|

Vreau si eu un exemplu de text stiintific. Funda

8 Raportează Evaluează
Răspuns Câştigător
| a răspuns:

Textul stiintific este cel care apartine stiintei, dar nu literar.
Cum ar fi:
Păpădia (Taraxacum officinale) este o plantă erbacee din familia compozitelor, cu frunze lungi, crestate și cu flori galbene grupate în capitule. Mai este numită și buhă, cicoare, crestățea, lăptucă, lilicea, mâță, papalungă, pilug, turci, curu-găinii, floarea-broaștei, floarea-găinii, floarea-mălaiului, floarea-sorului, floarea-turcului, flori-galbene, gălbinele-grase, gușa-găinii, ouăle-găinilor, papa-găinii, părăsita-găinilor sau pui-de-gâscă.

7 răspunsuri:
| a răspuns:

Nici pe departe un regulament, indiferent domeniul, nu se poate consitui intr-un text stiintific!

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Fulgerul este rezultat in urma unui proces de descarcare electrica cauzat de o diferenta de potential electrostatic.
Fulgerul se produce intre nori incarcati cu sarcini electrice diferite, iar descarcarea intre nor si pamant provoaca un arc luminos, numit traznet.
Atunci cand vedem un fulger nu auzim si sunetul produs de descarcare, deoarece viteza sunetului este mai mica fata de cea a luminii. Decalajul se datoreaza diferentei dintre vitezele de propagare ale celor doua unde, cea luminoasa si cea acustica.

In mitologie, fulgerele sunt folosite pentru a exprima mania lui Dumnezeu. Gasim acest fenomen mentionat de mai multe ori, in Moise 9, 24, Samuel 22, 15, Hiob 37, Psalm 18, la izgonirea din rai a lui Satan (Luca 10, 18) etc.
Credintele variau de la o civilizatie la alta. De exemplu, etruscii considerau fulgerele ca un oracol care le prezicea viitorul. Informatiile care descriau indicatiile transmise prin fulgere se numeau libri fungurales.
Vechii germani considerau fulgerele ca fiind un semn al zeului Thor care arunca ciocanul sau spre pamant. Slavii aveau zeul Perun ca zeu al furtunii. La fel Zeus si Jupiter sunt reprezentati insotiti de fulgere.

Cercetarea fulgerelor intr-un mod mai serios a inceput odata cu Benjamin Franklin.
Benjamin Franklin a demonstrat ipoteza ca traznetul este rezultatul tensiunii dintre nori si pamant cu ajutorul unui zmeu de hartie cu care a declansat fulgerul in prezenta norilor de furtuna, in anul 1752.

Desi este un fenomen popular, fulgerele au dat nastere unor controverse cu privire la efectul lor, cat si in modul cum acestea iau nastere.
Formarea fulgerului

Datorita curentilor de aer existenti in nor precum si prin repartizarea inegala de gheata si apa, se formeaza prin frecare, spatii cu incarcatura ionica electrostatica negativa si pozitiva.
In mod normal stratul superior al norului este incarcat pozitiv, iar stratul inferior este incarcat negativ. Zona dintre cele doua straturi incarcate diferit se afla la o inaltime...2009 - 2100 + Vezi răspunsul întreg

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică (pentru zuza1000):

Este folositor...dar a-i spus prea multe despre fulgerlaughing

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru yloveyou1):

Tu alegi ce vreiwinking

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Mersi zuzu1000 mi-a fost de mare ajutor! big grin

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
Alte răspunsuri
| a răspuns:

Este folositor. Multumesc!

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează