| relativsausigur a întrebat:

Probleme cu / provocate de persoane narcisiste.
Ma gandeam ca ar fi ok sa vorbim despre asta, si sa isi spuna fiecare povestea aici.
Cu siguranta daunele provocate de acestia au fost semnificative, cei care ati trecut prin asta, inteleg perfect ceea ce spun, initial sunt acele persoane despre care noi spunem ca au probleme pishice, ca sunt oameni foarte rai, din pricina situatiilor pe care le creeaza, a faptelor pe care le fac, si a comportamentului pe care il au, iau toate acestea pe nedrept, stiindu-se din interiorul situatiei ca e vorba de o ura care nu se explica omeneste, de niste impulsuri nesanatoase, cu care se actioneaza egoist si deliberat, totodata aceste persoane parand normale in ochii societatii, sarmante, calduroase, cu simt moral teoretic si care chiar dau impresia empatiei, dar care se rezuma doar la nivel de discutii, rareori in sine.
Aceste persoane pot fii chiar periculoase pentru oamenii asupra carora isi indreapta atentia si psihopatia asta constanta in care traiesc, pentru ca fata de restul persoanelor din jurul lor, si inclusiv (putem adauga chiar exclusiv) fata de persoanele din jurul tau, se comporta normal si foarte prietenosi, astfel incat tu nu o sa fii crezut niciodata prin treci, nu vei fii crezut, si chiar blamat daca iti deschizi gura.
Si fiind "lovit" de acea persoana sau acele persoane cu tulburare narcisista constant, te vei simtii ca atare, in mod natural ranit, ti se va exacerba nivelul emotional incat tot persoana narcisista te va numii pe tine tulburat, cu probleme si cu nevoie de ajutor, in timp ce ii va convinge si pe ceilalti slabi de inger din jurul tau, sau pe cei care nu te iubesc suficient cat sa-si dea seama de ceea ce se intampla happy
Tulburarea de personalitate narcisistica, merge in acelasi lant cu psihopatia oarecum, mai e o linie subtire, dar de multe ori trecuta de aceste persoane, iar daca ati avut de-a face cu ei, ati observat cum orice incercare de a-ti da tie insuti respectul pe care il meriti, de a te reechilibra din situatiile abuzive in care esti, va fi luat in bataie de joc, iar in situatiile de confruntari o sa auzi chestii de genul "Vaii, Doamne, ce-i cu tine? Cum poti sa zici asa ceva, eu n-am facut facut, n-am zis asa ceva niciodata, ai probleme, du-te trateaza-te", si va face asta pentru ca esti intr-o postura de "om slab" in momentul ala, o tinta usoara pentru orice tip de abuz.
E usor de iesit din astfel de abuzuri cand e vorba de o persoana cu, care nu ai vreo legatura stransa prin ceva in viata, gen un prieten, o relatie, mai greu insa cand ai membrii de genul in familia ta, e o vorba care nu-i degeaba " e mai usor sa faci raul decat binele", in special cand esti o persoana tulburata, si in conflictele cu persoane de acest tip, tu vei parea cel care face raul, din simplul fapt ca nu accepti raul care ti se face.

11 răspunsuri:
supadeceapa
| supadeceapa a răspuns:

Megalike pentru inițiativă! Aș povesti și eu, dar nu prea am timp și e mult de zis sad.

| relativsausigur explică (pentru supadeceapa):

Poti sa revii atunci cand ai o portita de timp happy

| relativsausigur explică (pentru supadeceapa):

E mult de zis in cazul tuturor crede-ma laughing, stii si tu asta, plecand de la faptul ca cei afectati traiesc sau au trait cu astfel de persoane, prin urmare multe situatii si intamplari de genul happy

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Fiecare dintre noi suntem ‘narcisisti’ si egoisti intr-un fel sau altul. Doar ca e mai usor sa ne uitam la altii decat la noi inainte.

Nu, era o vorba "te adaptezi sau suferi". Pe mine ma ajuta sa-i privesc ca pe niste copii mari cu traume si abuzuri din copilarie.

Te stiu pe tine, voiai ca sora ta sa fie altfel?

| relativsausigur explică (pentru anonim_4396):

Mi-ai trezit o curiozitate mare, de unde ma stii tu pe mine?
Si da, toti suntem narcisisti, in anumite doze, e adevarat asta si chiar recunoscut si de persoanele de specialitate, dar...
Dar e o diferenta dintre ceva perfect normal, momente normale de egoism, si tulburarea de personalitate narcisistica, asa ca te rog, nu cu rautate, dar nu vorbi in necunostiinta de cauza, nu stii despre ce vorbesti.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu prea duce la nimic bun sa ne plangem pentru atentie toti pe aici.

Si eu ma clasific in categoria de ‘deep narcisist’

"The nightmare for deep narcissists generally arrives in their twenties and thirties. They have failed to develop that inner thermostat, a cohesive sense of self to love and depend upon. The extroverts must constantly attract attention to feel alive and appreciated. They become more dramatic, more exhibitionistic and grandiose. This can become tiresome and even pathetic. They have to change friends and scenes so that they can have a fresh audience. Introverts fall deeper into a fantasy self. Being socially awkward yet radiating superiority, they tend to alienate people, increasing their dangerous isolation. In both cases, drugs or alcohol or any other form of addiction can become a necessary crutch to soothe them in the inevitable moments of doubt and depression. You can recognize deep narcissists by the following behavior patterns: If they are ever insulted or challenged, they have no defense, nothing internal to soothe them or validate their worth. They generally react with great rage, thirsting for vengeance, full of a sense of righteousness. This is the only way they know how to assuage their insecurities. In such battles, they will position themselves as the wounded victim, confusing others and even drawing sympathy. They are prickly and oversensitive. Almost everything is taken personally. They can become quite paranoid and have enemies in all directions to point to. You can see an impatient or distant look on their face whenever you talk about something that does not directly involve them in some way. They immediately turn the conversation back to themselves, with some story or anecdote to distract from the insecurity behind it. They can be prone to vicious bouts of envy if they see others getting the attention they feel they deserve. They frequently display extreme self-confidence. This always helps to gain attention, and it neatly covers up their gaping inner emptiness and their fragmented sense of self. But beware if this confidence is ever truly put to the test."

| anonim_4396 a răspuns (pentru anonim_4396):

Tu nu esti doar narcisist, esti si incredibil de prost (bine, asta face parte tot din narcisism).
Narcissistic abuse awareness e o treaba serioasa, nu ceva capcana pentru atentie. Dimpotriva, asta cauta fix narcisistii happy Si vor pretinde acest lucru si in altii (tehnica cunoscuta ca projection).

| relativsausigur explică:

~ Aceste persoane pot fii chiar periculoase pentru oamenii asupra carora isi indreapta atentia si psihopatia asta constanta in care traiesc, pentru ca fata de restul persoanelor din jurul lor, si inclusiv (putem adauga chiar exclusiv) fata de persoanele din jurul tau, se vor comporta normal, prietenosi, si ofensati de reactiile tale, astfel incat tu nu o sa fii crezut niciodata prin treci, nu vei fii crezut, si chiar blamat daca iti deschizi gura.~
Am incercat sa editez cand am observat partile lipsa pe care le-am sters din greseala si nu a mers, am corectat aici happy

| supadeceapa a răspuns (pentru relativsausigur):

''Nu o sa fii crezut niciodata prin treci, vei fi chiar blamat daca iti deschizi gura.''
Yes, se victimizează și te fac să pari tu abuserul, orice cuvânt e scos din context și folosit împotriva ta, de aia e bine când îți dai seama că ai de-a face cu un asemenea specimen să îl elimini din viața ta ca pe un gândac.

| relativsausigur explică:

Referitor la vorbe, era una mai buna "Cand traiesti ca in iad, cand viata ta arata ca un iad, esti demn de compasiunea celorlalti, insa asta nu si cand suprapui iadul tau pe altcineva". :-)
Daca ai incerca sa "te adaptezi" cu toti nebunii, nu ar iesii nimic bine, cu totii gresim, dar nu suntem cu totii psihotici, acei oameni au nevoie de ajutor, nu e de responsabilitatea altcuiva sa le calmeze furia incasand in sine "loviturile" :-)
Am pus aici sa-si scrie fiecare povestea, pentru ca fiecare a trait ceva diferit, intamplari diferite, cu persoane diferite gen prieteni, relatii, etc., insa toate au in comun au aceleasi trasaturi, chiar e vorba de ceva patologic care are definitie in literatura de specialitate, si ar mai fii de adaugat si ca aceste persoane se nasc asa, intamplarile, traumele, sau abuzurile, in caz ca acestea exista, pot doar agrava / exacerba actiunile, dar oricum se intamplau acestea si in lipsa unor astfel de evenimente.
Toate bolile psihice...au cauza primara biologica, ereditara, factorii sociali si interni fiind astfel doar puncte declansatoare :-).
De exemplu, sunt si o multime de oameni paranoici, insa nu toti sufera de tulburare deliranta, sunt o multime de oameni colerici, insa nu toti sunt psihotici, si exemplele pot continua, la fel e si cu doza de narcisism pe care toti o avem in oarecare masura, dar asta nu ne apropie de trasatura patologica.
Sa stii si ca din punct de vedere stiintific, s-a facut o data un studiu, pe studenti, sa determine care este ca si grad mai aproape de psihopatie, si au fost gasite elemente de psihopatie la multi, dar cel mai mult a ajuns la nivelul 20, ca sa fii fost psihopat cu adevarat, trebuia sa atinga nivelul 40.
Cunoasterea si studiul face toata diferenta in orice caz, indiferent de subiect.

| relativsausigur explică (pentru relativsausigur):

Trasatura de baza in acest caz fiind lipsa empatiei, dar cu desavarsire, foarte aproape ca si la psihopati, la unii fiind depasita acea linie foarte subtire si ajungand chiar la gradul ala, crede-ma, nu simt iubire, nu simt empatie, desi stiu teoretic ce inseamna astea, la fel ca si psihopatul happy
Mai aveau psihologii americani renumiti o descriere buna :
"Absolut toti psihopatii sunt narcisisti (lipsiti de empatie), insa nu toti narcisistii sunt psihopati, unii raman doar foarte aproape"
Cand noi, persoanele de rand, gresim, facem ceva egoist, avem acel orgoliu de moment, acea doza de narcisism si suntem nedrepti (ca atunci cand faci ceva pe buna dreptate nu poate fii catalogat drept egoism sau narcisism, sa facem diferenta), nu inseamna ca suntem si lipsiti de empatie, avem fie imediat dupa, fie la ceva timp, un regret profund si ne indreptam, la ei acel regret nu exista, nu il simt, sau il simt atat de nesemnificativ, incat in secunda 2 isi revin din asta si pot repeta acelasi lucru, pentru ca traiesc constant cu nevoia bolnava de a isi hranii stima de sine, care in lipsa empatiei nu poate fii niciodata inteleasa si vindecata, mereu marele "eu" se va simtii ranit de simpla frumusete a altcuiva, si va face o preocupare bolnava din asta, traiesc intr-o concurenta exagerata.