| Coshtei a întrebat:

Bună TPU.
Am o modestă întrebare.
Dacă un copil (cu nume de familie), este înfiat de către un viitor tată, este obligatorie schimbarea numelui de familie?
Si da, cred că dau fundă, nu stiu încă.

Răspuns Câştigător
| aespa a răspuns:

Nu este obligatoriu, depinde doar de tata dacă vrea sa ii lase numele de familie anterior sau dacă vrea sa îl schimbe.

4 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Da, este obligatorie schimbarea numelui de familie, adoptatul va lua numele de familie al adoptatorului.
Conform Codului civil, citez:
"ART. 473.Numele adoptatului  
(1) Copilul adoptat dobândeşte prin adopţie numele de familie al celui care adoptă.  
(2) Dacă adopţia se face de către 2 soţi ori de către soţul care adoptă copilul celuilalt soţ, iar soţii au nume comun, copilul adoptat poartă acest nume. În cazul în care soţii nu au nume de familie comun, ei sunt obligaţi să declare instanţei care încuviinţează adopţia numele pe care acesta urmează să îl poarte. Dacă soţii nu se înţeleg, hotărăşte instanţa. Dispoziţiile art. 264 rămân aplicabile.
(3) Pentru motive temeinice, instanţa, încuviinţând adopţia, la cererea adoptatorului sau a familiei adoptatoare şi cu consimţământul copilului care a împlinit vârsta de 10 ani, poate dispune schimbarea prenumelui copilului adoptat.
(4) În cazul adopţiei unei persoane căsătorite, care poartă un nume comun cu celălalt soţ, soţul adoptat poate lua numele adoptatorului, cu consimţământul celuilalt soţ, dat în faţa instanţei care încuviinţează adopţia.
(5) Pe baza hotărârii definitive de încuviinţare a adopţiei, serviciul public comunitar local de evidenţă a persoanelor competent întocmeşte, în condiţiile legii, un nou act de naştere al copilului, în care adoptatorii vor fi trecuţi ca fiind părinţii săi fireşti. Vechiul act de naştere se păstrează, menţionându-se pe marginea acestuia întocmirea noului act."
P.S. Ma tot mir ca persoane care n-au habar de lege raspund la astfel de intrebari si o fac tottal gresit. Mai si primesc funda pentru aceasta! Bravo!