| tracicus a întrebat:

Cum pot sa aflu daca un caine are pedigree (carte de origine)?

1 răspuns:
| GeorgeHilgard a răspuns:

Pedigree se obtine doar daca parintii catelului au amandoi pedigree.Pedigree-ul este un certificat pe care il pot obtine oar cainii care indeplinesc aceasta conditie. Daca nu stii de parintii cainelui sua nu ai dovezi ca ei au peigree, nici al tau nu va avea.
Citeste ce scrie mai jos, dintr-un articol important.

UTILITATEA SI IMPORTANTA PEDIGREE-ULUI


Dupa numeroase discutii despre ce inseamna a fi sau a nu fi caine de rasa, despre statutul unui caine cu/fara pedigree in cadrul imensei mase canine de toate rasele, culorile, varietatile, marimile, am decis sa punctam si sa sintetizam cateva aspecte importante in vederea formarii unui punct de vedere al cititorului in privinta acestui subiect.

Nu de putine ori am auzit sau citit cu totii:

"Vreau un caine de rasa, dar nu imi trebuie cu pedigree, pentru ca nu ma intereseaza sa merg in expozitii."

"Puiul m-ar costa 200 de euro, dar daca il iau cu pedigree ma costa 600 euro."

"Pedigree-ul de tip A? Ce reprezinta? Cainii care au facut monta au amandoi pedigree, deci vor avea pedigree si puii lor, nu-i asa?"

De fapt, in Romania, cultura chinofila se afla la un nivel atat de jos, incat marea majoritate a oamenilor "normali" nu stie cu exactitate ce inseamna un pedigree, la ce serveste si cum se obtine.

Incercam, astfel, sa facem putina lumina asupra acestui subiect.

Ce este pedigree-ul?

Pedigree-ul este acel certificat de inscriere a unui caine in Cartea de Origine care, in Romania, este emis de A.Ch.R. (Asociatia Chinologica Romana).

In acesta sunt consemnate date de identificare ale unui caine, rasa careia ii apartine, genealogia sa, date de identificare ale proprietarului si crescatorului.

Despre un caine care poseda un pedigree se cunosc cu exactitate data nasterii, parintii, bunicii, strabunicii si stra-strabunicii: se poate sti cine, dintre stramosi, a fost campion de frumusete sau de munca in Romania sau in strainatate. Se poate sti cine a produs acel caine, si chiar cine era proprietar al mamei in momentul nasterii puiului. Bineinteles, subiectul nu poate fi ocolit de o oarecare posibilitate de polemica chiar si in acest caz, insa acesta este, teoretic, modul in care ar trebui sa stea lucrurile.

MODEL Pedigree emis de Cartea de Origine Romana din cadrul A.Ch.R.





Unele pedigree emise de alte tari europene pot contine date referitoare la probe aptitudinale, rezultate ale unor examene pentru determinarea patologiilor congenitale, iar in unele cazuri referitoare la intregul cuib din care face parte cainele respectiv.

Astfel, cu atatea informatii pe care le poate furniza un singur document, pedigree-ul este un act extrem de important. Bineinteles, acest lucru se intampla in cazul in care pedigree-ul este "corect", nu este fructul unei inselaciuni cu privire la oricare dintre aceste informatii – dar sunt convinsa ca marea majoritate a crescatorilor este formata din oameni seriosi si corecti, luand tot timpul in considerare ca activitatea de crestere a cainilor este un hobby, nu un mijloc de trai.

La ce serveste pedigree-ul?

Incepem prin a sublinia ca pedigree-ul nu este un "certificat de apartenenta la o elita" si ca nu este "mai putin caine" un animal care nu poseda acest document.

Insa, un caine care nu are pedigree nu poate fi considerat "caine de rasa pura", chiar daca, din punct de vedere morfologic, acel exemplar este identic cu cainii din rasa careia "ar trebui" sa apartina.

Aceasta inseamna ca un caine fara pedigree nu poate participa la manifestari chinologice oficiale - expozitii, probe lucru, campionate, etc. (exista si situatii speciale reglementate de regulamentele chinologice) si ca este extrem de dificil in a i se gasi un partener de monta, pentru ca niciun crescator (sau proprietar) serios nu va accepta vreodata sa isi monteze propriul caine cu un exemplar fara acte.

Unica posibilitate este aceea de a gasi un exemplar care, la randul sau, nu are pedigree – dar, ne intrebam, pentru a "reproduce" CE? - Caini despre care nu se stie nimic si asupra carora nu s-a efectuat niciun fel de selectie, nici din punct de vedere al sanatatii (cel mai important aspect dintre toate), nici din punct de vedere al caracterului? Nu este esential ca toti cainii sa fie frumosi, dar SANATOSI si ECHILIBRATI, da!

Montele efectuate la intamplare nu pot oferi niciun fel de garantie in acest sens, astfel ca este recomandat a se evita.

Pedigree-ul trebuie sa furnizeze garantia selectionarii puiului pe care noi il cumparam, iar in zilele noastre acesta atesta faptul ca acei caini utilizati la monta apartin rasei respective, fara interpunere de alte rase sau de metisi.

Este intr-adevar un lucru important, chiar daca aceasta ar fi considerat doar un foarte mic detaliu din tot ceea ce ar trebui sa reprezinte un pedigree, un mic pas in plus spre a da pedigree-ului importanta unui certificat vast, care sa cuprinda si elemente privitoare la toate rezultatele obtinute in urma efectuarii examinarilor pentru patologii la care rasa respectiva este predispusa.

Daca pedigree-ul ar contine si aceste elemente, astazi, cumparatorul unui pui ar fi scutit de a mai face investigatii adesea complicate pentru a descoperi daca parintii puiului dorit, bunicii, strabunicii, au fost sau nu afectati de tare ereditare.

Cu putinii banuti pe care ii platim pentru un pui fara pedigree, la care mai adaugam putin (sau nu mai adaugam deloc), putem sa avem parte de un exemplar asa cum trebuie, cu tot ce trebuie, CU IDENTITATE… si de ce sa nu facem asta? Sunt atat de multi crescatori care ofera gratis pui cu mici defecte de aspect sau pe care doresc sa-i excluda din reproductie pentru ca nu aduc nicio imbunatatire rasei! Trebuie doar sa ne informam si sa cautam, sa avem rabdare.

Toate acestea ar putea fi considerate dificil de inteles de catre profanul care decide ca doreste sa achizitioneze dragalasa minge de puf pe care a ochit-o in vitrina unui magazin pentru animale.

De foarte multe ori, oamenii considera ca pedigree-ul nu foloseste la nimic, pentru ca au convingerea ca acesta serveste numai acelora care frecventeaza expozitiile canine. Exista si alte cazuri in care cumparatorului i se spune "sigur, puiul are pedigree", dar nimeni nu ii explica la ce foloseste, asa ca viitorul proprietar il baga intr-un buzunar, iar acasa il uita intr-un sertar, considerandu-l o bucata de hartie din care nu intelege nimic.

Daca puiul nostru este fiul lui Fufi si Bubi, care, la randul lor, sunt fiii lui Lord si Lady, ai caror stramosi erau Tom si Blacky – ce informatii putem obtine? Nici una! Iata de ce Asociatia Chinologica Romana ofera posibilitatea crescatorului/proprietarului de femela de a obtine faimosul "nume de canisa" sau "afix", ori, cu alte cuvinte, "prenumele" cainelui.

Cand se cumpara un pui care se numeste "Bubi de Icsbox", stim exact cine ar trebui sa fie raspunzator daca, de exemplu, ne confruntam cu o probema genetica, deoarece canisa "Icsbox" are o titulatura indentificabila. Astfel ca putem incepe sa investigam, sa incercam sa intelegem daca problema deriva de la un exemplar sau de la altul si sa reglementam situatia pentru o eventuala reproductie. Daca am sti doar ca pe parintii lui ii cheama Lord si Lady, cum am putea sa ne informam cu privire la aceasta situatie si a nu o transmite pe viitor catre alte exemplare?



Concluzionand:

Daca nu exista nicio NECESITATE, pasiune sau dorinta de a avea ca si companion un caine de rasa, cea mai buna solutie este aceea de a incerca sa ne indreptam atentia catre un companion fidel care ne-ar iubi pentru toata viata, din minunata si nobila lume a cainilor metisi.

Metisii ne pot oferi absolut orice ne dorim in mod normal de la un caine – dar fara a pretinde ca sunt altceva decat sunt. Toti cainii au aceeasi demnitate si aceeasi valoare afectiva. Daca se doreste cu adevarat rasa pura, aceasta trebuie sa fie certificata, garantata; daca nu, exista mii de caini dragalasi, si din pacate amarati, ce ne asteapta in adaposturile pentru caini.

Daca, in schimb, ne plac foarte mult una sau mai multe caracteristi ale unui caine de rasa (frumusete estetica sau caracteristici care privesc temperamentul), atunci este corect si firesc sa achizitionam un caine oferit cu documente oficiale, pentru ca NUMAI un caine cu pedigree este "cu adevarat" un caine de rasa pura.

Ceilalti echivaleaza in totul si cu totul a metisi (valoarea lor comerciala si animala este exact aceeasi), dar care, din pacate, de cele mai multe ori sunt vanduti, in loc sa fie oferiti gratuit, pe motivul ca "sunt de rasa".

In realitate lucrurile nu stau deloc in acest fel.

"Cainele de rasa pura", chiar si din punct de vedere legal, este sinonim cu "cainele cu acte". Aspectul fizic nu conteaza deloc.

Imi amintesc de multe ori o poveste amuzanta spusa de un cunoscut acum cativa ani: ciobanescul sau german a evadat din curte si a avut o aventura romantica cu o semi-boxerita. In cuibul care s-a nascut dupa aceasta aventura, alaturi de cei 5 ciobanesco-boxeri germani de forme stranii, a existat un mascul care semana cu un ciobanesc german pur. Ar fi putut sfida toti crescatorii si arbitrii cu frumusetea acelui exemplar. Dar era totusi un metis, iar daca ar fi fost reprodus la randul sau, ar fi transmis urmasilor sai caracteristici apartinand atat rasei ciobanesc german, cat si caracteristici apartinand mamei sale semi-boxer, doar pentru ca arata ca un adevarat ciobanesc german. Aceasta poate fi o situatie reala sau imaginara.

Iata de ce aspectul nu conteaza, ci doar actele care sunt capabile sa demonstreze ca parintii, bunicii si strabunicii unui pui apartineau TOTI unei anumite rase.

Prin urmare, daca chiar se doreste achizitionarea unui caine "care seamana cu rasa" sau pe considerentul "caine de rasa fara pedigree", cel putin este recomandabil a nu se reproduce. S-ar da nastere unor pui dificil de plasat, cu potentiale tare genetice (deoarece nu a existat un control din punct de vedere al sanatatii inaintea efectuarii montelor), potential impuri (deoarece nimeni nu poate garanta ca in toata linia sa de sange au existat numai caini de rasa).

La toate acestea se adauga, nu in ultimul rand, munca dura de selectie a unor oameni care si-au dedicat cunostintele si intreaga viata pentru a forma, mentine si imbunatati o rasa.

Deci, putem spune "da" cainelui fara pedigree, care are aceeasi demnitate de caine ca oricare altul, cu o singura exceptie – de a nu produce urmasi.

---------

Mai departe, pentru cei care au trecut de acest pas si au ales un caine de rasa cu pedigree, acestia ar trebui sa caute un adevarat caine de rasa, cu un pedigree real, cautand un crescator serios, care nu face inselatorii cu actele si care face o adevarata selectie chinotehnica, si nu comerciala!

Cum putem face acest lucru?

O cale buna este de a contacta asociatia chinologica teritoriala din zona in care locuim, iar o cale si mai buna este aceea de a contacta clubul de rasa care este specializat numai pe acea rasa.



INTREBARI FRECVENTE DESPRE PEDIGREE

1. Cum se poate obtine pedigree-ul in Romania?

Pentru ca un pui sa poata obtine pedigree este absolut necesar ca crescatorul (in sensul de proprietar al femelei mama in momentul fatarii) sa depuna la clubul de rasa sau la asociatia chinologica teritoriala din zona in care locuieste:

- O declaratie de monta si fatare (formularul se poate descarca de aici), declaratie care va fi semnata si de catre proprietarul masculului cu care s-a realizat monta

- Copii de pe pedigree-le parintilor puilor

- Copii de pe carnetele de performanta ale parintilor (in care sunt consemnate rezultatele obtinute in expozitii de catre parintii si care atesta ca acestia au drept de monta)

Toate acestea se trimit la clubul de rasa sau la asociatia chinologica teritoriala din zona in care locuieste solicitantul in termen de cel mult 90 de zile.

Inregistrarea exemplarelor in C.O.R. va fi facuta, dupa caz, intr-unul din cele trei registre:

Registrul A, doar pentru exemplarele avand ascendentii cunoscuti pe minim trei generatii. In acest caz se va emite un,, Certificat de Origine (Pedigree)".

Registrul B, pentru exemplarele avand genealogia partial cunoscuta pe trei generatii. In acest caz, se va elibera "Pedigree tip B", mentionandu-se,, Necunoscut" la rubricile privind genitorii neinregistrati sau necunoscuti. Descendentii acestor exemplare vor primi, de asemenea, Certificat de Origine tip B pana la completarea ascendentei pe trei generatii. La indeplinirea acestei conditii, descendentii lor vor fi inregistrati in Registrul A.

Registrul C, pentru exemplarele avand genealogia total necunoscuta. In acest caz se va elibera un "Certificat de Tipicitate" mentionandu-se "Necunoscut" in rubricile pentru ascendenti.

De notat este ca registrul C din cadrul Cartii de Origine Romane este inchis pentru rasa Boxer, astfel incat nu se poate solicita si obtine pedigree de tip C (certificat de tipicitate) pentru boxer.

Pentru puii despre care crescatorii stiu ca vor parasi tara, se va solicita si elibera Pedigree de Export, in care toate datele sunt mentionate obligatoriu in limba engleza.

NUMAI respectand aceasta procedura puii vor fi cu adevarat inscrisi in Cartea de Origine si vor avea pedigree, deoarece inscrierea nu se face automat (cum s-ar putea crede). Daca nu realizam aceasta procedura, in termenul prevazut, puii pot ramane fara pedigree.

2. Dl. X mi-a propus 2 preturi pentru puiul pe care doresc sa-l cumpar: un pret pentru cazul in care puiul are pedigree si un pret (mult mai mic) pentru acelasi pui, dar fara pedigree. Daca nu vreau sa merg in expozitii si nici nu vreau sa produc pui, de ce sa nu salvez niste bani?

Pentru ca dl. X deja s-a auto-calificat ca fiind un escroc. De fapt, un pedigree costa cativa banuti, iar cine doreste sa vanda acest document la cifre consistente apare din start ca fiind un inselator. Dar cel mai important lucru este ca nu se poate afirma ca nu exista pedigree aferent acelui pui.

Pedigree-ul este "cartea de identitate" a ACELUI pui si identifica NUMAI acel pui – daca un comparator refuza sa preia documentul, vanzatorului (cel serios si cinstit) nu-i ramane decat sa-l arunce, pentru ca acea "carte de identitate" nu poate fi adaptata niciunui alt caine din lume.

Consecinta este evidenta: cine vinde caini si pedigree ca si cum ar fi doua chestiuni distincte face trafic de pedigree false; cele care nu vor fi predate cumparatorului impreuna cu puiul vor putea fi "atasate" altui pui care nu are pedigree.

Cu alte cuvinte, dl. X vinde tot timpul si oricum documente FALSE, ceea ce inseamna ca de la el nu trebuie sa cumparam un caine, nici caine fara pedigree si, cu atat mai mult, nici un caine cu pedigree – care sigur nu ar fi al sau.

Indicat este ca dl. X sa fie semnalat la toate persoanele pe care le cunoastem, pentru a incerca sa-l impiedicam pe respectivul in a-si dezvolta "afacerea".

3. Cainele meu are pedigree strain. Trebuie sa fac ceva pentru a putea merge cu el in expozitii si a-l putea monta?

Daca tara din care provine pedigree-ul este afiliata F.C.I. (Federatia Chinologica Internationala), cainele poate fi inscris si participa in expozitii chiar si cu certificatul sau originar.

Nu poate, insa, sa fie utilizat in reproductie fara realizarea procedurii de nostrificare a pedigree-ului de catre Cartea de Origine Romana, care se poate efectua tot prin intermediul asociatiilor teritoriale/cluburilor de rasa. Unele tari emit doua tipuri de pedigree, unul dupa modelul propriu al tarii respective si unul care se numeste "pedigree de export". Numai acesta din urma poate fi supus procedurii de nostrificare.

Pentru nostrificare (numita si inregistrare cu titlu de import), proprietarul cainelui va transmite la C.O.R. prin intermediul organizatiilor teritoriale sau cluburilor nationale, actul in original si o fotocopie a actului original. C.O.R. va inregistra exemplarul si genealogia acestuia in evidentele sale, atribuindu-i un numar C.O.R., va inscrie pe actul original numarul C.O.R. si il va transmite proprietarului. La solicitare, C.O.R. poate emite si un pedigree de sine statator, dupa modelul propriu.

4. Cainele meu are pedigree emis de o asociatie "disidenta" A.Ch.R/F.C.I. Imi serveste la ceva?

Nu! Acest tip de pedigree nu numai ca nu e valabil, dar este si fals.

In special in anii 70-80 existau persoane care obisnuiau sa infiinteze anumite asociatii fictive, adesea cu sediul in strainatate (cu nume precum: UCIT, UCIR, UCI, etc.) care, in realitate, imprimau pedigree "intr-un beci" si apoi le atasau puilor, inseland cumparatorul cu un "certificat", facandu-l pe acesta sa ignore orice avea de a face cu chinologia, crezand ca a cumparat un pui cu pedigree.

Sub recunoasterea A.Ch.R. (respectiv F.C.I.) se pot naste numai cluburi de rasa sau de specialitate, si asociatii teritoriale, care au dreptul de a realiza formalitati de emitere a pedigree-ului.

5. Femela mea nu are pedigree. Daca o montez cu un mascul care are pedigree, puii lor pot obtine pedigree?

Nu. Pedigree-ul se poate emite numai pentru puii ai caror parinti au amandoi pedigree.

Întrebări similare