| sopranaCadaverica a întrebat:

Știți cumva ce generații au studiat Rusa ȘI Engleza la liceu?! Știu că a fost introdusă engleza în locul francezei, dar nu știu perioada - înainte sau după 1989? Și ce ANI MAI EXACT? Mă puteți ajuta vă rog?

Răspuns Câştigător
| AC4S4 a răspuns:

Salut!
1947 - 1965: Limba obligatorie studiata in scoli era Rusa (cum este astazi Engleza). Dupa 1965 nu a mai ramas limba obligatorie, insa a ramas o limba foarte studiata (probabil aici se facea loc si limbii Franceze). Din 1989 Rusa a fost scoasa de tot.
Dupa caderea comunismului a luat amploare engleza.

Nu stiu daca limba Franceza a fost obligatorie cum a fost Rusa.

10 răspunsuri:
| mihai69 a răspuns:

Da, se studia și rusa, și engleza, și franceza. Și chiar și germana. Eu am făcut în generală franceză ('60-'70) și doar într-a 8-a am vrut să mă transfer la franceză (că era singura clasă mixtă!) Apoi în liceu am făcut franceză și germană iar alți colegi făceau engleză - rusă (a doua limba ca începători). Dar erau și licee unde rusa, italiana, spaniola erau limbi principale, ba chiar se studiau și unele materii în aceste limbi: Zoia Kosmodemianskaia de exemplu, era liceu de rusă (fostă și actuală „Școala Centrală").

| RAY a răspuns (pentru mihai69):

Sa prins limba germana de tine?

| RAY a răspuns (pentru mihai69):

Daca vorbesti de minoritatile care au trait in Romania ce limba au invatat,au invatat limba germana, romana, rusa, asta in cenad, mama stiu ca a invatat rusa, romana la scoala

| mihai69 a răspuns (pentru RAY):

Cât să nu mor de foame când merg prin Germania și Austria - da.
Nefolosind-o constant, nu mă pot lăuda că știu bine limba asta, dar reușesc să mă fac înțeles, iar de înțeles ce spun alții, chiar e ceva mai bine (că multe cuvinte le deduc din context).
Și asta doar după un an și jumătate de studiu - că pe la jumătatea celui de-al doilea trimestru din al doilea an de germană profa ne-a anunțat cu lacrimi în colțul ochilor că de atunci încolo s-a renunțat la studiul a două limbi străine la licee. sad

| RAY a răspuns (pentru mihai69):

In Austria e si dialect

| mihai69 a răspuns (pentru RAY):

Se observă. Eu chiar spun că ei vorbesc de fapt „austriaca".

| cevdet a răspuns:

Nu s-a introdus engleza in locul francezei. Aceste limbi straine de care intrebi (si inca altele) s-au studiat permanent. Si inainte, dar si dupa '89. Am gasit pe la bunici carnete de elev, unde studiau (pe linga astea) si italiana dar si germana. Toate odata.

| sopranaCadaverica explică (pentru cevdet):

Merci mult! Stiu ca se studiau si altele, dar doua nu erau cumva,, de baza"? Celalalte nu erau doar optionale? Ma interesa doar sa stiu daca se studia pachetul rusa+engleza in anii recenti - 70, 80, 90.

| cevdet a răspuns (pentru sopranaCadaverica):

Depindea si de scoala, de profil.
Da, in anii 70-90 erau scoli care aveau rusa si engleza. Inainte de '89 nu existau materii optionale. Programa era fixa.

| Mihailescu_Valeriu_1953 a răspuns (pentru sopranaCadaverica):

Inca din anii '50 se studia, la alegere, o limba straina incepand cu clasa a 5-a, iai incepand cu liceul se opta pentru o a 2-a limba straina