| SG1995 a întrebat:

Este divorțul dovada că căsătoria e ceva stupid? Sau este dovada faptului că monogamia nu funcționează și că relațiile interumane sunt o iluzie?
De ce există realațiile? De ce există divorțurile? Deci relațiile sunt așa dureroase, dar la fel e și singurătatea? De ce avem nevoie să ne atașăm de cineva? De ce emoțiile joacă un rol așa important în sexualitate?

Răspuns Câştigător
sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Este divorțul dovada că căsătoria e ceva stupid? Nu.
Sau este dovada faptului că monogamia nu funcționează și că relațiile interumane sunt o iluzie? Nu.
De ce există realațiile? De ce există divorțurile?
Ca să răspundem, începem de la existența familiei monogame. Familia monogamă este o invenție relativ recentă în evoluția omului. La început trăiam în hoardă, haită, cu relații sexuale promiscue, la marea înghesuială, cu un mascul alfa care acapara toate femelele, anulând șansele de reprodecere la masculii mai mici în ierarhie. Familia monogamă a apărut din această necesitate a vieții, șanse egale pentru toți masculii din grup. Mai întâi haita primitivă locuia la comun într-o peșteră mare, apoi o casă mare din lemn sau alte materiale. Mai sunt încă triburi prin jungle care trăiesc și azi așa. Ca să poată trece la familia monogamă era nevoie de case separate pentru fiecare cuplu. Aceasta nu se putea realiza doar atunci când tribul avea suficiente mijloace materiale ca să construiască aceste case individuale, deci o economie de schimb, care s-a produs la revoluția treceri de la nomadism la înrădăcinarea pe un sol cultivat, la trecerea de la tanshumanță la agricultură. Cam de cât timp? Poate 50 000 de ani, dar nu mult mai mult înainte. Din cauza asta există mai întâi relațiile de cuplu, tabuul de incest, și apoi familiile consolidate prin reguli stricte de conviețuire în familie și de interacțiune între familii, delictul de adulter, ceremoniile religioase de cununie. Toate tind să apere social stabilitatea familiei pe termen lung, stabilitatea familiei însemnând posibilitatea creșterii copilului până devine el însuși un adult capabil să întemeieze o familie.
Ce se întâmplă în familie de când lumea? Cei doi con-viețuiesc, co-laborează, co-munică. Ce fac în acest timp? Cresc împreună copii și în acelaș timp își satisfac prin comunicare nevoile pshihologice care sunt de devenire, de evoluție. Dacă acestea nu sunt satisfăcute, individul, de orice sex ar fi el se simte diminuat în libertatea lui, în ființa lui interioară, în ceea ce reprezintă pentru el esența vieții. Concluzia penrtru el, locul lui nu este acolo în acea familie, și caută fericirea posibilă în altă parte. Așa apare instituția divorțului.
Deci relațiile sunt așa dureroase, dar la fel e și singurătatea?
Da, singurătatea este dureroasă. Eu exprim asta așa. Un individ indiferent de sex este pe jumătate ființă vie. Până nu se cuplează cu altă jumătate de sex opus ( sau un surogat al ei în cazul homosexualității) el resimte această stare de hemi ființă, semi viață, această incompletitudine ca o durere.
De ce avem nevoie să ne atașăm de cineva?
De asta avem nevoie. Nevoia vieții plus instituția socială a familiei monogame generează aceasta. nevoia de atașament peren pe minumum 18 ani până copilul rezultat devine adult.
De ce emoțiile joacă un rol așa important în sexualitate? Pentru că emoțiile joacă rol în orice activitate din viață. E-moție egal e-motus egal e-mișcare. Ceea ce te pune în mișcare, atracția sexuală, motivată, egal motus-vată deci mișcată de semnale sexuale, penrtru bărbat sânii femeilor ( semn că va avea lapte) formele rotunde ale corpului ( semn că are resurse vitale, grăsime corporală ca să poată hrăni cu laptele ei de mamiferă copilul), mușchii bărbatului, (semn că va putea să lupte, să muncească ca să aducă hrană acasă la familie și copil). Acestea moti-vează. mișcă iar ca să înțeleagă EU-l că este nevoie să facă mișcare, unul către altul, există softuri de interpretare. Văd fata, sâni mari, deci apetisantă, deci de dorit, Nu mă mai simt bine dacă nu mă apropii de ea, pe măsură ce mă apropii mă simt tot mai bine, până am act sexual cu ea, cu plăcerea maximă a orgasmului care anunță EU-L că s-a întâmplat cel mai important lucru din viață, actul reproducerii vieții. Pentru asta sunt importante e-moțiile, ceea ce te pune în mișcare, în sexualitate.

9 răspunsuri:
| Adry05 a răspuns:

Mai degrabă cred că divorțu înseamnă că n-aveai persoana potrivită pentru tine sau că n-ați știut să gestionați situațiile de criză. sunt și unii cărora nu li se potrivește stilu ăsta de viață. în orice caz, divorțu nu e egal 100% un singur motiv cum încerci tu să generalizezi

| SG1995 explică (pentru Adry05):

N-am ajuns până acolo, dar am mă uit în jur la relațiile inter-umane și sunt așa... efemere.

| Freya1 a răspuns:

Divorțul este rezultatul unei alegeri proaste.Adica atunci cand iti faci o relație si te grăbești sau alegi persoana nepotrivită ajungi la divorț.Nu are nici o treaba căsătoria,poti sa te casatoresti si sa trăiești o viață cu omul ala nu e neapărat să divortezi,cum poti de altfel sa nu te casatoresti si totusi sa te desparți de omul ala.
Relațiile dintre oameni nu sunt o iluzie,nu atunci cand pui suflet si chiar iti pasa de celălalt.
Ai nevoie de o relație si de cineva langa tine pentru a avea afectiune,atenție,un sprijin,un sfat,un ajutor,sex.
Nu toate relațiile sunt dureroase,dar in schimb omul este supus greseli si atunci se mai întâmplă sa si tragi ponoasele după. Oameni sunt diferiti,foarte rar găsești doi parteneri identici ceia ce duce inevitabil si la cearta, contradicții etc ceia ce te duce către suferință.Dar astea poti sa le ai si cu un/o prietena buna, mama, tata, vecinu nu doar cu partenerul de cuplu.
Singurătatea in schimb e mult mai grea si dureroasa.Sa nu ai pe cineva pe a cărui umar sa versi o lacrimă, un om căruia sa ii pese de tine si mereu sa intri intr-o casa goală cred ca bate cu mult o ceartă banală.

| Panamax a răspuns:

Divortul este dovada ca a esuat casatoria bazata pe orice in afara de dragoste si respect reciproc.

| Doarunaltutilizator a răspuns:

Asta e ceva vechi de cand e lumea, toti o fac fiindca asa vad la altii, e un obicei transmis din tata fiu gen.
Unii pur si simplu nu pot fi atasati de o singura persoana mai mult de 2 luni ca intervine monotonia si pentru multi asta e ceva toxic.
Altii se casatoresc din disperare sa nu fie singuri si sa fie vazut-o ca pe oamenii normali si ajung fie sa fie parasiti fie sa renunte ei dandu-si seama intr-un final ca au intrat intr-o relatie toxica.
Sunt de parere ca_scuze pentru cacofonie_cauza pentru care exista atatea divorturi e datorita presiunii sociale si a faptului ca unii oameni pur si simplu nu pot sa faca decizii corecte si bune pentru ei,societatea asta ii indeamna si pare ca ii cam obliga sa isi gaseasca mai repede pe cineva"sa se aseze la casa lui" sau "ca asa e normal".Mai exista si casatoriile astea aranjate pe la sate sau prin tari din Asia si na astea nu par genul de casnicii care sa se termine bine.
Chestia e ca noi oamenii uneori nu stim ce vrem,avem prea multe pretentii,vrem ca totul sa fie perfect, barbatii viseaza numai la Angeline Jolie, Beyonce, Bianca Draguseanu(bine si eu pot spune ca ma numar printre ei, de ce sa mint) sau femeile se gandesc numai la barbati cu bani si care sa arate ca Brad Pitt, Arnold Swartzaneger sau Dorian Popa.
Cautam perfectiunea care nu exista la nimeni si astia dupa 2 ani maxim se trezesc ca au facut o greseala, uneori nu e chiar vina lor, asta e nu a fost sa fie dar multi nu aleg cu inima ca sa zic asa si intai se uita la ce statut are acea persoana dar personalitatea e lasata mai in urma, mai rog s-ar putea sa fie doar parerea mea si sa ma insel.

| Dana1999 a răspuns:

Sunt carti scrise despre toate astea. Sunt răspunsuri prea complexe ca sa pot simplifica si banaliza aici.

| Feyenooord666666 a răspuns:

Omul e nu e facut sa fie monogam.

Asta se stie de mult timp.

| afdfjghghj a răspuns:

E prea mult de explicat dar o sa incerc sa-ti fac un rezumat.
Poti afla raspunsul la toate intrebarile tale daca citesti putin despre evolutie. Casatoria, monogamia si relatiile exista pentru ca functioneaza. Fara ele ar fi haos si n-am mai fi unde suntem astazi.
Monogamia inca de la inceputuri are scopul de a preveni bolile cu transmitere sexuala si a asigura un mediu stabil copiiilor.

E valabil si in ziua de astazi, sunt multe boli cu transmitere sexuala ce nu pot fi prevenite de purtarea prezervativului, cum ar fi hpv, care provoaca cancer la ambele sexe. Da, exista divorturi, da, nu toate cuplurile se inteleg, da, monogamia nu este pentru toata lumea, dar la scara larga monogamia si casatoria e cea mai buna metoda de a avea o societate echilibrata, un mediu sanatos pentru copii si un ideal la care sa aspire toata lumea.

De exemplu, imagineaza-ti ca sunt doua triburi A si B. In tribul A exista casatorie, monogamie etc. In tribul B toata lumea face sex cu toata lumea, nu exista devotament nimic. In cateva generatii tribul B va fi sters de pe fata pamantului ori de boli cu transmitere sexuala ori de faptul ca copiii au devenit atat de deranjati psihic ca s-au omorat intre ei.

Ahh uite, inca ceva ce trebuie sa cunosti ca sa intelegi tot ce-ti explic...psihologia developmentală.
Pe scurt daca copiii n-au unul dintre parinti in viata lor cresc cu probleme emotionale, din moment ce mama si tata sar din floare in floare, tata nu are nici un motiv sa se dedice cresterii copilului din cauza ca nu stie daca e copilul lui 100% si noi, ca restul animalelor, nu suntem programati sa ne dedicam progeniturilor altora (desi e admirabil si la scara larga ajuta societatea sa-si mentina echilibrul), iar mama e prea stresata cautand mancare ca sa se dedice copilului, ca doar nu e nici un tata sa-i aduca, tata e ocupat cu alta. Mama poate deveni si abuziva din cauza stresului indus de faptul ca oricat munceste sa-i ofere copilului o viata decenta nu reuseste si incepe sa-l vada ca pe o povara.
Deci copiii din tribul B primesc mult mult mai putina atentie si afectiune decat copiii din tribul A. Copiii din tribul B vor avea probleme emotionale si vor creste urmatoarea generatie chiar mai rau, societatea lor va evolua intr-un haos total. Copiii din tribul A vor fi crescuti de niste parinti dedicati si la fel vor face si ei cu generatiile viitoare, tribul A se va expanda in timp ce tribul B va disparea, incet dar sigur.

| SG1995 explică (pentru afdfjghghj):

Woa bun răspuns, foarte la subiect, o perspectivă obiectivă, științifică, am fluctuat între răspunsul tău și a domnului Adrian a cărui răspuns a fost mult mai dezvoltat.