| IonutzCatalin a întrebat:

Buna ziua și Hristos a înviat! Ma numesc Ene Ionuț Cătălin, am 36 de ani iar de la vârsta de 3 ani tatăl meu biologic a câștigat dreptul de a ma creste în Instanta prin decizie definitiva iar un an mai târziu, când aveam 4 ani, acesta sa căsătorit cu forme legale cu mama mea actuala. Pana în 2014 am trăit împreună în aceeași casa iar acum stau singur in propria mea locuință. Doream va întreb dacă în prezent mai este posibila adopția mea de către mama vitrega care a participat în tot acest timp la creșterea și educația mea și existând dovezi solide, reale in acest sens! Nu am pus problema adopției dpdv legal dea lungul anilor pentru ca avem o relație foarte bună, și ne consideram de atâția ani o familie deși nu este mama mea biologica. As dori sa fim o familie și legal, sa spun asa... Citisem ca Procedura de infiere a unei persoane majore este mai mult o formalitate fata de cea a unui minor. Ce putem face, unde ne adresam? Va mulțumesc anticipat!

Răspuns Câştigător
| Iote a răspuns:

Eu stiu ca dupa 18 ani, major fiind, nu mai poti fi infiat. Dar am gasit asta: https://lex-avocatura.ro/......procedura/ cum ca se poate. Daca te ajuta ceva de acolo, ma bucur. Si ma bucur ca aveti o familie frumoasa, unita. Sanatate!

14 răspunsuri:
| mgtow a răspuns:

As zice sa platesti un avocat daca vrei sa ai mintea in stare perfecta. procedura actelor e lunga si groasa

| darrio2007 a răspuns:

Iti este deja mamă, prin casatoria tatalui tau cu ea. Ce vrei mai mult de atat.

| IonutzCatalin explică (pentru darrio2007):

Sa fim o familie si pe cale legala, în acte. Ea nu figurează în actele mele, cum ar fi buletinul.

| Naty1 a răspuns:

Cum sa fi înfiat la 36 de ani? Daca tatăl tău cu mama ta vitregă sunt căsătoriți legal sunt pe acelasi nume si implicit tu fiind pe numele tatalui sunteti o familie ce purtati acelasi nume, In fond mai mult de atat si de faptul ca te-a crescut nu are cum sa fie altfel.Ca si înfiat de la 4 ani de ai fi fost de către cineva acea mama oricum nu iti dădea naștere, deci mai mult decat sa te tina in casa ei, sa te hrănească si spele nu avea ce sa faca.Ca sa nu mai vorbim de faptul că dacă tu erai cu tatăl tău cand a luat-o pe femeia aia (practic tu deja erai copilul unuia dintre ei) nu avea de ce sau cum sa te infieze, ca tu aveai părinte nu erai orfan la casa de copii.Doar ca prin alianța ai avut noroc sa ai o mama.
Singura chestie pe care o poate face e sa te considere in continuare copilul ei iar in caz de deces sa iti lase tie bunuri sau ma rog alte chestii.Ca oameni pot sa isi lase moștenire, averea cui vor.

| IonutzCatalin explică (pentru Naty1):

Problema este ca eu nu sunt recunoscut legal ca fiu al ei și ni i ea nu este recunoscuta legal ca fiind mama mea. Cum spuneam și ieri, în buletin figurează mama biologica.

| CodrutElian1990 a răspuns:

Lote ti-a indicat site-ul care te lamureste foarte bine ce trebuie sa faci. Nu este greu, doar trebuie facuta cererea si depusa de mama ta vitrega la judecatoria pe raza careia locuieste. Inainte de asta trebuie procurate actele necesare. Cererea se depune in doua exemplare, la al doilea exemplar adaugandu-se copii dupa actele atasate la primul dosar.

| IonutzCatalin explică (pentru CodrutElian1990):

Din ce reiese pe site-ul indicat se poate realiza ce-mi doresc și asta îmi da speranța. Da, vom demara toate acțiunile necesare pentru a deveni și în acte copilul ei iar ea mama mea. În buletinul meu este trecuta Mioara. Mama biologica care depusese actele sa ma lase la un centru de plasament... Nici nu mai știu dacă trăiește, nu ca mi-ar pasa... De câte ori vad în buletin numele ei ma simt groaznic! Mai mult de atât, as vrea sa îmi schimb și numele de familie cu al mamei vitrege în semn de mulțumire pentru tot ce a făcut pentru mine. Sper din tot sufletul sa ne aprobe în instanta și sa nu avem piedici. Mulțumesc pentru răspuns!

| CodrutElian1990 a răspuns:

Citesc postarile unor persoane care nu cunosc legea, dar isi dau cu parerea.
Un fiu al tatalui nu are aceleasi drepturi din partea mamei vitrege pe care le are un fiu al ei. Dau un exemplu: Daca cei doi soti construiesc o casa, la moartea sotilor, fiul cu mama vitrega nu are dreptul la averea ce i se cuvine mamei vitrege. Si mai concret: daca moare primul tatal lui, el mosteneste - fiind singurul fiu - 3/8 din casa. Dupa moartea mamei vitrege el nu mai mosteneste nimic, toata averea mamei lui vitrege se imparte la rudele ei. Daca il infiiaza, averea amei lui vitrege ii revine lui.
Daca cedeaza avera prin testament, acesta este atacabil si trebuie vazut daca este cazul pastrarii parii rezervatare. Deci este un viitor mai complicat.

| IonutzCatalin explică (pentru CodrutElian1990):

Ai mei au impreuna o casa construita acum 8 ani și atunci erau căsătoriți cum sunt și acum. Acum câțiva ani a făcut testament cum ca toate bunurile ei îmi rămân mie dar nu crede ca rudele ei în viata mi-ar face mie asa ceva... Sa atace testamentul ei. Dar oamenii se schimba.

| CodrutElian1990 a răspuns (pentru IonutzCatalin):

Cunosc asemenea cazuri.

| Matei123456789101112131415 a răspuns:

Îți este mama vitrega (deci din punct de vedere legal e mama ta).

| CodrutElian1990 a răspuns (pentru Matei123456789101112131415):

Atata timp cat nu este recunoscut legal ca fiu, mama vitrega nu are asupra sa toate drepturile unei mame naturale.

| IonutzCatalin explică (pentru CodrutElian1990):

Tocmai de aceea mi-aș dori sa fiu recunoscut legal asa cum și ea își dorește sa fie rexu oacuta legal. Ați punctat perfect motivația infierii dar sa speram ca totul va fi bine.

| IonutzCatalin explică (pentru Matei123456789101112131415):

Tocmai asta este problema, Nu este legal mama mea pentru ca nu figureaza in acte. Legal suntem 2 străini.