| aristo1 a întrebat:

Baiatu nostru de 15 ani a sosit acasa cu un telefon in mana care nu a fost cumparat de noi si nu avea sansa sa isi cumpere asa un model singur fara sa stim noi, el neaga ca a furat si spune ca "l-a primit" (nu e logic sa ii fi dat cineva strain asa ceva) presupunem ca a buzunarit pe cineva. acum e vorba de un copil care nu este obisnuit sa primeaca pedepse, cum procedam? ce ii facem?

30 răspunsuri:
| Simpatic a răspuns:

Bataie ca la hotii de cai pana recunoaste de unde il are.
Parintii nostri nu erau demodati sau prosti cand ne bateau 'parinteste' atunci cand greseam pentru ca stiam de frica si eram si educati respectam batranii, stiam sa ne purtam in anumite cinditii, pustii din ziua de azi nu au respect pentru nimic pentru ca nici parintii lor nu-i invatata nimic; actualii copii se urca in capul parintilor pentru ca acestia nu stiu sa-i educe, sunt prea moi, si au aparut si metodele astea actuale de educare "parenting", cacaturi copiate din Occidident, din tarile cu legi de rahat, tari in care daca ii dai copilului o palma la fund vine protectia copilului si il iau.
Asta e lumea asa a ajuns ea, din pacate nu ne indreptam spre ceva bun.
Nu poti sa lasi copilul de capul lui fara sa ai impunere, ti se va urca in cap.

Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Bun gasit si neprezentat la politie in 10 zile presupune sa ai probleme cuu legea: https://bit.ly/3iqRAA3

| Aasdfghj a răspuns:

Buna! Ii iei telefonul si mergi cu el la politie. Nu e normal sa fure! Il lasi acum nepedepsit si peste 3 ani incepe si sa dea la cap ca sa fure. E clar ca ori ii lipseste ceva ori are un anturaj de rahat.

| aristo1 explică (pentru Aasdfghj):

Suntem de acord ca trebui pedepsit sever dar absolut acest lucru trebui rezolvat de noi parintii si nu in afara.

| Mosotti a răspuns (pentru Aasdfghj):

Au zis ca banuie ca a furat, nu e sigur, nu merge pe presupuneri aici.

Nici in instanta nu merge pe presupuneri. Trebe aflat sigur daca e furat sau nu, si la politie ce sa faca aia?! Vi cu un telefon si?
"Domne, fiu meu l-a furat".
Politia "si noi de unde stim ca, chiar l-a furat? Si ce sa facem noi?".
Atat timp cat nu a reclamat nimeni furtul, e nula treaba, nici nu se incepe vreo ancheta.

Mai ii da si politia afara ca ii deranjeaza aiurea, cand ei au alte treburi inclusiv sa nu faca nimic uneori.

| Mosotti a răspuns:

Daca avea bani cumva stransi dealungul timpului, de ce n-ar putea sa-si cumpere asa un model singur?

Poate l-a gasit ca cineva l-a pierdut, nu poti sa-i faci ceva doar pe presupuneri! Poate chiar i l-a dat, sunt si din astia colegi prieteni care is full de bani, vor sa scape de model si sa-si ia altul si il da la oricine apare in cale.

Ca sa ii faci ceva trebuie sa *** siguri ca a furat.

| T0T a răspuns:

Foarte mișto parenting-ul ăsta modern. Ce să faci? Îl încurajezi să mai buzunărească. Poate îți face și ție rost de unul.

| Legion7X a răspuns:

Îi confiști telefonul, poate îl va cere înapoi, nu il dai până nu afli. Sau duci tel la poliție, dvs decideți. Eu nu i-aș face nimic. dacă este dat reset din fabrică sau el i-a dat resetare din fabrică. Nu cred că îl mai gasește nimeni, se pierde totul. Conturile, pozele, muzica etc. De ex eu la Samsung dacă îl uit undeva. Ma pot conecta de la cel mai apropiat magazin de telefoane sau la alt magazin care are laptop, pe site-ul Samsung Find. Se activează locația GPS a telefonului, și îl pot bloca sau afla locația de pe un laptop. Asta în caz că nu este dat resetare din fabrică, pentru că eu am cont creat pe Samsung find my phone. La altele nu știu cum este cu localizarea. Poate prin contul google creat.


Noi nu știm ce fel de băiat este, ca să ne dăm cu părerea, și nici nu-l cunoaștem.

| Mosotti a răspuns (pentru Legion7X):

Politia nu face nimic daca nu are o reclamatie de furt, aia nu actioneaza daca nu e la sigur ceva, nu merge pe banuieli. Ba chiar poate sa se supere ca i-a deranjat degeaba.

| GPA a răspuns:

L-a primit / l-a câștigat / l-a împrumutat, cele mai neplauzibile scuze.
În primul rând va fi de datoria victimei de la care a furat telefonul să și-l găsească folosind serviciile de localizare în cel mai bun caz, în cel mai rău caz plângere la poliție. În al doilea rând, în cazul unui furt, părinții minorului vor fi trași la răspundere. Trebuie să-i luați telefonul și să fie deschis, va fi ușor de localizat astfel. Vorbiți cu el, îl speriați doar și-i spuneți că ați luat legătură cu poliția pentru un caz de furt. Sunt sigur că se va speria și se va da de gol. Poate veți primi apeluri pe telefonul respectiv, răspundeți și declarați faptul că telefonul poate fi înapoiat. Evident că vă veți asuma această tentativă de furt. Lui i-ar trebui consiliere psihologică de specialitate pentru că nu este normal.

| Legion7X a răspuns (pentru GPA):

Ce apeluri dacă poate i-a dat reset din fabrică și i-a aruncat cartela sim.

| GPA a răspuns (pentru Legion7X):

Asta inca nu știm, dar e suficient să fie deschis pentru că încă este împerecheat in Cloud. La următoarea pornire individul și-l poate depista sau il poate căuta prin IMEI. Degeaba i-a dat reset, oricum n-are ce face cu el dacă e iPhone (e blocat în Cloud), iar dacă este Android, momentan tot nu are ce face pentru că este blocat FRP. Deci, în ambele cazuri, l-a furat degeaba.

| Legion7X a răspuns (pentru GPA):

Vorbim de android. Chiar sunt curios eu am android. Daca îmi pierd telefonul cum îl găsesc dacă tu ști mai multe? Dacă el este resetat din fabrică, și X aruncă cartela imediat plus șterge toate numerele de telefon dacă mai sunt. Zi-mi și mie o aplicație care îți găsește tel după Imei, că am acest Imei. Cum îmi gasesc telefonul așa rapid, daca de ex l-am pierdut acum 3h

| GPA a răspuns (pentru Legion7X):

Ai câteva soluții. Aplicație de urmărire prin IMEI nu există la îndemâna ta, poliția în schimb poate căuta locația unui telefon prin IMEI, prin softul direct legat la celulele de telefonie. Celulele de telefonie emit undele radio în câmp deschis, antena telefonului le primește când acesta este pornit și le retrimite înapoi către celulele amplasate pe stâlpi. Cu o precizie de zeci de metrii poți fi depistat în timp real. Tu cum crezi că apelurile efectuate la serviciile de ambulanță sunt captate? În funcție de amplasarea geografică a telefonului în câmpul celulelor. Dacă te afli într-un loc cu pereți solizi de beton sau de oțel sau pe câmp la sute de kilometrii distanță de orice stâlp de telefonie, nu te-ar putea capta nimeni pentru că nu există semnal in zonă. Când telefonul se află în aria de acoperire și este deschis, mai poți profita de funcția "find my phone" sau "iCloud finder".

Altă treabă când telefonul este închis. Nu mai poate fi depistat nici prin IMEI, nici prin Cloud. Cum am mai spus, când telefonul este închis, circuitul integrat pe placa de bază este deschis. Adică, nu există nicio trecere de curent electric, niciun semnal hardware pe care telefonul să-l trimită în eter.
Probabil mă exprim pueril pentru unii, o fac pentru a te face să înțelegi, nu intru în termeni tehnici.

Oricum nu va avea ce face cu telefonul până se vor potoli apele și își va regăsi individul telefonul. Să-l vândă pe piese doar laughing
iCloud nu se poate sparge și nu există exploit pentru iCloud. iOS este cel mai sigur și securizat sistem de operare pentru telefoane.
Pe Android, treacă-meargă, poate incerca diverse lucruri, depinde de telefon, dacă suportă encripție (la nivel de Emmc) versiunea respectivă de Android.

| Legion7X a răspuns (pentru GPA):

Softul direct legat la celulele de telefonie laughing Nu au ai nostri niciun soft de detectare, aia este invenția ta. Mâine îmi pierd telefonul, să vedem dacă îl mai găsește. Păstrez doar cutia cu imeiul, o duc la poliție. Cred că ăla care îl găseste. Zice să fii lăudat Doamne, și să îți țină obiceiul.

| GPA a răspuns (pentru Legion7X):

Citește mai multe despre cum funcționează serviciul STS și cum se recepționează informația pe baza antenelor, că văd că nu vrei sa înțelegi laughing

| GPA a răspuns (pentru Legion7X):

Și iar mă mai repet, degeaba îl ține că n-are ce face cu el. Iei un telefon "bibelou" cum se mai zice sau "cărămidă" :*

| Mosotti a răspuns (pentru GPA):

Pai daca era chiar asa, nu se mai furau telefoane daca nu puteau fi folosite, deci daca se fura e clar ca merge cumva cel putin la unele smart-uri.

| GPA a răspuns (pentru Mosotti):

Nimeni nu fură iPhone de exemplu din cauza iCloud-ului. Nu există "merge" la iPhone si nu există "hoț" care să aibă ce face cu iPhone-ul, decât să-l vândă pe piese.
Pe Android, dacă îl duce mintea, poate trece de FRP, depinde de telefon. Dacă e criptat Emmc-ul, la revedere, n-are ce face cu el, la fel ca pe iPhone. Nu poate accesa bootloader-ul (cu tot cu recovery/download mod/fastboot) fără parola pentru decriptare, pentru că sunt astfel de telefoane cu bootloader protejat (este o funcție suplimentară anti-theft pentru a preveni accesul la partițiile telefonului în cazul în care este pierdut), telefonul e la fel de "bibelou" ca iPhone-ul. Nu merge nici nu Odin nici cu Huawei Flash și cu nici un alt Tool de "flash" rom, cât timp nu-i decriptat Emmc-ul.

| Mosotti a răspuns (pentru GPA):

Tare faza, nici daca root-eaza nu merge?

| GPA a răspuns (pentru Mosotti):

Degeaba îl rootezi dacă partițiile sunt criptate. Tot nu vei putea să-l folosești pentru că bootloader-ul este blocat (OEM). El ca să își instaleze un custom rom și ca să-l utilizeze după aceea, trebuie în primul rând să decripteze memoria Emmc (/Boot/data/recovery/misc/sdcard/cache... toate aceste partiții), după ce a decriptat sa booteze în sistem și să elimine protecția FRP, după protecția FRP intră și-și activează opțiunea "Deblocarea OEM". Abia atunci poate, până atunci îi stă în cale encripția și protecția FRP. Nu cred că băiatul de mai sus este vreun mare hacker "vai de capul lui" cât să-și creeze singur un exploit. Vorbim de programare, de developing, nu se face la cerere așa ceva laughing laughing
Aici e o chestie nasoală, căci dacă îți crapă telefonul și vrei să-ți recuperezi date importante salvate, nu se mai poate pentru că îți trebuie "cheia" magică care să-ți deblocheze Emmc-ul.

| Mosotti a răspuns (pentru GPA):

Mda, pai fiecare telefon ar trebui sa aiba asa, sa nu mai fie furat nici daca-l uiti pe undeva, ca sa-l gasesti tot acolo.
Si ce tel sunt asa? Ce marci de telefoane si ce modele?

| GPA a răspuns (pentru Mosotti):

De la Galaxy S8 există opțiuni pentru Secure Startup. Secure Startup înseamnă criptarea bootloaderului și a partițiilor (asta înseamnă nema fastboot, nema download mode, nema Recovery, cărămidă). Bineînțeles că, utilizatorii care nu știu ce înseamnă nu o folosesc și asta înseamnă mai bine de jumătate din clienții care cumpără produsul. Poate nu știu cum funcționează sau nu știu să "controbăie" în toate setările telefonului ca să o găsească. Sunt multe mărci, n-o să stau să enumăr, o să fac o listă cel mai probabil, dar mai târziu.

Sunt de acord că, din partea Google să existe acest "Secure Startup" sau "Secure bootloader mode" sau aceste metode de encripție totală, ca hoțul să n-aibă ce face. Cu un telefon care nu are un bootloader cu funcție de criptare e foarte nasol. Există custom bootloadere cu PIN sau pattern pentru telefoane, le poți flash-uii peste /boot, dar sunt greu de găsit, iar dacă ți-ai uitat parola aceea, nema telefon, cărămidă iar.
Eu încă caut o metodă de-a proteja telefoanele mai vechi instalând bootloadere custom, facilitând securitatea telefonului în caz de furt (cazul iOS).

Google, nu înțeleg de ce nu include o astfel de funcție în toate telefoanele, că dacă ar fi existat în toate telefoanele, astăzi n-ai mai fi auzit de furturi pe Android nici măcar în procent de 1%. De asta se profită foarte mult de utilizatorii neexperimentați, care nu-și protejează și securizează datele, când au funcția doar la o apăsare de buton. Hoțul vine, dacă e inteligent vede că nu e bootloader criptat și profită de asta.

Probabil Google respecta o anumită politică a datelor, în cazul unor accidente stupide sau pierderi de memorie, să nu uiți parola de deblocare că rămâi pe dinafară (alt motiv nu găsesc), probabil de aceea nu includ funcția pe toate dispozitivele. Acolo unde este cazul, activeaz-o, pentru că nu există bypass pentru așa ceva, încă. Ar fi unul, dar nu ți-l voi menționa aici.

| Mosotti a răspuns (pentru GPA):

Pai e de ajuns ca ai zis de la S8 in sus, ca oricu viitorul meu tel poate fi un S10 peste 1 an sa zic asa.

F interesant ce ai zis, nu stiam astea.

Ar fi bine sa fie toate asa, ca sa nu poata fi furate si sa nu mai vrea nimeni sa le fure!
Si sa fie cu instructiuni gen "Atentie, nu folosi tel pana nu cititi", pentru antifurt, ca toti sa stie si sa faca pe pasi ce trebuie.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

L-a cumparat second de la cineva, probabil tipul respectiv a furat telefonul dupa care l-a vandut ieftin. Este o metoda des intalnita

| geoconda a răspuns:

Tocmai de aceea, nu este obișnuit să primească pedepse. De unde să aibă el banii? Bineînțeles, Că ori i-a furat, ori a muncit pentru ei pentru a-si permite telefonul, deși ar trebui să știți acest fapt, ori l-o fi găsit pe undeva, deși ar trebui dus la politie pentru a-i găsii proprietarul. Are totusi 15 ani. Un copil educat si cuminte, daca vi-l stiti, nu ar comite vreun furt, cu frica lui Dumnezeu, dar daca acesta nu a fost înzestrat cu cei 7 ani de acasă, va persevera în așa chestiunii în devenire criminalistice. Luați telefonul, pe ascuns, fără știrea lui, ceea ce este greu, dar cu timpul, bun, îl luati, si căutați în el informații care ar putea arăta al cui este, daca a fost furat. Bineînțeles că sunteți înaintati în vârstă, cel puțin 40 în sus, care nu stiti sa umblați pe la setări, dar străduiți-vă. Sau căutați pe cineva care sa vina sa va deslușească.
Oricum, mie mi se pare cam bizar, că dvs. Ca părinte cereti sfaturi si nu stiti cum sa procedati. Mergeți cu el la primărie, faceti ceva.

| aristo1 explică (pentru geoconda):

Raspuns pentru "Geoninja", idea a fost sa ne sfatuim care pedeapsa ar fi cea mai potrivita nu pentru am fi judecati, raspunzi aicia ca sa ajuti sau ca sa poti judeca societatea?

| geoconda a răspuns (pentru aristo1):

Eu cred că am dat un sfat pe cat am putut, dar ati extras din raspunsul meu numai ceea ce ati dorit, si nu puteam sa nu spun. Nu este o judecata, dar, ca părinte, ar trebui să știi ce sa faci, si nu sa ii dai o pedeapsă. Ce e aia? Mai bine i-ai telefonul!

| aristo1 explică (pentru geoconda):

Geoninja: a lua telefonul (gasit sau furat) nu inseamna nimic fiindca nu materialu este important acum, mai important acum sa invete minte ca sa nu se transforme anti social. poate trebuiam sa fiim mai stricts in trecut dar in prezent trebiu sa rezolvam situatia asa cum este.

| geoconda a răspuns (pentru aristo1):

Rezolvați-o!