| Badita_Raul_1998 a întrebat:

La ce vârsta este chemat copilul sa decidă la ce părinte vrea sa fie? Ofer funda

Răspuns Câştigător
| Fatamuntilor a răspuns:

La 10 ani, copilul este chemat cu care parinte sa stea.

4 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Conform Codului civil, rep. in 2011, citez:
"ART.264.Ascultarea copilului
  (1) În procedurile administrative sau judiciare care îl privesc, ascultarea copilului care a împlinit vârsta de 10 ani este obligatorie. Cu toate acestea, poate fi ascultat şi copilul care nu a împlinit vârsta de 10 ani, dacă autoritatea competentă consideră că acest lucru este necesar pentru soluţionarea cauzei.
  (2) Dreptul de a fi ascultat presupune posibilitatea copilului de a cere şi a primi orice informaţie, potrivit cu vârsta sa, de a-şi exprima opinia şi de a fi informat asupra consecinţelor pe care le poate avea aceasta, dacă este respectată, precum şi asupra consecinţelor oricărei decizii care îl priveşte.
  (3) Orice copil poate cere să fie ascultat, potrivit prevederilor alin. (1) şi (2). Respingerea cererii de către autoritatea competentă trebuie motivată.
  (4) Opiniile copilului ascultat vor fi luate în considerare în raport cu vârsta şi cu gradul său de maturitate.
  (5) Dispoziţiile legale speciale privind consimţământul sau prezenţa copilului, în procedurile care îl privesc, precum şi prevederile referitoare la desemnarea de către instanţă a unui reprezentant în caz de conflict de interese rămân aplicabile."

| BiuL a răspuns:

De la 10 ani.

| Anonimuserr a răspuns:

În principiu la 10 ani.
Dar am constat că mai nou poate fi chemat și sub 10 ani.
Vezi sursă :Citez,, In materia ascultarii copiilor, NCC introduce o noutate, in sensul ca poate fi ascultat si copilul care nu a implinit varsta de 10 ani, daca instanta de tutela considera acest lucru necesar in justa solutionare a cauzei. Mai mult, textul legal consacra dreptul copilului de a fi ascultat, precum si importanta opiniilor copilului, ce urmeaza a fi luate in considerare, raportat la varsta si gradul sau de maturitate (art. 264 NCC - Ascultarea copilului)."
Sursă http://www.avocatnet.ro/......ulile.html
http://www.rfi.ro/......pul-divort

| Badita_Raul_1998 explică:

Eu in Ianuarie fac 11, si nu am fost chemat