|

Bună TPU! Deci am un porcușor de guineea fetita, înainte sa o iau a fost în cușcă cu un băiețel. Cum îmi dau seama dacă va avea puiuti? Și dacă are ii trebuie o îngrijire speciala? Sfaturi?! Dau fundă, coroana ce vreți voi! Dar va rog AJUTAȚI-MĂ!

Răspuns Câştigător şi Apreciat de Editori
| a răspuns:

Dacă ai dat-o la împerechere. Primul semn va fi absenta unei noi perioade de estru, dupa trecerea a 16 (plus-minus 1) zile ea nu va avea o noua ovulatie. In a 4-a saptamana de gestatie la palparea abdomenului - se recomanda doar celor cu experienta! - se poate constata uterul gravid, pipaind usor si foarte fin (!) burtica pe ambele parti (rozatoarele au uterul bifid), se va simti o usoara „umflatura" rotunjita, avand consistenta elastica. In a 5-a saptamana de gestatie volumul uterului se mareste progresiv, femela va deveni tot mai „grasa". In saptamana a 7-a de gestatie miscarile fetilor (sau a fatului) sunt usor perceptibile. Spre sfarsitul gestatiei, in ultimele saptamani, miscarile fetilor (fatului) devin tot mai active. In aceasta perioada se pot simti cum dau cu picioruse, si de multe ori se poate auzi cum musca (cum scrasnesc din dinti).
In general gestatia va dura aprox. 68 zile (intre 59-73 zile). Cele care au mai multi pui, au tendinta de a naste cu cateva zile mai devreme, iar cele care port doar 1-2 pui in uter, au tendinta de a naste cu cateva zile mai tarziu.

1 răspuns: