| Maria897 a întrebat:

Buna TPU! 1. e ok să nască o cățea de 2 ori pe an? 2. Poate păți ceva?

Răspuns Câştigător
| DjSannan a răspuns:

Bună ziua!

Este normal ca o cățea să nască de două ori pe an, deoarece cățeii au cicluri de reproducere regulate, numite "sezoane de împerechere". Acestea apar de obicei la fiecare 6-12 luni, în funcție de specie și de alți factori, cum ar fi nutriția și starea de sănătate a cățelei. Cu toate acestea, este important să discutați cu un medic veterinar pentru a vă asigura că cățeaua dvs. este în stare bună de sănătate și că este potrivită pentru a avea pui în mod regulat.

Ca orice animal care naște, cățeaua poate păți diverse probleme de sănătate în timpul sau după naștere. Acestea ar putea include probleme cu placenta, sângerări sau infecții uterine. De asemenea, cățeaua poate suferi de stres sau epuizare în timpul nașterii și poate avea nevoie de îngrijiri medicale speciale. Este important să discutați cu medicul veterinar despre orice îngrijorări sau semne de probleme de sănătate pe care le observați la cățeaua dvs. înainte sau după naștere.

| Maria897 explică (pentru DjSannan):

Mulțumesc mult

| DjSannan a răspuns (pentru Maria897):

Cu placere

5 răspunsuri:
| Violleta2022 a răspuns:

Este normal si sanatos sa aiba doar 1 rand de pui pe an, ca altfel ca o epuizeaza nasterile si moare devreme.
Vad ca voi nu aveti grija de catelusa, daca aia va face pui de 3 ori pe an.
De ce nu o sterilizati?

| dullcat5678 a răspuns:

1.Nu e ok.

2.Da, adesea apar boli corelate cu reproducerea.

Mai mult de atat, ce faci cu puiii? Iti permiti sa ii intretii pe toti? Majoritatea romanilor nu sunt deloc stapani potriviti, plus ca exista deja sute de mii de caini abandonati care asteapta o casa.

Fa un bine si sterilizeaza animalul, asa cum e recomandat de medici.

,, Sterilizarea unui cățel prezintă numeroase avantaje, însă poate avea efecte imediate asupra comportamentului animalului și, în special, asupra nevoilor sale nutriționale.

Ce este sterilizarea?
Pentru femele, sterilizarea poartă și numele de ovarectomie. Unii oameni folosesc, de asemenea, termenul de „castrare", deși acesta se aplică mai degrabă puilor de sex masculin.

Ce se întâmplă când sterilizez femela pui?
Sterilizarea unei femele pui implică o operație medicală efectuată de un medic veterinar. Medicul veterinar îndepărtează ovarele femelei. În funcție de recomandările și evaluarea medicului veterinar, acesta poate îndepărta, de asemenea, trompa uterină și uterul. Sterilizarea va face imposibilă reproducția femelei și va elimina, de asemenea, ciclul de călduri al acesteia.

Care este cel mai bun moment pentru sterilizarea unei femele pui?
Dacă decizi să îți sterilizezi femela când este pui, procedura trebuie să aibă loc înainte de pubertate, între șase și nouă luni. Rasele de talie mare și uriașă se maturizează mai târziu decât câinii de talie mică, astfel încât momentul ideal pentru sterilizare va fi puțin mai târziu. Medicul tău veterinar îți va putea indica cel mai bun moment pentru sterilizarea femelei tale.

Pentru puii de sex feminin, este important ca sterilizarea să nu aibă loc înainte de vârsta de trei luni, deoarece acest lucru poate cauza complicații ulterioare. Dacă, însă, sterilizezi femela înainte de vârsta de patru ani, acest lucru poate avea beneficii medicale suplimentare, mai exact prin reducerea riscului de infecții uterine.

Care sunt avantajele sterilizării unei femele când este pui?
Sterilizarea unei femele are numeroase avantaje, atât pentru sănătatea și bunăstarea ei, cât și pentru mediul în care trăiește.

Această procedură reduce semnificativ probabilitatea ca grădina ta să fie „marcată" de câinii de sex masculin atunci când femela este în călduri.
Sterilizarea poate, de asemenea, elimina sau reduce riscul de apariție a anumitor tumori, inclusiv a celor de la nivelul glandelor mamare, ovarelor și uterului.
De asemenea, sterilizarea previne apariția puilor nedoriți.
Cum se schimbă comportamentul și nevoile nutriționale ale femelei după sterilizare?

Ca și în cazul sterilizării câinilor de sex masculin, sterilizarea unei femele îi va schimba comportamentul din cauza modificărilor metabolice și hormonale pe care le implică. Aceasta nu va mai intra în călduri, iar comportamentul asociat cu acestea – cum ar fi stările de neliniște sau chemarea potențialilor pretendenți – va dispărea, de asemenea, în mod normal. Cerințele sale nutriționale se vor schimba la rândul lor.

Dacă decizi să îți sterilizezi femela, este esențial să știi că nevoile sale nutriționale se vor schimba. După operație, femela se poate îngrășa în doar câteva săptămâni sau luni, deoarece metabolismul ei se va fi modificat semnificativ. Este important să discuți cu medicul veterinar despre greutatea ideală a femelei și schimbările de hrănire impuse de sterilizare. De asemenea, trebuie să îi oferi hrană special concepută pentru femele sterilizate, având echilibrul nutrițional adaptat de care ea are nevoie.

Sterilizarea unei femele poate prezenta numeroase avantaje atât pentru ea, cât și pentru mediul în care trăiește, însă nu este o decizie care poate fi luată rapid. Dacă ai întrebări, adresează-te medicului veterinar.''
sursa : https://www.royalcanin.com/ro/dogs/puppy/when-to-spay-a-female-dog

| Sophieka a răspuns:

Faci afacere cu ei?

Sterilizeaza biata catelusa...Cum ar fi sa fi tu pusa la reproductie si apoi sa ti se ia copii si sa fie vanduti sau dati altora?