| FatFrumosDinLacrima a întrebat:

Cine imi poate da niste informatii despre Hamsteri Sirieni in special,as dori cineva care are deja unul doi, etc?!

3 răspunsuri:
| Shana7 a răspuns:

Hamsterul sirian – Mesocricetus auratus - mai este denumit si "hamster auriu" datorita culorii brun-aurii pe care o are in salbaticie. Aceasta culoare il ajuta sa se camufleze in regiunile semidesertice din care provine. Deoarece in prezent s-au obtinut peste 40 variante de culori diferite de la alb pana la negru denumirea de "hamster auriu" mai este folosita decat pentru a denumi specia originala. Aceste variante coloristice au fost incadrate in doua mari categorii: Agouti (care mai pastreaza marca originala) si Self. Agouti prezinta ca varietati de culoare: auriu, scortisoara, ruginiu, gri inchis, gri deschis, gri argintiu, galben. Self prezinta ca varietati de culoare: crem, alb, negru, fumuriu. In mod obisnuit hamsterii sirieni au blana scurta insa cu ajutorul inmultirii selective s-au obtinut si varietati cu blana lunga sau chiar fara blana.

Hamsterul sirian este specia de hamster cel mai frecvent crescuta in captivitate si ajunge la o lungime de 17-18 cm si la o greutate de 200g. El are corpul indesat, o coada foarte scurta si blana deasa. Ca si majoritatea membrilor subfamiliei Cricetinae, hamsterul sirian are falcile sub forma unor buzunare extensibile, care se întind de la obraji pâna la umeri. Cel mai simplu mod de a spune dacă un hamster este de natură siriană sau nu este dupa labuţele lor. Membrele nu sunt acoperite cu par si prezinta patru degete la membrele anterioare si cinci la cele posterioare.

Hamsterii sunt omnivori hranindu-se cu seminte, legume si fructe. În sălbăticie, hamsterii aduna provizii în buzunarele obrajilor folosindu-le pe post de pungi pentru transportul alimentelor si asternutului pâna la vizuină. Ei pot stoca o cantitate remarcabilă de alimente în obraji de pana la jumatate din greutatea sa corporala. Dacă mâncarea este abundentă, aceştia o vor stoca în cantităţi mari – au existat cazuri in care s-au raportat 25 kg de cereale găsite în scorbura unui singur hamster.

Hamsterul sirian este un animal nocturn ce isi incepe activitatea odata cu lasarea serii. Ziua marea majoritate a timpului stau bagati in culcus si dorm deci nu este indicat sa-i trezim. Desi se crede ca hamsterii sunt animalute mici si lenese, de fapt sunt extrem de activi mai ales in timpul noptii. In general este bine sa-i oferim o cuşcă mare, deoarece sunt foarte energici şi au nevoie de mult spatiu pentru a alerga. De asemenea este foarte indicata prezenta unei rotite in cusca/acvariu.

Hamsterul sirian traieste in general singur, in tunele adanci care ii ofera o temperatura mai scazuta si o umiditate mai mare decat mediul din desert. Ei sunt animale solitare si extrem de teritoriale şi de aceea se pot lupta intre ei. Excepţiile apar atunci când punem impreuna o femelă în calduri cu un mascul dar chiar şi aşa dupa împerechere femela va ataca masculul. Chiar şi fraţii şi surorile, ajunse la maturitate, se pot ataca intre ei. În captivitate, puii trebuiesc separaţi de mama lor după 4 săptămâni, şi pot fi tinuti împreună doar pentru înca 3 săptămâni, până la maturitate sexuala, dupa care trebuiesc separaţi pe sexe. Dupa varsta de 8-10 saptamani este recomandat sa-i adapostim in acvarii sau custi separate in caz contrar putandu-se rani grav sau chiar sa se omoare.

Hamsterii isi ating maturitatea sexuala la varsta de 5-7 saptamani si inceteaza sa se reproduca dupa implinirea varstei de 12-14 luni. Femelele de hamster mature sexual intră în perioada fertilă (estru) la fiecare patru zile deci gestatiile sunt imposibil de evitat in cazul in care gazduiti o pereche in aceeasi cusca. Hamsteri sirieni au cea mai scurtă perioadă de gestaţie dintre toate mamiferele placentare, de numai 16 – 18 zile. Ei pot produce un numar impresionant de pui de pâna la 20 pui, cantitatea medie situându-se între 8 – 10 pui. Dacă o mamă hamster este lipsită de experienţă sau se simte ameninţată, si-ar putea abandona sau chiar manca puii.

Sirienii au glande de parfum pe fiecare sold. Ca si alte mamifere sirianul foloseste parfumul glandelor sale ca mijloc de marcare al teritoriului prin frecarea de obiectele verticale. La femele cel de-al doilea rol al acestor glande este de a semnaliza perioada fertila (estru) prin emanarea unui miros specific ce atrage masculii. Ocazional aceste glande secreta o substanta adeziva care este mai vizibila la masculi.

Hamsterul sirian este un bun animal de casa si indeajuns de usor de crescut pentru a fi lasat sub supravegherea unui copil. Totusi trebuie avut grija cu ei deoarece au tendinta de a musca atunci cand sunt tinuti in mana intr-un mod nepotrivit, cand sunt bruscati sau raniti. In medie durata de viata este de 2-2.5 ani desi exista cazuri in care au ajuns pana la varsta de 3-4 ani.

| FatFrumosDinLacrima explică (pentru Shana7):

Si daca ma musca pot pati ceva, vreo boala?

| FatFrumosDinLacrima explică (pentru Shana7):

Mananca mult, face mizerie, miroase, la cat timp trebuie schimbat talasul, face zgomot?