| Cumintzel a întrebat:

daca parintii divorteaza si copilul alege sa ramana cu mama tatal este obligat sa ii plateasca la copil intretinerea la scoala si pensia alimentara?

16 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Tatal va fi obligat sa plateasca pensie alimentara, o suma egala cu cel mult 1/4 din venitul net lunar (daca nu mai are alte persoane in intretinere). Nu va mai fi obligat la alte sume.
Pensia alimentara se plateste pana ce minorul implineste 18 ani. Daca isi continua studiile poate obtine plata pensiei si pe timpul facultatii, dar numai pana la 26 de ani.

| darrio2007 a răspuns:

Doar pensie alimentara.Stabilita de instanta.Pana la implinirea a 18 ani si (sau)pe perioada urmarii cursurilor.Inclusiv facultatea.

| mihai69 a răspuns:

Conform Codului Familiei, art. 94 alin. (1), se stabilește că pensia de întreținere se plătește din „mijloacele" debitorului, adică veniturile din munca cu caracter periodic și continuu și alte sume care se plătesc în temeiul raporturilor de muncă, care au caracter de continuitate.
Pensia de întreținere stabilită prin hotărâre judecătorească este datorată de către părintele care nu crește copilul pe toată perioada cat copilul este minor, pana la 18 ani, dar și după această vârstă, dacă copilul își continua studiile în sistem de învățământ, dar numai până la împlinirea vârstei de 25 de ani. Pensia trebuie plătită indiferent de forma de învățământ frecventată de copil și chiar dacă acesta primește bursă.
Una dintre cele mai mari responsabilități ale tatălui (ori, mai rar, ale mamei) după pronunțarea divorțului constă în plata pensiei de întreținere care să asigure bunăstarea copiilor.
După încredințarea copilului unui dintre părinti, la solicitarea acestuia, celalalt va fi obligat de către instanța la plata unei "pensii de alimentare". Aceasta obligație se stabilește sub forma unei sume fixe, datorate lunar, sau sub forma unei cote procentuale din retribuția lunară a celui ce are obligația de întreținere.
Părțile pot conveni asupra pensiei printr-o învoială reciprocă sau, în cazul în care nu reușesc sa o facă, obligația de reținere va fi stabilită printr-o hotărâre judecătorească. În cazul în care copilul este minor, cererea de chemare în judecată este făcută de reprezentantul legal al minorului, iar instanța de judecată va stabili pensia.
Pensia se poate majora pe tot parcursul timpului, însă pentru aceasta trebuie înaintată instantei cate o acțiune la fiecare creștere de salariu a tatălui. Toate acțiunile de stabilire a pensiei de alimentare sau de majorare a acesteia nu sunt supuse taxei de timbru.
Pentru un singur copil, suma nu va depăși un sfert din venitul părintelui obligat la plata pensiei, în timp ce pentru doi micuți va fi cel mult egală cu o treime din venitul părintelui care nu a primit custodia. Iar pentru trei sau mai mulți copii, pensia nu trebuie sa depășească jumătate din venitul părintelui obligat la plata pensiei.
===
sursa: www.urbaniulian.ro/2008/09/11/pensia-alimentara-cadru-legal-si-procedura/
vezi și:
ro.wikipedia.org/wiki/Pensie_alimentară
www.divort-rapid-si-ieftin.ro/pensia-alimentara
Pot să vă spun că am divorța pe vechiul cod civil și instanța NU a stabilit nicio pensie alimentară, mama copiilor nesolicitând-o expres. Evident, am avut grijă de ei și mai am și acum, deși au depășit de mult vârsta legală până la care aș fi fost obligat s-o fac. Asta însă nu înseamnă că ei nu mai sunt copiii mei și chiar nu pot să nu-i ajut dacă au nevoie.

| Holiday a răspuns:

Tatal va trebui sa plateasca pensie alimentara. daca parintii tai se inteleg dinainte asupra unei sume atunci aceea va fi acceptata si de judecatorie. daca nu se inteleg se va stabili suma de catre judecator in cadrul procesului de divort.
Din cate stiu, daca nu exista controverse intre ei asupra pensiei alimentare si impartirii bunurilor se poate incheia divortul si la notar.

| mihai69 a răspuns (pentru Holiday):

Dacă există copii minori, divorțul nu poate fi pronunțat decât de un tribunal.

| Holiday a răspuns (pentru mihai69):

Da, posibil. de asta nici nu am afirmat cu certitudine mai sus, am specificat "din cate stiu".
Multumesc de informare.happy

| mihai69 a răspuns (pentru Holiday):

Ia mai citește odată ceva mai sus ce-ai scris cu mânuța ta - partea cu „din câte știu"... lipsește! tongue

| Holiday a răspuns (pentru mihai69):

Citez din raspuns:
"Din cate stiu, daca nu exista controverse intre ei asupra pensiei alimentare si impartirii bunurilor se poate incheia divortul si la notar."

| mihai69 a răspuns (pentru Holiday):

Oops! scuze - am avut senzația că tu ești cel care spunea că trebuie plătită alocația până la adânci bătrâneți (@Mindilica)! Corect, e vina și neatenția mea - încă odată îmi cer scuze!

| Holiday a răspuns (pentru mihai69):

Stai linistit happy

| MskDesign a răspuns:

Daca acesta este angajat, da.Va fi obligat de tribunal de a plati pensia alimentara.

| Mindilica a răspuns:

Da, pana la terminarea studiilor indiferent de varsta.

| mihai69 a răspuns (pentru Mindilica):

Bravo măi... și dacă aș fi avut un copilaș puturos, care ar fi reușit „performanța" să fie student permanent până pe la 50 de ani, ar fi trebuit să am mereu grija lui?!? hmmm...

| sad6516 a răspuns:

Nu, dacă mama nu va cere aacest lucru.

| untu a răspuns (pentru sad6516):

E obligatoriu plata pensiei in cazul unui divort pronuntat, asta numai tribunalul hotareste, nu mama!

| Theo12445 a răspuns:

Părinţii mei sunt divorţaţi de 8 ani, iar tata plăteşte doar pensia alimentară. Dacă el mai vrea să-şi dea bani în plus, este altceva.

Sper că te-am ajutat! :*