|

Am nevoie de ajutor! Vreau sa scot un rand de pui de gaina dar nu mai vreau sa folosesc incubatorul si vreau sa pun o closca, si am gasit pe internet acest articol dar nu stiu daca functioneaza! Funditaa!Daca gospodarul doreste ca gainile pe care le creste sa cada si closti, trebuie sa evite rasele de gaini care se cresc de obicei in fermele mari de stat, deoarece acestea sunt selectionate special sa nu cloceasca, pentru a obtine productii maxime de oua (in timpul clocitului gainile nu oua) fiindca este mult mai eficient ca ouale sa fie incubate artificial, mai ales in statii de incubatie de mare capacitate.

Dintre rasele de gaini care clocesc bine se pot mentiona cele mixte, cum sunt: Rhode Island (nu hibridul Rosso din fermene de stat), Susex, Orpington, Wyandotte, rasele grele (atentie gainile prea mari strivesc puii): Cochinchina, Brahma; gainile comune.Unele specii de pasari clocesc bine, iar altele nu clocesc deloc.

Astfel, curcile sunt cele mai bune closti, incuband bine oua de toate speciile, cu exceptia celor prea mici, pe care le-ar putea sprge, cum sunt cele de fazan.

Clocesc de mai multe ori pe an, scot foarte bine, mai ales, puii de gaina, pe care ii ingrijesc bine in cresterea naturala.

Ratele, de regula, nu clocesc, cu exceptia ratelor lesesti, iar gastele din rasa chineza (Leseasca), clocesc mai slab.

In unele situatii, cand nu se gasesc closti sau se urmareste obtinerea de pui timpurii, apare necesara fortarea clocitului. Acest lucru se poate realiza la aproape toate speciile de pasari domestice insa mai ales la curci si la pasarile adulte care au produs deja o serie de oua.

Pentru fortare se folosesc cuibare de dimensiuni obisnuite (cu suprafata de 35x40 cm pentru gaini si 60x60 cm pentru curci), de forma unei cutii cu capac, care sa permita respiratia normala a pasarii.

In cuibar se pune un strat de paie atat de gros, incat pasarea asezata in pozitie de clocit sa ajunga cu spinarea la nivelul superior al cutiei.

In cuib se pun 4-5 oua la incercare (eventual incalzite la 39-40°C de doua ori pe zi), pe care se aseaza pasarea.

Cutia se acopera cu capac, care nu permite pasarii sa se ridice, ci o obliga sa stea pe oua.

Pasarea este scoasa de doua ori pe zi cate 10 minute pentru hranire si adapare, dupa care se aduce inapoi in cuibarul curatit corespunzator.

Se procedeaza astfel 5-6 zile pana cand se constata ca ouale de incercare s-au incalzit si ca pasarea isi manifesta dorinta de a-si continua clocitul.

Din acest moment se reduce grosimea asternutului la normal, iar capacul se poate scoate.

Daca pasarea cloceste linistit in aceste conditii timp de 24 de ore, ouale de incercare sepot inlocui cu oua de incubatie.

5 Raportează Evaluează
Răspuns Câştigător
| a răspuns:

Buna.am citit si eu articolul.nu o sa intelege mare lucru de acolo. pentru a pune o closca trebuie sa astepti ca o gaina sa stea in cuib cel putin 2 zile pentru a fi sigur ca este closca, dandu-se jos doar pentru apa si mancare. noaptea te duci si ii pui oualele sub ea (closca trebuie separata de celelalte gaini timp de 3 saptamani pana va scoate puii ), de obicei se pun intre 19-21 de oaua depinde de marimea gaini, dar daca pui o curca poti sa ii pui cu 3 -4 oua mai mult, desi o sa ai o mare bataie de cap cand vor iesi pui deoarece o sa se agite si o sa ii calce. Trebuie sa o scoti o data pe zi (de preferat pe la 12 ) pentru a manca si a bea apa, nu o lasa mai mult de 10 minute altfel o sa se raceasca oualele.cam asta ar fi tot daca vrei sa pui neaparat oualele la closca dar eu iti recomand incubatorul este mult mai profitabil deorece scoate mai muti pui si nu o sa patesti sa iti omoare vre unul.

| explică (pentru andrutzafrumusica):

DA! Mersi da mie nu-mi pica closca si de aceea vroiam sa stiu daca functioneaza!

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
4 răspunsuri:
| a răspuns:

Articolul ala e o intreaga enciclopedie.astepti sa pice o closca, adica sa observi ca o gaina nu se mai ridica de pe cuib, ii pui oua sub ea, o hranesti de 2 ori pe zi si in 3 sapt ai puisori. daca nu pica niciuna, intreaba prin vecini si imprumuta una.e vremea lor.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Asteapta sa cada una closca.sau daca ai curca si mai bine, scoti mai multi pui.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Oricum, poti sa ai de rezerva si un incubator bun de la www.electrounivers.az.ro
in cazul in care closca renunta pui ouale in incubator.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează