anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Salut!

Am o intrebare, e mai mult de ordin legislativ, dar are legatura si cu familia.
Sa zicem ca eu imi cumpar o casa prin credit bancar (prima casa). Creditul este pe 20-25 de ani. La momentul cand eu fac creditul sunt singur, necasatorit, iau casa pe numele meu. Apoi sa zicem ca prin anul 3-4 de credit ma casatoresc sau stau in concubinaj cel putin 7-10 ani cu o femeie. Femeia asta o sa contribuie poate si ea la cheltuielile comune.
Ei bine, femeia aceasta are dreptul apoi la casa in caz daca ne despartim? Daca ar exista si copii se schimba situatia?

5 răspunsuri:
sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Faci un contract civil înainte de căsătorie.

| Catrice a răspuns:

Sa ma anunți când găsești pe una de vrea sa stea nemăritata 10 ani laughing

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Bun, situatia trebuie despicata in mai multe ipoteze.
In primul rand, in cazul concubinajului, se va aplica, daca a contribuit si ea la acele rate, cel mult o imbogatire fara justa cauza, actiune care va putea fi introdusa de ea.
Daca te casatoresti, situatia difera in functie de regimul matrimonial ales. Sunt 3: comunitatea legala, conventionala si separatia de bunuri.
In ceea ce priveste comunitatea legala, daca ai dobandit dreptul de proprietate anterior casatoriei, bunul imobil, adica apartamentul e al tau, chiar daca platiti amandoi cu bunuri comune, precum salariul. Ceea ce se va intampla in caz de partaj e ca se va tine seama de aceasta contributie din bunurile comune. Adica, gandeste-te la patrimoniul tau ca la o foaie de hartie. Acum, acolo deseneaza un cerc, ala fiind o masa patrimoniala, adica comunitatea legala. Din cercul ala, in functie de cat ai contribuit tu si sotia, la partaj se va atribui o cota parte vizand intreg cercul ala. Deci sotia va avea sa o cota parte din TOATE bunurile dobandite in perioada regimului matrimonial, iar nu o cota parte dintr-un bun privit in mod separat.
Lucrurile stau cam tot la fel la comunitatea legala, dar in lipsa de alte prevederi nu pot sa iti detaliez.
La separatia de bunuri, in principal, ce e al tau e al tau, aplicandu-se fie reguli de la imbogatirea fara justa cauza, fie reguli de la regimul participarii la achizitii. E prea complicat sa detaliez asta aici si banuiesc ca nu alegi un astfel de regim daca iti iei o casa cu prima casalaughing). Glumesc, regimul asta apare in principal in cazul oamenilor de afaceri.
Daca nu inchei nicio conventie matrimoniala, atunci se va aplica comunitatea legala.
Nu inteleg prea bine intrebarea privind copiii. Ideea e ca, in caz de divort, daca locuinta familiei e inscrisa in CF, iar locuinta aia e doar a ta, sa stii ca poti fi evacuat pentru obperioada de timp din locuinta, daca interesul superior al copilului o cere, iar instanta stabileste raporturi mai puternice intre mama si copil. Ma rog, pentru asta trebuie sa fii nebun cred, sa iti maltratezi copiii, pentru ca pe noul Cod civil autoritatea parinteasca se exercita in comun ca regula. Totusi, si daca locuinta copilului e stabilita la mama, iar mama nu are unde da locuiasca, ceea ce am zis mai sus e aplicabil.

| oceanoflove a răspuns:

Daca stai in concubinaj femeia nu are niciun drept, caci nu a pus-o nimeni sa contribuie. Daca te casatoresti, casa e bun propriu dobandit inainte de casatorie, deci nici asa.

| Perfekt a răspuns:

Dacă pleci cu ideea asta din start mai bine ramai la laba și nu te mai căsătorii niciodată.