|

Bună TPU,Joi plec din țară pentru 5 luni cu proiectul Erasmus. Până acum mi s-a părut a fi o idee foarte bună, mai ales că sunt mulți studenți care pleacă cu astfel de burse. Totuși acum sunt foarte speriată. Poate sună prostesc, dar mă simt din ce în ce mai aiurea la gândul că o să stau atâta timp atât de departe de toți ai mei. Nu știu cum să mă calmez, sunt foarte agitată și îmi fac scenarii apocaliptice în minte, dacă se desparte iubitul meu de mine, dacă mă înșeală, dacă pierd lucruri importante din viața celor dragi, dacă au nevoie de mine și eu nu o să fiu aici...

Răspuns Câştigător
| a răspuns:

Am întâlnit într-o seară pe metrou în București și apoi am avut același drum spre căminele Politehnicii cu un student, medic rezident dintr-o Sirie de dinainte de război. Era deja de mulți ani în România, în total, 9. Și el lăsase acasă familia părinților, o iubită, prieteni, cultura lor, locurile unde a copilărit, unde a crescut. L-am întrebat cum a rezistat, cum rezistă de atâția ani aici. A răspuns. Încerc să îmi amintesc tot timpul pentru ce sunt aici. Nu am venit să mă plimb, țara mea are nevoie de mine ca să mă întorc înapoi ca specialist. Era plecat de nouă ani, nu pentru 5 luni ca tine. Iubirea prietenului acum se testează și se coace, se verifică dacă e adevărată sau falsă. Cei dragi de aici sunt acasă, sunt înconjurați de o rețea de prieteni, relații, dta ești cea vulnerabilă acolo la distanță, cum te păstrezi așa te ai. Ai ocazia să vezi oameni noi, locuri noi, exeriențe de viață pe care nu le puteai avea acasă, care te vor ajuta în viitor. Viitorul este totdeauna incert dar sunt scenarii de mare probabilitate în care credem și sperăm. Dta le-ai ales pe cele pesimiste și ai făcut un buchet din ele. Asta face parte din șocul viitorului care însoțește orice schimbare. Nu este prostesc, este normal. Când se termină asta? Pui piciorul pe scara rulantă care urcă în avion. Din acel moment trebuie să ai grijă cum calci, restul rămâne în urmă.

4 răspunsuri:
| a răspuns:

E normal sa te gandesti la lucruri de genu dar incearca sa le ignori si sa te concentrezi pe cele bune: ai parte de o experienta minunata, o sa cunosti cultura unei tari, oamenii, vei incepe sa vorbesti mai bine limba + alte multe avantaje, bucura-te de experienta si lasa gandurile rele in spate. Exista video call acum, poti sa-i vezi pe cei dragi si e cat de cat ca si cum ar fi cu tine. Nu irosi o asemenea experienta cu ganduri asa naspa. Si daca se desparte de tine, realizezi ce om aveai langa care care nici 5 luni nu te-a putut astepta, ce faceai cu-n asa om o viata intreaga?

| a răspuns:

In primul rad, FELICITARI pentru acest mic succes, sa poti studia afara.
Indr-adevar suna prostesc sa te agiti pentru plecarea asta, in loc sa te bucuri ca ai o sansa unica, pe care marea majoritate nu o au, sa studiezi afara.
Iubiti vin si pleaca, la fel ca si prietenii!
Daca baiatul asta te iubeste cu adevarat, te va astepta nu 5 luni, ci 5 ani. Asadar, nu te stresa si nu creea tensiuni acolo unde nu-s.
Nu pierzi nimic important din viata celor dragi, ca parintii nu te vor abandona niciodata! iar prietenii, dupa cum spuneam, cei adeavrati iti vor fii alaturi intotdeauna, doar cei falsi vor dispare.
Este timpul sa te focusezi pe invatat si cariera, pentru ca vei avea timp de prieteni, in viitor, dupa ce termini cu scoala.

| a răspuns:

Daca te inseala iubitul? Da-l in m@rtii lui de iubit! Tu primesti o sansa sa inveti mai bine, sa ti se deschida o alta perspectiva si poate sa-ti fie mai bine si tu te gandesti la un iubit pe care oricum il vei schimba cu altul. Fa sex cu el de adio si pa! De joi te poti gandi la o noua viata! Ce n-as da sa am varsta voastra.

| a răspuns:

Gandeste-te ca o sa ai o experienta noua si iti vei forma amintiri frumoase.
Asa vei cunoaste si mentalitatea celor din alte tari.
Nu trebuie sa gandesti asa negativist, poate sunt sute sau mii de tineri care pleaca cu acest program.
Oricum iubitul tau are ocazia sa te insele si daca ramai in tara, acesta va fi un test pentru el si in acest mod iti vei da seama daca te merita si te iubeste cu adevarat, daca tine la tine nu se va desparti doar pentru ca o sa lipsesti cateva luni, poate are ocazia sa te viziteze unde pleci tu.