| AlexAL275 a întrebat:

Bună TPU! Cățelușa mea a născut pe 24 februarie și este de talie medie. Următoarea perioadă de împerechere ar fi peste câteva luni, nu? Știu semnele, dar aș vrea să mă pregătesc deoarece a fost o împerechere nedorită și de data aceasta aș vrea să fie cu un câine ca ea.

9 răspunsuri:
| Harfagre a răspuns:

Nu e bine să o dai la montă de fiecare dată când intră în călduri, e prea solicitant să aibă pui de fiecare dată. Mai bine ai grijă de ea, ține-o închisă la vară, să nu se împerecheze la întâmplare și o dai la montă abia în decembrie, la tura următoare.

Nici pentru pui nu e bine să se nască în octombrie, ajungi să-i scoți pe-afară de-abia pe la 6-7 luni, în primăvară.

| AlexAL275 explică (pentru Harfagre):

În decembrie e frig, aș da-o la vară sau toamnă pentru că mi-e că iar se împerechează aiurea, data trecută m-am trezit cu o sumă de câini în curte și n-am avut ce să fac, cățelușa mea nu stă deloc închisă, dacă mi-a făcut gaură și prin panoul de gard bordurat. Chiar mă gândesc la varianta cu lanțul, îmi pare rău, dar n-am ce să-i fac, are boxă dar nu-i place să stea deloc acolo. Eu o mai scot afară, o mai plimb și după o duc la boxă, dar s-a învățat prea liberă, vrea numai prin curte și prin grădină să stea.

| Harfagre a răspuns (pentru AlexAL275):

Și dacă în decembrie e frig, e mai bine să aibă pui mici atunci?! Dacă intră în călduri în august, gestația e 62-65 de zile, deci fătarea o să fie în octombrie. În cazul ăsta puii or să aibă două luni în decembrie. Dar dacă intră în călduri abia în octombrie, fătarea o să fie în decembrie și abia atunci frigul o să fie cu-adevărat o problemă. Am avut o femelă de Collie care a fătat în decembrie și practic a trebuit să aibă camera ei separată în casă. Numai pe nevastă-mea o accepta să-i vadă și să-i atingă puii, până și la mine mârâia.

Atât timp cât e în călduri, oricum se împerechează cu orice mascul, deci tot trebuie să o ții închisă, nu e suficient să o duci la montă. Chiar dacă aduci masculul la ea, oricum or să vină și alți câini și or să se bată ca chiorii, dacă ea și masculul sunt liberi prin curte.

| AlexAL275 explică (pentru Harfagre):

Mă duc cu lopata prin curte, fac de pază?‍♂️?‍♂️?‍♂️

| Eireann a răspuns (pentru Harfagre):

Sau o sterilizezi ca sa scapi de stress si ca sa nu te trezesti cu pui nedoriti. Oricum sunt prea multi caini pe care nu ii vrea nimeni fara sa mai adaugi si Tu.

| Harfagre a răspuns (pentru Eireann):

Să fii tu sănătoasă, câinii de rasă nu sunt niciodată nedoriți! Ai văzut vreodată Collie vagabonzi? Eu Collie am avut, scrie și în acel comentariu. Sunt pe Youtube clipuri cu ce știu să facă în Scoția, acolo păzesc oile fiindcă n-au nevoie să se lupte cu ursul sau cu lupul, iar legenda spune că ar fi cea mai inteligentă rasă.

Sterilizarea câinilor se justifică în cazul maidanezilor, dar pentru câinii crescuți în familie e o manifestare de un egoism feroce.

| Eireann a răspuns (pentru Harfagre):

Eu am setter irlandez sterilizata si pisica ragdoll tot sterilizata - daca ii cumperi de la crescatori la categoria "pet" in general semnezi in contract ca ii sterilizezi si nu iti elibereaza certificatul de pedigree. Cei luati de la adapost au fost sterilizati cand i- am luat.
Nu ai spus ca puii pe care ii ai acum sunt dintr-o imperechere nedorita?

| Harfagre a răspuns (pentru Eireann):

Nu, n-am spus așa ceva, vezi că faci confuzie între comentatori.

La momentul de față nu am câini de niciun fel.

| Eireann a răspuns (pentru Harfagre):

Da, ai dreptate, scuze.