| Nelly15 a întrebat:

Salut, TPU! Am o oarecare intrebare, poate egoista dar ma macina de ceva timp.
Pana in toamna, bunica mea avea pensie + lucra la un magazin din sat, avea un venit decent, mai ales ca statea singura. Insa s-a imbolnavit (acum e bine) si operatia pe langa ca a costat mult si-a si pierdut locul de munca din cauza asta (cam singurul loc unde putea sa lucreze in sat).
De atunci traieste mai cu greu, abia ii ajung banii de pe o zi pe alta.
De asemenea, familia mea are anumite datorii, stam la limita cu banii si nu o putem ajuta prea mult. Asa ca tot incercam sa o convingem sa vina sa stea cu noi la oras, totusi nu vrea si nu vrea.
O inteleg perfect, nu pot sa oblig pe cineva sa faca ceva ce nu vrea dar as vrea sa vina aici macar o perioada, sa ne punem cu totii din nou pe picioare, aici isi poate gasi de munca mult mai usor, la un magazin, etc (M-am si interesat pentru ea, in caz de orice) pe un salariu mai mare. Ar putea sa stea aici, sa stam ca o familie macar o perioada, in asa fel nici nu trebuie sa isi mai faca griji de banii de pe o zi pe alta, avem per total si un venit mai mare ca familie, intre timp scapam si de datorii cu o mai mare usurinta, si dupa, daca vrea, poate sa plece inapoi, am avea si posibilitatea dupa sa o ajutam financiar.

Nu vreau sa fiu egoist, nu e totul despre bani, dar e singura pe care o avem, vreau si eu sa petrec timp cu ea cat mai pot, toata viata am vazut-o rar, macar acum, sa nu ramanem cu regretul asta.
Cum pot sa o conving sa vina sa stea la noi pe o perioada de macar 1 an/2?

13 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

O persoana care si-a trait viata intr-un mediu pana la batranete, se obisnuieste cu locul si cu tot ce are /cum functioneaza in jurul ei. Toate activitatile si locurile le cunoaste chiar si cu ochii inchisi.
Daca o asemenea persoana este scoasa din mediul ei, atunci nu-si va gasi locul, fiindca trebuie sa invete in intregime tot ce are nevoie in noul anturaj (de exemplu: unde este wc-ul, daca se trezeste noaptea si e intuneric).

Pentru o perioada mai scurta este posibila mutarea, mai ales daca i se prezinta si avantaje.
De exemplu: daca s-ar muta la voi pe timpul iernii (si doar pentru atat timp), s-ar reduce cheltuielile ei cu incalzirea, cu curentul etc. Asta daca nu are acasa si animale de ingrijit.

| darrio2007 a răspuns:

Nu vei reusi sa o scoti din habitatul ei.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Nu poți. Acolo e viața ei.

| Nelly15 explică (pentru sadrian46):

Nu-mi place sa vad ca se chinuie, nu ma deranjeaza ca vrea sa stea acolo, e ca si un mic sacrificiu pentru un trai mai pun, pe o perioada lunga (toata viata ei). Nu mai are viitor acolo, din pacate. Oamenii aia nu o mai angajeaza. Dar inteleg.

| Naty1 a răspuns:

Te felicit pentru faptul că vrei sa o luati la voi, ca multi din ziua de azi nu prea vrem sa avem pe nimeni pe cap.
Păi dacă ați încercat si nu vrea nici cum nu prea aveti ce sa faceti.Trebuie să faceți tot posibilul sa va descurcati, sa va găsiți toti de munca si sa iesiti din impas.E grea perioadă asta si toti avem lipsuri.

| DarthNiger a răspuns:

Nu prea ai cum, imagineaza-ti sa traiesti toata viata intr-un loc si la batranete sa fi nevoit sa pleci din acel loc, nu cred ca ti-ar face mare placere iar batranii in general sunt mult mai greu de convins, insa totusi, nu cred ca bunica ta ar mai trebui sa munceasca, mai ales ca este batrana si a suferit o operatie, daca vrei sa o ai cat mai mult timp langa tine, trebuie sa ai grija sa nu isi pericliteze viata.

| Nelly15 explică (pentru DarthNiger):

Inteleg perfect, nu imi doresc sa munceasca, prea am dat de inteles ca asta e tot ce-mi doresc. Vreau doar sa vina la noi, sunt si alte detalii pe care nu le-am spus, spre exemplu ca n-are bani de lemne si ca sta in frig, fiind si iarna. Asta ii pericliteaza mai mult viata, conditiile. Nu vreau sa vina la oras sa o pun la treaba, vreau sa vina sa stea cu noi, sa se simta bine, cu familia, cat timp mai putem. 1 an. Nu vreau sa o stiu acolo, singura, ca-si traieste in frig ultimele clipe (cand o sa fie cazul, Doamne fereste.)
Dar asta este, n-am ce face in privinta asta, "Omul sa fie multumit cu linistea colibei sale."

anonim_4396
| Anonim a răspuns:

Ar fi o nenorocire pentru ea să fie luată din satul unde și-a petrecut toată viața.
Nu poți ințelege asta și trebuie să te mulțumești să o vezi când găsești timp să mergi la ea in vizită.

| madamme a răspuns:

Spune-i avantajele pe care le-ar avea daca sta cu voi. Fa o lista si prezinta-i-o

| NunuNini a răspuns:

Nu poti sa o convingi. Nu o poti scoate din casa ei.
Pe de alta parte, vrei sa munceasca batrana in plus ca sa va scoata pe voi din datorii? Dati-i pace sa-si traiasca batranetile linistita!

| Nelly15 explică:

Am 17 ani. am incercat dar nu am efectiv unde sa lucrez, am fost in zeci de locuri, nu ma angajeaza nimeni. Dupa ce termin liceul si incep facultatea, nu o sa am cum sa o mai vad. Prima zi dupa ce o sa fac 18 ani o sa ma si duc la munca.

| Nelly15 explică:

Am incercat sa ma port cu respect, dar vad ca sunt luat de prost.
O sa-ti explic in detaliu, ca vad ca e necesar.
1. As lucra literalmente pe orice post. Sunt minor, ce pretentii as putea sa am la salariu? Ce salariu de patron crezi ca imi convine? As merge sa lucrez si la 5 lei pe zi, daca as avea unde. Chelner - minor, nu. Kaufland, minor, nu. Orice alt loc de munca putin mai lipsit de dexteritate = "Nu-i nevoie sa angajam pe cineva pentru asta" Crezi ca in Romania te angajeaza pe cineva sa-i speli masina? As lucra si sa duc gunoiul daca m-ar angaja cineva pentru asta.
NU stii nimic despre mine, ma faci puturos pentru ca nu am posibilitati. Am bacul, ma rup pentru el zi lumina. Termin orele, stau cu fratii mai mici si invat si la bac pana seara, ca asa se face. Si in continuare imi doresc sa si pot sa muncesc undeva, urat din partea mea, nu? Doar am vrut un trai mai bun pentru familia mea, n-am vrut figuri si alte mizerii, sa simt chifla aia in stomac. Dar ce sa stim, Bucuresti. Ai trecut prin viata bine, vad.

| Nelly15 explică:

Citeste raspunsul pe care l-am dat mai sus. Traieste tu din 150 de lei alocatie, bani care se duc pe datorii. Nu ma astept de la cineva fara scoala sa acorde atentie la detalii, dar am spus ca familia mea are datorii, mari. Singurul ban pe care il fac e cand merg sa cumpar paine. In raspunsul dat anterior lui DarthNiger, am uitat sa mentionez ca ea se simte "inutila" daca nu munceste, de asta am zis ca daca vine aici, are si loc de munca oarecum asigurat, dar nu vreau strict sa lucreze.