| smiley92 a întrebat:

Voi cum memorati mai usor, de exemplu materia la biologie si eseurile pentru bac?
Ar fi mai bine sa le scriu pe o foaie A4 sau sa le citesc/invat din carte direct?
Parca e o pierdere de timp daca le mai copiez din nou pe foi A4.
Sintezele deja le am in carti, voi cum faceti?

18 răspunsuri:
| Raven a răspuns:

Întotdeauna mi-am scris ideile principale pe hârtie, nu e o pierdere de vreme, memoria mea vizuală e mai eficientă decât cea auditivă, nu e suficient doar să citesc textul și-mi aduc mult mai bine aminte de el dacă l-am scris cu mâna mea.

| smiley92 explică (pentru Raven):

Daca ai niste desene, cum ar fi la biologie le faci pe o foaie ca idee principala sau le studiezi din carte?

| Raven a răspuns (pentru smiley92):

Dacă la examen ți-ar putea da să reproduci desenul respectiv, nu-i normal să încerci să-l faci și tu, nu doar să te uiți la el în carte?

| smiley92 explică (pentru Raven):

Atunci cam trebuie sa copiezi tot ce e in carte pe niste foi de hartie sau un caiet studentesc, cu tot cu desene.Altfel cum sa faci cand cartea respectiva are deja sinteze?

| Violleta2022 a răspuns:

Ca sa poti memora cu usurinta, trebuie sa te concentrezi total pe lectia respectiva.
Asadar, pregatirea este cheia succesului memorarii: inchizi telefonul, computerul, tableta, televizorul, aparatul de radio si orice alt aparat electronic sau electric care te-ar putea distrage.
Mergi intr-o camera linitita si citeste cate un pargraf din carte, dupa care incerci sa-l repeti cu voce, sau in gand, dar cu cuvintele tale, esenta frazei rezpective.
Incearca sa intelegi logic ce citesti, ca sa poti memora pe termen lung lectia.
Daca inveti papagaliceste, maine nu ai stii ce ai invatat.
Dar retine, pana nu termini tot ce ai de invatat, nu deschizi nici un aparat electric sau electronic, ca nu-i nimic important sa fie vazuts au controlat, atunci cand ai de invatat.

suntserios
| suntserios a răspuns:

Eu intotdeauna mi-am facut scheme. invatam schemele de baza si dezvoltam pe ele

| smiley92 explică (pentru suntserios):

Bun, dar eu am deja schemele in carti facute(sintezele)...mai are rost sa le transcriu pe foi albe A4?
Nu de alta dar sa nu pierd nici timp, ar ajuta cumva asta ca le scriu pe foi si dupa imi reamintesc ce am scris dar sa nu pierd timpul daca am deja schemele(sinteza).

| sofisis a răspuns (pentru suntserios):

Asa si eu, La toate materiile imi faceam un fel de scheme logice cu subiectele principale si dezvoltam pe ele

| smiley92 explică (pentru sofisis):

Dar la matematica ce scheme sa faci?
Doar sa scrii lectiile si formulele, atat...

| sofisis a răspuns (pentru smiley92):

La matematica din pacate e de tocit formulele. Trebuie sa le stii ca pe Tatal Nostru. Trebuie lucrat mult cu ele. Si repetate mereu.

| Horus35 a răspuns:

La biologie scris pe foi ( eu am un dosar de foi albe, fiecare in folia ei) și explicat pe desene. Tu încearcă să găsești metoda care îți folosește cel mai mult.

| smiley92 explică (pentru Horus35):

Pai asa as vrea sa fac si eu dar mi se pare o pierdere de timp daca tot le am in carte si as putea invata de acolo...
Intr-un fel e bine ca scrii si retii in acelasi timp dar daca ai deja sinteza in cartea de biologie nu stiu daca ar fi solutia optima de a invata prin acest mod.
Practic copiezi sa ai un duplicat al cartii.

Apoi mai am si mai multe carti de biologie in care e prezentata sinteza putin mai diferit.
Ce pot sa fac? Sa aleg o sinteza pe care o pot retine mai usor si sa o transcriu pe foi albe cu tot cu desene sau sa simplific mai mult sinteza respectiva?
Daca simplific sinteza s-ar putea sa pierd multe informatii importante.

| Horus35 a răspuns (pentru smiley92):

Nu am avut niciodată încredere în " sinteza din cartea de bio". Multe informații lipsă, foarte vag explicate... sinteza, pentru mine, e mai mult "ce ar trebui să rețin după prima-a doua lectură" sau "cuvintele cheie". Niciodată nu am învățat la biologie doar din scheme. Nu e o materie la care să te ajute doar schemele și desenele. Întotdeauna ai nevoie de text. Degeaba știi "alfaamilaza", "proteolitice", "glicolitice" dacă nu poți să le pui într-un text pe care să-l înțelegi. Mi-e greu să exprim exact ceea ce vreau zic și mă bazez pe tine să înțelegi. Dacă înveți de pe o schemă, îți va fi mai greu să legi cuvintele între ele, să creezi tu acel text de care ai nevoie. Dacă vrei să înveți de pe scheme, ar fi bine să citești și din carte pentru a-ți crea o idee despre ce e vorba și cel mai important, pentru a înțelege. Trebuie să-ți găsești metoda care ți se potrivește cel mai bine. Din ce clase dai bacul?

| smiley92 explică (pentru Horus35):

Biologie vegatala si animala 9-10.
Pare simplu dar nu e daca te cufunzi in sinteza cartii respective.Sunt fel si fel de termeni biologici iar eu sunt dintr-o promotie anterioara, am uitat totul.
Sinteza aia are totusi 120 de pagini, in alte doua carti am gasit 50 de pagini respectiv 90 si oricum e prezentat diferit.
Pe langa mai am de invatat si la alte materii pentru bac cum ar fi matematica si limba romana.
Sa nu pierd timpul aiurea as face un conspect din cartea aia mai "elaborata" dar pot pierde notiuni importante.
Unele desene sunt aiurea, adica chiar iti pierzi timpul cu ele sa le reprezinti apoi iar sa inveti materia de la inceput.

| Horus35 a răspuns (pentru smiley92):

Caiete din clasele a 9a și a 10a nu mai ai? Cu tot ce s-a predat? Te ar fi ajutat. Nu cred că ai nevoie de prea multe manuale. La a 10 a e unul singur. La a 9 a sunt mai multe, dar îți ajunge unul. Poți sa înveți de pe ce vrei, ideea e sa poți rezolva variantele pentru bac, să știi sa faci exercițiile. Problemele îți ies?

| smiley92 explică (pentru Horus35):

Inca nu am incercat, dar am modelele in cartile respectiva.
Problema is sintezele alea cum sa le iau din carti, sa fac conspectul sau sa transcriu totul din cartea aia cu mai multa teorie...Nu stiu cum ar fi mai bine.
Si prea multa teorie te zapaceste de cap, una peste alta daca nu intelegi logic mai inveti unele lucruri mecanic ca altfel cum sa faci? Stai si pierzi vremea de afland de ce asa si nu altfel?

| Horus35 a răspuns (pentru smiley92):

Ideea e la bac. Acolo ai nevoie de teorie. Poate să-ți dea orice din 9-10. Am văzut o variantă în care întreba despre Gimnosperme, ultimul lucru la care te-ai fi putut gândi. Îți recomand sa începi variantele și sa vezi cât de bine te descurci. Ți as recomanda pentru mai multa eficientă să îți scrii lecții din manuale, sa le faci scheme (in special la digestie) și sa desenezi, dar cum te presează timpul rău și nu-ți permite sa faci toate astea cred că cel mai bine ar fi să-ți faci rezumate care sa cuprindă esențialul (cu liniuțe, cu săgeți, cum vrei tu) și dacă ai la îndemâna sa citești din carte lecția fără sa o scrii. In rest, multe variante pentru a te familiariza cu cerintele. Cineva de aici spunea ca "sunt greu de inteles cerintele". Cu cât lucrezi mai multe, cu atât le înțelegi mai ușor. Ți-ar prinde bine sprijinul profesorului. Lasă-mi mesaj și spune-mi cum merge. Dacă pot, te ajut.

| smiley92 explică (pentru Horus35):

Cred ca ar fi mai bine sa fac scheme cuvintele cheie(sageti, liniute) pe foi albe, dar cu desenele nu stiu ce sa fac ca imi iau timp sa le fac apoi sa invat din carte sa nu pierd ceva important.

Nu pot trimite mesaje private pentru ca sunt membru junior...