| c0pil1n a întrebat:

Am o catelusa de 10 luni care a facut 3 pui acum 10 zile.
Pe unul din pui l-am gasit mort alaltaieri in cusca, era burtica invinetita, iar unul din pui are piciorul parca sucit si turtit.
Se poate sa se fi nascut asa sau i l-a turtit catelusa?

1 răspuns:
| Alice270246 a răspuns:

Oricare variantă este posibilă.
1. În primul rând, dacă s-au născut așa înseamnă ori că mama (cățelușa) a avut vreo boală pe care au moștenit-o genetic, deși mă îndoiesc de această opțiune, ori pur și simplu, au dezvoltat o boală când erau în burtă.

2. De asemenea, e foarte, dar foarte posibil ca mama (cățelușa) să se fi așezat pe ei, ori din neștiință, ori din neexperiență, pentru că din vârsta ei deduc că este la prima sarcină. Deci e posibil să nu fie experimentată cu puiuți și de aceea...

Sincer, eu cred că mai probabilă e a doua variantă. Pentru ca totul se leagă. Cel care a murit în cușcă, cu burtica învinețită, este posibil să fi fost asfixiat de către mămică (cățelușă), sau să fi fost foarte tare apăsat într-o zonă vulnerabilă a corpului, nu mă refer doar la părțile alea, intime ci pur și simplu la cap, burtică, spate, etc. Iar cel cu piciorușul frânt și sucit, aici cred că e deja logic că s-a pus mămica (cățelușa) din greșeală sau neexperiență peste el și bietul puișor s-a ales cu niște consecințe...
Mda. sfatul meu este să încerci să o obișnuiești pe mămică (cățelușă) cu ei, și cel mai important, să ai răbdare. E foarte posibil ca la primele 2-3 nașteri, încă să nu aibă suficientă experiență. De aceea să nu te aștepți la prea mulți puișori sănătoși din prima. Poate o să ai noroc, iar anul viitor, toți puișorii vor supraviețui. Multă baftă cu puișorii!