| lapte1cucereale99 a întrebat:

As aprecia foarte mult daca m-ati ajuta. Am 14 ani dar mama inca nu ma lasa sa folosesc cardul meu de credit chiar daca banii sunt doar alocatia, deci nu pierde ea nimic. Au trecut cateva luni de cand am implinit 14 ani dar eu inca nu am card pe numele meu. Cardul pe care am alocatia e pe numele mamei. Ea a zis ca si atunci cand o sa imi faca, tot nu o sa pot eu sa ii dau pe orice (oricum nu cumpar tot ce vad si nici in cantitati mari). Are o aplicatie pe telefon unde vede tranzactiile asa ca nu pot sa fac pe ascuns daca v-ati gandit la asta. Pe alti prieteni ii lasa.
Cum pot sa o fac sa ma lase?

4 răspunsuri:
| Celcestietot a răspuns:

Salut. Nu ar trebui sa ii spui adevarul si anume ca nu ii vei da pe orice? O discutie libera ar fi solutia?

| TamplaruAnisoara a răspuns:

Cunosc doi, frate si sora care au primit pensie de urmaș pentru ca le murise tatăl. Pensia le venea pe numele mamei lor. Au terminat liceul, au terminat si o facultate, si masteratul amândoi frații si nu au pretins mamei lor ceea ce pretinzi tu.

| laSoledad a răspuns:

Oricat i-ai zice pe moment ca nu o sa cheltui banii pe orice lucru, mama ta totusi are rezerve. Este cuvantul unei fiinte de 14 ani contra cuvantul unei fiinte de 30+, care e trecuta prin viata si care e precauta cu banii. Mama ta are un obiectiv cu banii tai pe termen mai lung, ii aduna probabil, ca peste cativa ani sa rezulte o suma suficient de buna pe care sa o investeasca in tine (liceu, facultate, alte planuri de viitor). Sau pe care sa echivaleze unui fond de urgenta, cand vei avea probleme.

Iar daca nu iti aduna banii ca sa ii investeasca pe viitor, poate ca ii foloseste luna de luna. Insa tot in tine ii investeste. Banii raman la ea, din simplu motiv ca ea stie cum sa gestioneze mai bine acei bani. N-are nimic impotriva ta. Dar ea stie care sunt obiectivele cele mai arzatoare la voi in familie si stie spre ce anume sa directioneze acei bani.

Daca tu ii vezi pe altii ca isi cheltuie banii pe orice pe masura ce ii primesc, asta inseamna o proasta gestiune a banilor. O sa vezi tu cand o sa mai cresti. Ii cheltuie pe dorinte de moment, iar banii aceia nu se mai intorc. Sunt bani pur si simplu pierduti.

Ideea de baza e ca banii sunt o resursa. Si stim foarte bine ca orice fel de resursa in lumea asta este limitata. Mai ales banii. Azi ii ai, maine nu-i mai ai, daca ii gestionezi prost. Si mai stim foarte bine ca spre deosebire de resurse care sunt limitate, oamenii au nevoi. Ei bine, nevoile oamenilor sunt *nelimitate. Azi vrei ceva, peste 2 ore vrei altceva, maine vrei altceva, iar peste o saptamana vrei cu totul altceva. Iar dorintele alea ale tale (si ale tuturor oamenilor) COSTA. Si cum dai banul din mana pe orice fel de dorinta, banul tau e pierdut. Iar cand o sa ai nevoie mai mare de acei bani, nu o sa-i mai ai. Mama ta probabil ca se gandeste la niste alocari mai inteligente ale banilor tai, decat sa te lase pe tine sa-i cheltuiesti oricum. E ca si cum ea are o privire de ansamblu asupra tuturor cheltuielilor si trebuintelor din casa, si astfel stie spre ce anume e mai important pentru voi ca sa-i directioneze.

Tu chiar daca spui acum ipotetic ca nu i-ai cheltui pe orice, puterea banului de a influenta e mare. Numai sa-i primesti in folosinta, ca deja ti se activeaza tot felul de dorinte. Ochii tai vad ce vad pe la altii, iar inima cere. Si acum este foarte usor sa scurgi banii din cont pe ce-ti cere inima. E firesc, asa se intampla in zilele noastre. Asa e natura noastra umana. Unii oameni nu se pot controla si astfel ajung faliti pana la urmatorul salariu. Ajung sa se indatoreze, tocmai din cauza cheltuielilor negandite pe care le-au facut la un moment dat. Fiindca nu au stat sa se gandeasca in ansamblu, sa-si realizeze un buget.

Tu ai auzit de notiunea de "buget"? Cand stai si faci un buget, trebuie sa te gandesti intai cati bani primesti intr-o luna. Apoi trebuie sa te gandesti pe ce este neaparat obligatoriu sa cheltuiesti acei bani. Care sunt nevoile arzatoare ale familiei? Si scrii intr-o parte veniturile si cealalta parte cheltuielile obligatorii.

La venituri, scrii veniturile familiei. Salarii, alocatii, alte venituri etc. Iar la cheltuieli obligatorii scrii cheltuielile cu datoriile la banci, cu energia electrica, gaz, apa, telefon, internet, televiziune, impozite, chirii, orice obligatie financiara pe care o aveti intr-o luna. Aduni toate cheltuielile astea si apoi le scazi din venituri.

Si ramai cu o suma. Ei bine, pe suma aia parintii tai trebuie sa o imparta in alte intrebuintari importante in familia voastra. Adica: cheltuieli cu mancarea din acea luna, cheltuieli cu igiena voastra, cheltuieli cu educatia voastra, cheltuieli cu imbracamintea voastra, cheltuieli cu sanatatea voastra, plus alte cheltuieli cu benzina, alte cheltuieli de zi cu zi etc. Nu mai spun de CHELTUIELILE CU FONDUL DE URGENTA.

Si concluzia acestui buget este ca familiile de rand, cele obisnuite, mai raman cu putini bani luna de luna, dupa ce isi directioneaza banii spre toate acele cheltuieli importante. De asta, mama ta are nevoie de alocatia ta. Pentru cheltuieli legate de cresterea ta. Si tu mananci, si tu consumi gaz, curent, stai pe net, stai pe telefon, vrei in oras, mergi la scoala etc. Toate astea COSTA. Iar alocatia ta e binevenita pentru a putea suporta aceste costuri. Cateodata, salariile parintilor nu sunt de ajuns, la cate cheltuieli majore are o familie.

Si inca o informatie. In caz nu ai auzit, noi, cu totii, ne aflam intr-o pandemie. Suntem in prag de criza economica. Asta inseamna ca multi oameni au fost trimisi acasa de la locurile lor de munca si nu mai produc bani. Unii oameni si-au crescut datoriile la banca. Altora li s-a taiat din salariu. Iar la nivel de tara, au crescut preturile. Ce inseamna cand cresc preturile? Ca parintii tai sunt nevoiti sa scoata mai multi bani din buzunar pe cosul cumparaturilor voastre pe care le faceati de obicei. Pe aceeasi pereche de blugi, pe acelasi tricouri, pe aceeasi paine, vei plati mai mult, fiindca preturile au crescut. Asa ca familiilor obisnuite le este din ce in ce mai greu sa o duca de pe-o zi pe alta.

De aceea, cand te plangi ca nu primesti bani, incerca si sa o intrebi pe mama ta de ce nu iti ofera acei bani si pe ce ii cheltuieste. Roag-o sa te invete cum se creeaza bugetul in familia ta. Preocupa-te si de aspectul asta economic foarte important, inainte sa te plangi. O sa afli niste adevaruri foarte dure despre cum trebuie gestionati banii, inainte sa fie aruncati pe fereastra pe diverse dorinte de moment. Invata pe ce trebuie sa se cheltuiasca banii in familia ta. Invata imaginea de ansamblu a cheltuielilor din familia ta. Si abia atunci, o sa intelegi cat de important e sa tii strans de bani.

Si mai mult, invata sa pui banii deoparte, adica sa economisesti. De ce pui banii deoparte? Ca sa poti face o investitie. Ce e aia o investitie? Inseamna sa pui banii deoparte pe o perioada mai lunga de timp, ca sa iti poti indeplini un obiectiv arzator pentru tine. Incepe sa-ti stabilesti obiective de viitor. Incepe sa investesti in tine. In educatia ta, in corpul tau, in experientele tale de viata. In dezvoltarea ta personala. Astea necesita bani. De aceea, trebuie sa pui bani deoparte. Trebuie sa inveti incet incet diferenta dintre nevoi si dorinte. Dintre resurse limitate si dorinte nelimitate. Si ca banul e extrem de limitat de la o luna la alta pentru tot ce ti-ai dori sa faci cu el.

Doamne fereste, cazi iti rupi ceva, costa. Si costa mult. O extractie de masea, un tratament la dinti, costa si el foarte mult. Ti se strica laptopul/ calculatorul. Astea costa. Cu ce crezi ca o sa ti le inlocuiasca? De unde bani pe moment? Ca sa nu astepti cu lunile pana cand faci rost de bani, trebuie sa inveti sa pui deoparte bani. Altfel, ajunge familia ta sa se indatoreze pana in gat. De asta fondurile de urgenta sunt foarte importante. Invatand astea, usor-usor o sa-ncepi sa te maturizezi. Asa ca lasa plansul, si invata sa privesti imaginea de ansamblu.

| Mihaela2023 a răspuns:

Cel mai bine e să ii spui ce vrei să cumperi cu cardul, poate mama ta crede că vrei să cheltui toti bani și nu are incredere în tine.