anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

TPU. Cum se intelege si cum se descurca un strain care vine sa studieze in Romania. Limba engleza? Dar se preda in romana, poate si in engleza pentru ca ar fi imposibil dar nu ii este greu?

10 răspunsuri:
suntserios
| suntserios a răspuns:

Sunt destule facultati care au predare si in limba engleza, iar in Romania se vorbeste destul de bine engleza

| dannyel86 a răspuns:

Eu am avut albanezi in grupa (foarte de treaba!) si au invatat limba romana in Bucuresti inainte sa studieze Dreptul la Cuza, in Iasi. Cred ca o vacanta de vara le este de ajuns pentru a intelege si a vorbi cat de cat limba romana. Unul dintre ei dialogheaza foarte bine. Problema strainilor in ce priveste limba e la scris. Nu pot tine pasul cu noi, asa cum nici noi n-am scrie in ritmul lor, pe limba lor. happy

| unprietenaproape a răspuns (pentru dannyel86):

Studiezi dreptul? Oamenii sunt descurajati atunci cand vine vorba despre asta, spun ca acolo ajung doar cei cu bani si indeosebi copii magistratilor iar ei nu ar avea nici o sansa. Reusesc sa-i demoralizeze si uneori chiar sa i convinga pe altii sa renunte. Au dreptate?

| dannyel86 a răspuns (pentru unprietenaproape):

Am studiat Dreptul. Din pacate, da. Aceasta e conceptia si pare a se apropia de realitate. Numai cei cu bani si pile ocupa un procent mare din cei admisi in urma concursului. Foarte putini (care sa nu aiba 'intrare'), dar foarte foarte bine pregatiti, patrund in sistem. Am o colega care studiaza acum la INM (Institutul National al Magistraturii). Eu cred ca s-a pregatit foarte bine, si nu e vorba de pile sau bani. Pentru ca, poate n-ai sa crezi, a fost admisa si la Scoala Nationala de Grefieri, dar a ales Magistratura, acolo unde tinde foarte multa lume. Momentan am renuntat la gandul de a intra in Magistratura. Dar mai exista sperante. Sunt perioade cand, din cauza numarului redus de angajati in instante, se dau mai multe concursuri pe an sau se intra intr-un numar mai mare decat cel din regulament (200 admisi din peste 3000 de participanti din tara). Dar trebuie sa pui temeinic burta pe carte, caci altfel nu ai cum.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Depinde de unde vine. Daca vine dintr-o tara mai civilizata fuge inapoi cu primul zbor.

| diaac a răspuns:

Eu am avut o colega straina care ne-a spus la un moment dat ca inainte de a veni la facultate, a facut niste cursuri de romana in tara - dupa care a mai invatat pe parcuts limba si o ajutam mult si noi. Da, normal ca e greu - e greu sa inveti intr-o tara straina si daca stii foarte bine limba, este si socul cultural, sunt mai multe provocari, dar cred ca este si o experienta unica si in urma careia ramai mai bogat intelectual si emotional.

| unprietenaproape a răspuns (pentru diaac):

Din pacate doar strainii reusesc sa aiba parte de astfel de experiente, noi mai putin.

| diaac a răspuns (pentru unprietenaproape):

De ce crezi asta? Am si colegi care au mers la studiu in alte tari, unii s-=au intors, unii nu. Cu Erasmus se poate merge si doar pentru un semestru, pentru cei care vor doar sa "guste" experienta, si am auzit de universitati din Europa unde invatamantul ar fi gratuit sau foarte ieftin. Eu nu am studiat in alta tara dar am vazut ca este posibil, si fara sa ai cine stie ce resurse. happy

| unprietenaproape a răspuns (pentru diaac):

Sunt putini cei care studiaza in afara. Si sunt selectati doar cei mai buni. E aproape imposibil sa ajungi sa studiezi intr-o universitate un domeniu pe care nu il cunosti, cum treci de acel examen? iar partea financiara nu este de neglijat.

| AdinaDenisia a răspuns:

Sunt facultati in Romania care se preda si limba engleza, dar cel mai bine este incetul cu incetul sa invete limba romana.o sa ii fie greu la inceput pana se acomodeaza cu noua viata si noi colegi, dar o sa fie foarte repede, desigur asta depinde si de voia omului si de cat isi doreste acest lucru. sper ca te-am ajutat