| Nicky06 a întrebat:

Animalele viseaza?

43 răspunsuri:
| lifeisperfekt a răspuns:

Somnul este un fenomen fiziologic natural, prezent la toate animalele superioare, somnul reprezinta o inhibitie de protectie neconditionata si innascuta, care se manifesta la nivelul scoartei cerebrale, dar intereseaza in acelasi timp, toate etajele sistemului nervos.Somnul permite relaxarea musculara, incetinirea circulatiei si respiratiei, in esenta, o stare fiziologica perioadica de repaus, necesara redresarii fortelor si protejarii organismului.

Momentul in care un organism este cuprins de somn este dependent de ritmul activitatii din timpul zilei.Procesul de somn nu reprezinta un proces pasiv asa cum am fi tentati sa credem, ci din contra, este este insotit de activitatea anumitor segmente ale sistemului nervos central.Aceatsa activitate a fost demonstrata prin teste efectuate pe exemplare apartinand rasei Caniche supuse electroencefalogramei, putandu-se stabili cu o mare precizie diferite faze ale somnului.

Somnul parcurge mai multe faze si anume:o faza a somnului usor, care dureaza in medie 5-20 de minute, timp in care animalul poate fi trezit foarte usor, dupa care urmeaza faza somnului adanc, care se caracterizeaza printr-o modificare a pozitiei corpului, perioada in care cainele se trezeste ceva mai greu.In aceasta faza pozitia corpului se poate modifica de mai multe ori, iar unele grupe de muschi pot prezenta usoare contractii involuntare. Uneori se pot sesiza si unele mici zgomote emise de catre cainele care doarme (sforaie).

Cateii au somnul in exclusivitate profund, iar faza somnului usor apare abia dupa varsta de 6 luni, uneori ceva mai devreme. Durata somnului prezinta variatii in functie de varsta, parametri mediali, spatiu de intretinere si chiar rasa si sex.In primul an de viata, durata somnului prezinta variatii mari si anume 20 de ore pentru cateii sugari, 12 ore in primele luni dupa intarcare si 10 ore la varsta de 1 an.Deoarece multi dintre caini sunt tinuti mai mult in apartament si multe ore raman singuri, durata de somn creste uneori pana la 12-14 ore pe zi. Exemplarele in varsta, paradoxal, dorm mai putin, circa 8 ore pe zi, insa dormiteaza mai mult.

Ritmul cicardian, stare de veghe ziua si somn noaptea, este respectat in general de companionul nostru. Spre exemplu rasa Caniche doarme cu corpul flexat, incolacit cu botul intre labele anterioare sau pe labe.Aceasta pozitie pastreaza caldura corpului, acest lucru explicandu-se prin faptul ca prezinta o suprafata mai mica de pierdere a caldurii.In cazul in care cainele nostru va dormi langa o sursa de caldura, pozitia acestuia va fi de decubit lateral (culcat pe o parte), cu toate membrele in extensie (adica intinse). Unii catei dorm de cele mai multe ori in pozitii dintre cele mai bizare pentru noi oamenii cum ar fi pe spate, pozitie care confera o suprafata mai mare de pierdere a caldurii si astfel vor elimina o parte din caldura in exces si deci a disconfortului de ordin termic.Alegerea uneia sau alteia dintre pozitiile mentionate reprezinta de fapt o adaptare a organismului la parametri mediali, astfel incat temperatura corpului sa ramana constanta.

Se poate constata ca unii caini viseaza, de unde si unele sunete emise, cum ar fi scancete, latraturi scurte, miscari ale membrelor, maraituri, miscari de masticatie.De asemenea in timpul somnului se poate sesiza uneori o respiratie zgomotoasa, in special pe perioada cand doarme profund, asemanator cu sforaitul intalnit la om.Atat privirea de somn, cat si brusca trezire din somn, nu sunt recomandate.In primul caz, cainele oboseste, atentia lui scade simtitor, devine irascibil, se produc tulburari neuro-endocrine si alte manifestari nedorite. Daca este brusc trezit din somn, prietenul nostru patruped poate deveni agresiv, este speriat, dezorientat si isi revine doar dupa ce ne aude glasul si va simti mangaierea noastra.

Ca o concluzie finala, putem afirma ca somnul la caine este necesar si in acest sens noi oamenii trebuie sa-i oferim confort pentru ca acest fenomen fiziologic sa fie cat mai benefic pentru caine. Sper ca te-am ajutat happy.Pa!happy

| negru30 a răspuns:

Da

| MoneyMoney a răspuns:

NU toate doar anumite specii!

| Nicky06 explică:

;.',[;.[.'';;'/(asta am scris-o ca mi s-a blocat)

| mariusQ a răspuns:

Dupa marerea mea da. funda?

| Konata a răspuns:

Sigur ca dahappy

| teodora555 a răspuns:

Te cheama cumva Mara?

| Nicky06 explică (pentru teodora555):

Da! De unde sti? :o

| teodora555 a răspuns:

Mara moldovan?

| teodora555 a răspuns:

Mara Moldovan? si ai 10 ani si esti din Bucuresti?/

| Doreliana a răspuns:

Visele au fost intotdeauna un subiect fascinant pentru mine, asa ca astazi o sa va prezint cateva informatii despre vise in lumea animalelor.

Majoritatea crescatorilor cred ca animalele lor viseaza cand acestea dau senzatia ca alearga sau fac gesturi distinctive ale obiceiurilor de zi cu zi in somn. Acum mai ramane intrebarea "Ce fel de vise au si care este scopul lor?".

In anul 2000, la Institutul de Tehnologie din Massachusetts, cercetatorii au ajuns la concluzia ca animalele viseaza, ba mai mult au vise complexe bazate pe evenimente recente. De exemplu, un sobolan care alearga pe banda viseaza asta noaptea (fapt ce s-a demonstrat stiintific). Sobolanul a fost pus intr-un labirint si la capat avea ca premiu o bucata de branza, dupa mai multe repetari, sobolanul a memorat traseul si ajungea la bucata de branza din ce in ce mai repede. In acest timp, cercetatorii care ii studiau creierul au constatat ca neuronii aveau mereu acelasi circuit, iar noaptea sobolanul retraia in somn evenimentele petrecute in ziua precedenta, prezentand acelasi circuit de neuroni.Ca si oamenii, sobolanii prezinta diferite stadii ale somnului, de la un somn usor pana la miscari rapide ale ochilor (REM – cand oamenii intra in lumea viselor). Au fost facute 40 de inregistrari REM, 20 dintre ele prezinta acelasi circuit de neuroni prezent in exercitiul cu labirintul. Corelatia era atat de exacta incat cercetatorii puteau sa spuna cu exactitate locul din labiritnt in care sobolanul se visa. Un sobolan care isi amintea cum sa iasa din labirint mai repede era recompensat cu mai multa mancare.

Pana la acest experiment se credea ca doar cateva animale au capacitatea de a visa, cum ar fi delfinii si primatele pentru ca doar acestea au o memorie dezvoltata. Acum cercetatorii MIT cred ca majoritatea animalelor viseaza.

Este interesant de stiut ca nu suntem singurii cu aceasta abilitate, dar acest experiment are si o parte aplicabila pentru oameni. Daca studiem cum se formeaza memoria, care experiente sunt retraite si pastrate de creier, pe viitor poate descoperim un leac pentru amnezie sau Alzheimer’s.
Deci DA, e dovedit happy

| RalucutzaFarmer a răspuns:

Da animalele viseaza, majoritatea crescatorilor cred ca animalele lor viseaza acestea dau senzatia ca alerga sau fac gesturi disctintive ale obiceiurilor de zi cu zi in somn.Am auzit ca unele animale viseaza noaptea de exempluun sobolan care alearga pe banda viseaza asta noaptea. Sobolanul a fost pus intr-un labirint si la capat avea ca premiu o bucata de branza, dupa mai multe repetari, sobolanul a memorat traseul si ajungea la bucata de branza din ce in ce mai repede. Sper ca te-am ajutat Funda?

| RainOfColors a răspuns:

Ca si oamenii, animalele adorm si ele, si au diferite faze si nivele de somn. Daca esti stapana de pisica sau de caine, probabil ca nu mai ai nicio indoiala ca animalele au capacitatea de a visa.

Intrebarea e de fapt daca toate animalele viseaza si cum arata visele lor? Or fi la fel ca ale noastre?

Eterna fugarire intre caini si pisici

Toate animalele au perioade de odihna, dar nu toate experimenteaza somnul REM, adica faza adanca a somnului, in timpul careia se viseaza. Totusi, aproape toate mamiferele terestre – inclusiv cainii, pisicile, hamsterii si caii – ajung in acest stadiu al ciclului. Bineinteles ca nu se poate sti ce anume viseaza.

Cum oamenii se inspira in visele lor din experientele trecute, se presupune ca si animalele ar face la fel, iar miscarile lor indica vanatoarea si urmarirea prazii. Indicatorii de somn pentru caini si pisici sunt atat de repetitivi si de comuni – latrat, miscari din labute, fluturarea urechilor – sugerand ca visele animalelor sunt destul de monotone.

Pasarile aud muzica

Si pasarile experimenteaza somnul REM, dar multa vreme oamenii au presupus ca creierul pasarilor nu functioneaza destul pentru a produce vise. Totul s-a schimbat in anul 2000, cand cercetatorii de la Universitatea din Chicago au descoperit ca pasarile canta in somn, nu vocal, ci imaginandu-si cantecele pe care le canta de obicei.

Semnalele transmise de creierul lor in timp ce erau treze si cantau au fost aceleasi cu cele inregistrate in timpul somnului. Cercetatorii cred ca pasarile invata astfel cantece noi si presupun ca acesta e mecanismul in care papagalii invata sa imite sunetele. Studiul a aratat de asemenea ca, spre deosebire de oameni, pasarile nu vizualizeaza nimic in timpul somnului REM. Ele aud muzica, dar nicio imagine nu acompaniaza sunetele.

Un somn plictisitor pentru reptile

Studiile pe reptile par sa indice ca acestea nu experimenteaza somnul REM, fapt care le diferentiaza de mamifere si de pasari. Si ele dorm (chiar si serpii dorm, desi nu arata acest lucru, caci le lipsesc pleoapele), dar se crede ca au creiere prea primitive pentru a putea visa.
Sursa: http://casasigradina.ele.ro/......11134.html

| Nicky06 explică (pentru RainOfColors):

Nu sunt stapana de pisica sau caine ci de motan. laughing Nu prea am indoieli. Nu-mi pasa cum arata visele lor ci doar daca viseaza. Nu am cerut nimic despre pasari! Nici despre reptile! Am pus o intrebare simpla, la care ma asteptam sa primesc un raspuns simplu. Nu am cerut nimic lung ca de ex: cat ii x la patrat minus y plus 345 la puterea 36 egal 7?!
P.S.: eu preferam sa fie de la tine tot nu de la sursa lui enstein!

| Dope a răspuns:

S-au facut experimente cu animale in acest domeniu, plecandu-se de la ceea ce s-a observat la oameni. Se stie ca in cazul oamenilor s-au detectat activitati intense in anumite regiuni ale creierului in anumite faze ale somnului, visele fiind puse pe seama acestora.

Din acest punct de vedere putem spune ca da, animalele viseaza, deoarece si in cazul lor cercetatorii au detectat activitate cerebrala intensa in timpul REM-ului (faza a somunului caracterizata prin miscari rapide ale globilor oculari). Ba mai mult, activitatea cerebrala inregistrata in cazul sobolanilor in anumite experimente de laborator o relua indeaproape pe cea inregistrata in timpul zilei, animalele parand cumva a rememora, in somn, cele intamplate ziua.

Tot in acest context se poate vorbi si de rolul somnului si al viselor in sedimentarea amintirilor si gandurilor acumulate peste zi, existand ipoteze conform carora in timpul viselor creierul ar gestiona ceea ce acumuleaza in vederea stocarii pe o durata lunga, proces pe perioada caruia ar aparea si ceea ce noi numim vise.
Deci ''DA'' laughing. Sper ca ti-am fost de ajutor. zbye Zbye :* wave

| lebek01 a răspuns:

Viseaza 100%,si oamenii sunt animale care au evoluat,si animalele mananca,dorm,fac sex,se indragostesc, gandesc (in legea lor), etc.

| Nicky06 explică (pentru lebek01):

Dupa "si animalele" nu a fost chiar draguta a treia pentru ca am 10 ani... si nu cred ca e adevarata!

| lebek01 a răspuns (pentru Nicky06):

Aha,crezi ce vrei.

| leea99 a răspuns:

Normal ca da pentru ca sunt niste finte!

| MCRgurl a răspuns:

Nu stiu daca s-a desoperit stiintific daca da,dar sigur ca viseaza caini mei scancesc cand dorm si daca ai citit fram, ursul polar scria acolo ''Fram dormea incolacit la picioarele marinarului scancind din cand in cand, iar omul pe nume Lars ii dezmierda blana''

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Daa...Normal. Şi ele au sentimente, se odihnesc şi visează. Bunica mea are o căţelusă. Astă-vară dormea şi dintr-o data a tresărit. A fost adorabilă.

| Nicky06 explică (pentru anonim_4396):

Au sentimente?!

| anonim_4396 a răspuns (pentru Nicky06):

Da au. De ce crezi că dacă îi baţi se pun cu botul pe labe şi întinşi?!

| ByaElla99 a răspuns (pentru Nicky06):

Da, asta e chiar sigur.Animalele isi arata afectiunea, intr-un fel sau altul happy.

| JoeTPU a răspuns:

Da

| pcris a răspuns:

Da! Sigur cel putin mamiferele videaza.

| Alexandro9050 a răspuns:

Cica in noaptea de ignat, porcul care urmeaza sa fie taiat viseaza un cutit, doar atat stiu, pai stiu si ca oile isi fac rugaciunea de culare inainte sa adoarma. facand o crute cu copita pe pamant, dar nimic altceva

| cargodrive a răspuns:

Eu zic ca da... uneori cainele meu ma si ssperie cum face cand doarmelaughing

| Ela234 a răspuns:

Da

| UnTriunghiEchilateral a răspuns:

Posibil,nu a fost nimeni animal si sa se intoarca sa ne spuna daca viseaza.

| florynyk92 a răspuns:

Categoric da! la matzu meu se vede atunci cand doarme ca traieste intens visullaughing

| elrusso a răspuns:

De obiceii purceii viseaza. Si de obicei sunt vise umedehappy

| Anon96 a răspuns:

Eu cred ca da, deoarece cateodata cand motanul meu doarme da din labute, ca si cum ar alerga.

| mno1389 a răspuns:


Nu de putine ori ai incercat sau ti-ai dorit sa schimbi ceva in Romania. Cu singuranta te-ai revoltat in nenumarate randuri impotriva politicienilor, si ti-ai spus ca daca ai avea puterea, ai incerca sa schimbi ceva. Ei bine a venit momentul schimbarii, alturate comunitatii romanesti din eRepublik si rescrie vitorul. Romania are nevoie de tine pentru a creste. http://www.erepublik.com/ro/referrer/OanaNicoleta este cel mai mare simulator social construit vreo data. Alturate unei comunitati de peste 11000 de romani din toata lumea. Noi costruim viitorul, vrei sa faci parte si tu din el?


| RazorrozaR a răspuns:

Da, desi visele lor nu sunt foarte indetaliate, ei nu viseaza aceleas lucruri ca o persoana, viseaza culori, peisaje pe care le'au mai vazut si de asemenea amintiri dar presupun ca ai avut un vis in care "cazi", ei bine si ei au acest vis.

| Nicky06 explică (pentru RazorrozaR):

Nu am avut nici un vis in care "cad".

Întrebări similare