| Feelmeunderyourskin a întrebat:

Heyy! Îmi puteți spune va rog niste comenzi ușoare si faine pentru căței dar fara "șazi", " culcat" sau "aștepta". Îmi puteți spune si cum sa il învăț pentru funda?

6 răspunsuri:
| Daniel9988 a răspuns:

E adevarat ca de mic e bine sa il inveti, dar hey, eu mi-am dresat unul dintre caini pe la 5 ani jumate.L-am invatat sa imi aduca telecomanda de la Tv.Cum am facut? Pai ii spuneam asa:,, Hitler, adu telecomanda!''-Dupa care ma duceam, o luam, i-o dadeam lui si il ademeneam pana la canapea cu o recompensa.Tot asa faceam trasee, iar cand ajungea primea o recompensa.Tot asa pana a invatat singur ce trebuie sa faca.

| tintareco a răspuns:

Încă înainte de a încerca să-ți dresezi câinele, trebuie să stabilești că tu ești „șeful haitei" și el este „ucenicul". Chiar dacă câinii din rasa Bichon Frise sunt ușor de dresat, uneori și aceștia pot manifesta un caracter dominant și va trebui ca în fiecare oră din viața lui alături de tine să-i reamintești acest lucru. Totuși majoritatea Bichonilor Frise nu au nevoie să le reamintești mereu acest lucru și va fi nevoie de stabilirea ierarhiei doar la începutul relației voastre.

Nu uitați faptul că aceste animale se nasc cu trăsăturile unor ființe sociale și au nevoie de stabilirea unei ierarhii de subordonare. Trebuie să stabilești că tu ești liderul alfa înainte de a avea succes cu orice fel de dresaj. Una din modalitățile prin care se face acest lucru se numește „condiționare socială".

Un Bichon Frise se va simți mai în siguranță și va învăța mai repede dacă o ierarhie de haită este bine stabilită. Este important că acesta să vadă în toți membri familiei „șefi" în vreme ce el va fi „ucenicul". Dacă aveți copii, este rolul vostru ca și „lider alfa" să-i învățați pe câini că aceștia (copiii) sunt peste ei în ierarhia „haitei". Acesta lucru cere foarte multă perseverență.
Perseverența în dresaj nu trebuie să-l implice însă doar pe „liderul alfa" ci pe fiecare membru al familiei. Câinele trebuie tratat la fel de către toată lumea, altfel acesta îl va considera doar pe liderul alfa ca fiind deasupra lui în ierarhie. De aceea, aceleași cuvinte trebuie folosite de către toată lumea atunci când i se dau câinelui comenzi și aceleași recompense ori pedepse trebuie să-i fie oferite de câte ori execută sau nu o comandă. Eșecul în aplicarea acestor reguli îl va plasa pe câine undeva în mijlocul ierarhiei, la egalitate sau chiar deasupra unor membri ai familiei. Prin urmare, aceștia nu vor putea niciodată să controleze câinele.
Condiționarea socială se face nu doar mângâind și vorbind cu câinele prin interacțiune socială dar și prin constanța acțiunilor asupra acestuia. Trebuie să fim foarte fermi, încrezători, echitabili și perseverenți de fiecare dată când interacționăm cu câinele nostru. Câinii din diferite rase au răspuns diferit la anumite acțiuni. Ceea ce câinii dintr-o anumită rasă văd ca pe un semn pozitiv, alții – dintr-o altă rasă – pot vedea ca un semn de agresiune sau dezaprobare. Cei din prima categorie vor vedea o condiționare pozitivă în vreme ce ceilalți vor vedea o condiționare negativă. De aceea cunoașterea rasei din care face parte câinele este deosebit de importantă.
Fiecare interacțiune pe care noi sau o altă persoană o are cu câinele este o condiționare: pozitivă sau negativă. Dacă câinele primește o gustare ca și recompensă, o jucărie, o plimare, o laudă sau o mângâiere, aceasta reprezintă o condiționare pozitivă. Condiționarea pozitivă încurajează câinele să repete acel comportament pentru care a fost recompensat. Pedepsirea sau ignorarea câinelui, privarea de o jucărie sau un refuz înseamnă o condiționare negativă. Câinele nu vrea acel răspuns așa că probabil data viitoare nu va mai face.
Următoarele 5 reguli cheie ale dresajului te vor ajuta să stabilești că tu ești „șeful" în viața câinelui tău. Ține minte că toți membri familiei trebuie să participe pentru a face din asta un succes. Un lucru pe care vreau să-l evidențiez încă o dată este că dresajul prin „lider alfa" nu trebuie lăsat în seama copiilor ci este rolul părinților de a-i plasa pe copii în ierarhia haitei. Nu copiii sunt cei care trebuie să corecteze câinele dar pentru acesta trebuie să fie foarte clar faptul că toți membri familiei sunt deasupra lui și trebuie să-i respecte.
1. Nu-ți lăsa niciodată câinele să conducă
Tu și familia ta conduceți. Câinele execută. De exemplu, câinele trebuie întotdeauna să mănânce după ce voi ați terminat de mâncat. Când ieși la plimbare, în loc să-i permiți câinelui să te tragă după el, folosește orice metodă dorești pentru a-l face pe câine să meargă la pas, ușor în urma ta.
2. Nu fă compromisuri cu câinele tău
Dacă vrei să se comporte într-un anume fel, nu renunța și nu-l lăsa în pace atunci când nu se conformează. Folosește constrângeri pentru a-i arăta câinelul că nu a fost un comportament corect prin retragerea recompensei sau privarea de jucărie. Dacă vine atunci când este chemat dar nu se așează sau nu stă chiar în fața ta, corectează-l ferm și așteaptă câteva secunde înainte de a-l lăuda. Nu spune niciodată „Ei bine, măcar a venit, chiar dacă nu s-a și așezat, așa că am să-i dau o recompensă oricum" pentru că îl vei încuraja să repete acel comportament.
3. Tu și membri familiei sunteți cei care inițiază și termină interacțiunea cu câineleDacă te afli într-o discuție cu un alt membru din familie sau un prieten și câinele vine și caută atenție, fă-l să se așeze și ignoră-l până când ai terminat conversația și ești gata să-i acorzi atenție. Apoi spune-i să vină și recompensează-l cu atenția ta.
4. Evită să-i satisfaci toate dorințele
Cel care-i oferă câinelui o recompensă în plus doar pentru că e drăgălaș, nu face decât să-l bulverseze, permițându-i acestuia să-l manipuleze. Recompensa trebuie oferită doar pentru un comportament corespunzător și nu trebuie oferită niciodată fără motiv. Dacă câinele scâncește și latră când este în cușcă și tu-l lași să iasă pentru că ți-e milă de el sau crezi că-l vei face astfel să tacă, nu faci decât să-l încurajezi să scâncească și să latre așa că o va face din nou. Și va fi doar vina ta pentru că nu e dresat să stea în cușcă.
5. Când petreci timp cu câinele tău, mângâie-l, vorbește-i și atinge-l des pentru a stabili o relație de încredere
Aceasta va face ca încrederea lui în liderul său să crească. De exemplu, atunci când este ora de dresaj, de fiecare dată când face ceea ce trebuie, laudă-l și mângâie-l pe cap sap sub botic. Este important să-l lauzi înainte de a-i oferi recompensa pentru ca acesta să-și dorească mai întâi lauda. Acest tip de atingere și laudă încurajează câinele să te asculte. Dacă câinele te urmează în lateral, la fiecare câțiva pași încurajează-l spunând „Ce fetiță bună e Mia", sau „Foarte bine Mia". În acest caz folosește numele câinelui la sfârșitul fiecărei laude pe care o spui. Alte moduri prin care se consolidează încrederea vor fi menționate în capitolele următoare.
Pe măsură ce vei citi capitolele acestei cărți vei afla o mulțime de feluri prin care vei câștiga încrederea și respectul câinelui tău. De aceea este bine să citești toate capitolele cărții înainte de a începe dresajul. Iată alte câteva reguli pentru dresajul câinilor din rasa Bichon Frise:
Începe-ți lecțiile de dresaj cu o atitudine calmă de tipul „hai să petrecem timp împreună". Stai pe un scaun, sau chiar mai bine pe jos lângă câine. Vorbește-i pe un ton calm în timp ce-l mângâi. Spune-i cât de mult îl iubești, ce blăniță frumoasă are, cât de plăcut este să fiți împreună, etc. Totul pe un ton plăcut și optimist, vreme de 5 – 10 minute.
Pune-i zgarda sau hamul și anunță-l pe un ton ferm că este „vremea antrenamentului". În tot acest timp nu-i permite să sară sau să se agite.
Învață diferența dintre un ham și o zgardă și cum să le folosești corect și eficient. În general, hamul este de preferat pentru că folosirea incorectă a zgardei poate provoca rănirea traheei câinelui. Folosește lesa de fiecare dată când dresezi câinele și corectează-i comportamentul cu ajutorul acesteia.
Folosește comenzile corecte la timpul potrivit și spune-i-le de câte ori este necesar. Întotdeauna privește-l atunci când îi dai o comandă și comportă-te de parcă aștepți o execuție imediată. Învață când să rostești numele câinelui și când nu.
Repetă comanda doar o singură dată. Spune „Șezi" și apoi arată-i ce are de făcut dacă nu execută. Nu-l lăuda și nu-l recompensa până nu execută și niciodată nu rosti comanda de două ori. Dacă vei repeta comanda pentru a-l face pe câine să te asculte, va învăța foarte repede că nu trebuie să te asculte atunci când i-o ceri.
Folosește o comandă (de exemplu „Aici") pentru a-i capta câinelui atenția. Ține o momeală, o recompensă chiar lângă ochii tăi pentru a-l determina să te privească.
Atunci când câinele execută imediat ceea ce-i ceri, laudă-l cu o voce veselă dar calmă. Prea mult entuziasm îl poate face să își piardă concentrarea.
Când ședința de dresaj s-a terminat, folosește o comandă de genul „Liber" și dă-i drumul. Scoate-i lesa și lasă-l liber.
Fii foarte, foarte fericit alături de câinele tău și joacă-te așa cum îi place lui după ce se termină ședința de dresaj. Dacă-i place să fugă ca un nebun atunci când tu bați din palme, fă asta! După o vreme dă-i o jucărie preferată și privește-l cum se joacă.
(traducere și adaptare după nu text în limba engleză)
sau
Recomandari generale
La fel ca si copiii, cateii au "viteze" diferite de invatare, iar unul dintre factorii comuni este nevoia de a dormi, dar si constitutia lor, inca fragila. In consecinta, ca o stapana responsabila, trebuie sa respecti nivelul/"viteza" de dezvoltare a fiecaruia in parte si faptul ca puiutul tau este deocamdata foarte, foarte tanar!
1. Joaca - pur si simplu, toti cateii adora sa se joace! In lectiile de dresaj, joaca este una dintre recompensele cele mai indragite de catei.
2. Pas cu pas - educarea cateilor este un proces ce se realizeaza treptat; cand este foarte mic, catelul are o capacitate de concentrare limitata, astfel incat o partida de dresaj nu trebuie sa dureze mai mult de 3-5 minute. Poti extinde sedinta de dresaj in mod gradat - in jurul varstei de 6 luni catelul va fi capabil sa se concentreze si sa invete in cadrul unei lectii de dresaj de circa 30 de minute.
3. Recompensa si restrictie - dresajul catelului este, pe de o parte, rezultatul recompensei, iar, pe de alta parte, al fermitatii. A te juca impreuna cu cainele tau poate fi distractiv si educativ, catelul invatand, prin joaca, lucruri noi. Recompense importante sunt si mangaierile sau cuvintele de lauda, spuse pe un ton cald, afectuos.
4. Limbaj - tonul vocii este foarte important pentru catelus, asa ca "modeleaza-ti" glasul atat in timpul sedintelor de dresaj, cat si in timpul liber. Cu toate acestea, comenzile "Sezi", "Asteapta" etc. trebuie sa fie des repetate si spuse pe un ton mai ferm. De asemenea, si gestica este foarte folositoare in dresaj.
I. Invatarea numelui
Niciodata nu rosti numele catelului pe un ton foarte ridicat! Cainele are simtul auzului foarte dezvoltat si tipatul nu va face decat sa-l streseze. Pronunta-i numele incet si clar, pentru a-i capta atentia, si apoi asociaza-i numele cu fiecare comanda data.
Primul lucru pe care trebuie sa-l invete un catel este numele sau. Cu cat numele este mai scurt, cu atat va fi mai usor de retinut pentru caine.
cheama-ti catelul pe nume inca de la inceput;
inainte sa-l chemi pe nume, joaca-te cu el, incurajandu-l astfel sa-ti "raspunda la apel";
cand vine (dupa ce l-ai chemat), mangaie-l mult si recompenseaza-l cu ceva bun;
daca nu vine imediat ce l-ai chemat, nu-l certa! Data viitoare va veni si mai tarziu!
II.
"Nu"
Asigura-te ca-i dai comenzi exacte si consecvente: cand ii spui "Nu" intr-o zi, nu permite ca a doua zi acel "Nu" sa se transforme in "Da".
Inca de la inceput, trebuie sa-l obisnuiesti cu "Nu"/"Nu e voie":
• "Nu" trebuie asociat cu ceva interzis pentru catel;
• "Nu" trebuie rostit pe un ton ferm, categoric, clar de fiecare data cand il vezi facand ceva gresit/interzis.
III. Dresajul "de casa"
Daca puiul tau face nazbatii in casa, in absenta ta, la intoarcere nu-l mustra! Mustruluieste-l doar atunci cand il prinzi pe picior gresit!
De cele mai multe ori, cand vine intr-o casa noua, catelul nu este instruit, asa ca rolul tau este sa-l ajuti sa se obisnuiasca cu noua casa si cu noua familie.
scoate-l afara destul de des (cel putin din doua in doua ore);
du-l afara pentru a-si face nevoile imediat dupa ce a mancat, dupa ce s-a trezit din somn sau dupa ce s-a jucat;
recompenseaza-l din plin (mangaieri, verbal, cu ceva gustos) cand incepe sa ceara afara pentru satisfacerea necesitatilor;
daca il prinzi facandu-si nevoile in casa, ia-l de la "locul faptei", spune-i "Nu"/"Nu-i voie" pe un ton ferm si du-l imediat afara. Recompenseaza-l de cate ori isi face nevoile afara si lauda-l mult!;
nu uita - chiar daca locuiesti in oras, intr-o zona rurala sau... la malul marii, trebuie sa strangi murdaria lasata in urma de cainele tau!
IV. "Sezi", "Culcat", "Asteapta"...
Aceste comenzi trebuie invatate in ordine, deci trebuie sa te asiguri ca, inainte de a trece la urmatoarea comanda, prima este inteleasa si executata perfect de catre caine.
"Sezi": aceasta comanda este invatata cu usurinta de catel daca este recompensat corespunzator. Tine in mana dreapta o bucatica de mancare (carne, crochete) sau jucaria sa preferata. Ridica mana astfel incat stimulentul sa-i ajunga deasupra capului, iar el sa-l urmareasca cu privirea. Da comanda "Sezi" si plimba mana catre spatele puiului. Acesta, urmarind stimulentul cu privirea, se va aseza in sezut. Imediat ce face asta, recompenseaza-l cu stimulentul si lauda-l verbal ("Bravo").
"Culcat": din pozitia asezat a catelului, cu stimulul in mana dreapta, coboara mana in fata labelor anterioare ale puiului, dandu-i comanda "Culcat". Lasa pumnul jos, usor intredeschis, in asa fel incat el sa poata mirosi stimulul. In cazul in care nu se lasa pe labele din fata in pozitia "culcat", ajuta-l tragandu-i labele spre inainte, astfel incat puiul sa alunece usor in "culcat".
"Asteapta": cu stimulul in mana dreapta, aproape de nasul cainelui, pune-l in "Sezi" si apoi da-i comanda "Asteapta". Indeparteaza-te usor de catel, iar daca acesta se ridica si are tendinta sa vina inspre tine, indreapta-te catre el spunandu-i "Nu"/"Nu-i voie", dupa care il reasezi in pozitie, repetand comenzile "Sezi" si "Asteapta". Din momentul in care "prinde" comanda, incearca sa te indepartezi cat mai mult de el. Bineinteles, nu trebuie sa uiti - nici in aceasta situatie - de recompensa!
V. Mersul in lesa
Nu este potrivit ca prima iesire din casa a cainelui sa fie, in acelasi timp, si prima iesire in care acesta este pus in lesa. Pentru a se obisnui cu mersul in lesa, cel mai usor exemplu este sa-l lasi sa mearga prin casa cu lesa atarnand (dar supravegheaza-l pentru a nu se sugruma).
• Odata iesiti afara, exercitiul poate incepe - dar numai dupa o scurta joaca in care cainele se deconecteaza.
• Cainele se pozitioneaza in partea stanga, in dreptul genunchiului, se prinde lesa cu mana dreapta, se pronunta numele cainelui, se da comanda "Pas" si se incepe deplasarea, incercand pastrarea pozitiei cainelui cu pieptul la nivelul genunchiului stang. O data cu comanda "Pas" se executa si o tragere brusca de lesa in sus dreapta sau lateral dreapta.
La incercarea cainelui de a ramane in urma, de a o lua in fata sau in lateral, se repeta comanda, concomitent cu tragerea brusca de lesa.
• Cand cainele merge corect in lesa, se recompenseaza verbal ("Bravo") sau cu bucatele de mancare. Se va evita folosirea tonului amenintator si calcarea pe labute sau lovirea.
• Este importanta marirea si micsorarea ritmului de mers, pentru a obisnui cainele cu diferite viteze de deplasare. Exercitiul nu trebuie sa dureze mai mult de 5-10 minute. Imediat dupa incetarea exercitiului, cainele trebuie sa beneficieze de o partida de joaca, pentru a se relaxa.
• Pentru a merge corect in lesa, exercitiul se mai poate executa avand in mana stanga - ridicata la nivelul pieptului - o bucatica dintr-un aliment (crocheta, carne etc.) sau jucaria preferata a cainelui.
VI. "Aici!"
Daca puiul nu raspunde chemarii tale, indeparteaza-te usor in directia opusa sau ascunde-te - catelul va fi ingrijorat de plecarea ta si va veni fuguta inapoi!
Mai mult decat o comanda, "Aici" sau "Vino aici" este o invitatie la recompensare, rasfat si mangaiere!
lauda puiul cu entuziasm atunci cand vine;
pentru inceput, asociaza chemarea puiului cu orele de masa;
niciodata nu pedepsi puiul cand intarzie sa vina la chemare si nu-l chema pentru a-l pedepsi - venirea la stapan nu trebuie sa aiba niciodata urmari neplacute.
VII.
Singur acasa!
Lasat singur mai mult timp (in special inaintea varstei de 4-5 luni), cainele se va confrunta cu un disconfort psihic si emotional. De obicei, cand catelul este foarte alintat si mai este si lasat singur acasa, se poate instala anxietatea de separare. Cum prevenim aceste efecte neplacute?
• Trebuie favorizat contactul catelului cu mai multe persoane, nu doar cu una singura.
• Incearca sa-l obisnuiesti sa stea singur, chiar daca esti acasa. Fa asta de mai multe ori pe parcursul unei zile. In aceste situatii, acorda-i atentie atunci cand doresti tu acest lucru, nu atunci cand o cere cainele - nu el este cel care trebuie sa ia initiativa de a interactiona cu tine!
• Cu o jumatate de ora inainte sa pleci de acasa, ignora-l! Apoi paraseste locuinta fara a-l baga in seama. Ramai afara un moment, apoi revino in casa. Nu-i acorda nici o atentie circa 5-10 minute. Evita manifestarile de bucurie si rasfatul: asteapta pana cand catelul se linisteste si apoi mangaie-l cu calm.
• Daca pleci de acasa pentru mai multe ore, este indicat sa-l scoti afara pentru nevoile fiziologice. Daca nu vei face acest lucru, la intoarcere vei avea parte de surprize... neplacute!
• Ii poti lasa cainelui un articol de imbracaminte care are impregnat mirosul tau - acest lucru il poate calma si linisti pe perioada cat esti plecata de acasa.
VIII. Orele de masa
Alimentatia cateilor, precum si comportamentul in timpul meselor este o problema complexa, ce trebuie tratata cu deosebita seriozitate. Daca iti inveti catelul sa se comporte bine in timpul meselor, inca de la o varsta frageda, cu siguranta acest comportament se va pastra si la maturitate.
in perioada de crestere, catelusii trebuie sa manance de mai multe ori pe zi: pana la varsta de 6 luni - circa 3 mese pe zi; dupa varsta de sase luni - 2 mese pe zi;
hraneste-l in fiecare zi, la aceleasi ore, in acelasi loc;
locul in care mananca nu trebuie sa fie prea aproape de zona in care doarme;
asigura-te in fiecare zi ca bolurile/castroanele din care mananca si bea apa sunt curate;
hraneste cainele dupa ce tu si restul familiei ati terminat de mancat.
Îţi urez succes.

| Andreea87978787 a răspuns:

Buna! Iti voi lasa un link despre dresaj pentru incepatori si foarte eficient. De acolo vei avea de unde alege tot ce te interedeaza. https://posturi.wordpress.com/......bordonare/

| ionut6709 a răspuns:

E foarte simplu sa iti inveti catelul daca e mic, dar daca e mai mare e putin cam dificil dar nu imposibil.Alege o singura comanda la inceput si dupa ce o invata incepi cu alta si tot asa, nu incerca sa il inveti pe toate o data ca il vei deruta si nu va face nimic.
Bun pana aici ne-am lamurit.Pentru al invata prima comanda ai nevoie de o sticla cu apa tip spray (ca pedeapsa) si gustari (carne, mancare de caini etc ca recompensa)
-eu pe cainele meu l-am invatat sa dea labuta si sa dea noroc happy in circa 3-4 zile, zii simplu ''Da labuta'' daca nu o face stropestel PUTIN cu apa si apoi arata-i cum sa faca i-ai tu labuta si da noroc cu el apoi dai recompensa, el va intelege la un moment dat ca daca va face asta va primi recompensa. Dupa ce l-ai invatat acest truc foarte simplu si de baza continua cu altele.

| Feelmeunderyourskin explică:

Răspunsuri fara link-uri va rog!