| AnoniM3l3Dasvtaq a întrebat:

Salutare, poate cineva stie mai bine răspunsul la situatia mea sau cineva care se pricepe sa-mi dea si mie o explicatie la cum as putea proceda.
Eu sunt cetatean roman si prietena mea este din Moldova si are permis de ședere in Romania, cum trebuie sa procedez ca prietena mea sa iși poată face buletin românesc pentru a putea pleca cu mine in Uk? Am auzit multe pareri diferite, una dintre ele ar fi căsătoria noastra si dupa ea va obține buletin romanesc. Si daca se poate prin casatorie, cat va dura pana se va rezolva cu actele? Multumesc anticipat

12 răspunsuri:
| mgtow a răspuns:

Trebe nunta dupa actele primaria stie cat dureaza - daca ai setlementu rezolvat la englezi ca nevasta o poti aduce dar unu care invercase sa isi bage futacioasa in gb fiind necasatorit lau oprit la graniya si intors inapoi in ro pentru ca ea nu avea acte

Bula
| Bula a răspuns:

Cel mai greu este sa obtii acordul pentru casatorie cu un cetatean roman.
Pentru actele necesare trebuie sa te adresezi primariei - departamentul Stare Civila, unde ti se va explica intreaga procedura, demersurile si actele necesare pentru a va casatori si a obtine cetatenia romana /buletin /pasaport.

| AnoniM3l3Dasvtaq explică (pentru Bula):

Cum adică să obțin acordul pentru casatorie?

| Bula a răspuns (pentru AnoniM3l3Dasvtaq):

Statul in care NU este cineva cetatean trebuie sa dea acordul pentru casatorie.
In general este o formalitate, alteori casatoritii vor fi urmariti o vreme, sa nu fie casatorie formala (pentru obtinerea cetateniei).

| Jassmina a răspuns:

Pritenea ta isi poate face buletin romanesc numai daca obtine cetatenie romaneasca in urma unei casatorii sau a obtinerii cetateniei romanesti.
Casatoria legala si obtinerea cetateniei romanesti dupa casatorie dureaza cateva luni (intre 2 si 6 luni), dar pentru asta trebuie sa va interesati la Ambasada sau Consulatul Republicii Moldova, din Romania.

| Mosotti a răspuns:

Stiu pe unu care are o prietena din rep moldova si desi nu-s casatoriti a luat buletinul romanesc repede. E chiriasul meu insa nu prea pot sa-l intreb ca este cam inchis asa ca om.

| relian a răspuns:

Deci dupa bula,ca nu degeaba isi zice bula laughing sa te casatresti trebuie sa ai aprobarea cuiva,uite ca am mai auzit ceva nou.
Nu stiu ce ai auzit dar cel mai indicat intrebi acolo unde se fac buletine,spui uite mam casatorit cu moldoveanca,ce acte trebuie sa aduc sa isi faca si ea buletin? Simplu si aia o sa-ti zica ce acte si apoi intrebi cat dureaza.
Dar ca acte cred trebuie cineva so ia in spatiu,acea persoana esti tu,daca casa unde stai e pe numele tau sau daca nu-i, atunci cineva trebuie sa o ia in spatiu, tot acolo unde stai si tu.
De durata nu stiu, de regula dureza o saptamana, pentru romanii de exemplu plecati afara si care au domiciliu afara, dureaza 2 saptamani,asta am facut eu.
Pt straini casatoriti aia intrebi cum am spus acolo unde se fac buletine.
Cu care acte sa se rezolve? Pai ea daca are un act valabil,pasaport sau ce are ea modovenesc, te ducu la casatorii, spui vreau sa ma casatoresc cu persoana X aia va cere stiu si eu buletin, va programeaza si la data respectiva va casatoriti, primiti un certificat de casatorie, cu ala te duci la buletine si o sa-i faca buletin.
Ai terminat lucrarea laughing

| CodrutElian1990 a răspuns (pentru relian):

Voiam sa te contrazic, dar spre sfarsitul comentului ai venit acasa. Da, prima data trebuie sa mearga la starea civila pentru a se informa ce-i trebuie si cum trebuie sa procedeze pentru a se casatori cu cineva din afara UE. Apoi, informativ, poate merge si la biroul din primarie care elibereaza carti de identitate.

| relian a răspuns (pentru CodrutElian1990):

Ma poti contrazice nu-i problema.Dar sa te casatoresti cu cineva, indiferent cai strain cai deal tau nu te poate nimeni obstructiona.Casatoria n-are a face cu actele de dupa.
Nu trebuie cineva sa zica da ai voie sa nu ai voie sa te casatoresti,asta este impotriva oricarei legi a mais tiu si eu ce,de oriunde.
Asa si tu daca esti roman si te casatoresti cu o romanca tot trebuie sa intrebi ce trebuie sa ai pentru a te casatori laughing asa trebuie sa procedeze oricine indiferent cai strain cai deal casei.
Dupa cum obtine acte romanesti daca e strain aia e alta poveste, dar odata ce are certificat de casatorie devine mai clar si in final statu va trebui sa-i dea cetatenie acelei persoane, cat dureaza asta depinde de fiecare tara, dar o sa primeasca cetatenia.
Dar daca nu are nevoie de pasaport, buletin oricum va obtine odata ce are certificat de casatorie, si cu buletinu mergi prin UE asa ca cetatenia cand o fi laughing

| CodrutElian1990 a răspuns (pentru relian):

Eu ma refeream strict la faptul ca nu are ce sa caute la biroul de evidenta a persoanelor pana nu se casatoresc, ci la biroul starii civile.
Da, ai voie sa te casatoresti cu cine vrei, dar pentru o casatorie cu un cetatean strain, mai ales din afara UE, trebuie indeplinite anumite conditionalitati.
Gresesti referitor la buletin. Citeste art.10 din LEGEA nr.105 din 25 septembrie 1996. Deci intai trebuie sa obtina cetatenia romana, apoi i se elibereaza carte de identitate.
Nu, nu se da automat cetatenie romana prin casatorie. Vezi LEGEA nr.21 din 1 martie 1991.

| Zuzu1991 a răspuns:

NU STIU daca mai e cazul, dar un cetatean moldovean poate cere cetatenia romana NUMAI daca are domiciliu in Romania, stiu ca a fost la tembelizor, una, din Vaslui (parca), care avea luati in locatie 2400 de oameni :D

insa in orice caz, minimum de decenta, pe google ai cautat?!?
https://www.google.com/search?q=moldovean+cum+sa+devii+cetatean+roman
primul link e "just.ro" care e site OFICIAL:
https://cetatenie. just.ro/vrei-sa-devii-cetatean-roman/
de asemenea poti da telefon la ministerul de interne/externe si au obligatia sa iti spuna
de asemenea te poti duce la o firma de avocatura si aia sa stie fiecare gaura si fiecare act care iti trebuie, ca D'AIA SUNT PLATITI

| mihaela000ela a răspuns:

Adresati-va Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie din Bucureşti. Exista cadrul legal care reglementeaza toate aspectele care va intereseaza.
Bafta!