| Nuzicnume a întrebat:

Abonamentele de metrou pentru persoanele cu handicap, se achiziționează numai de la gara de n? Dau funda

1 răspuns:
| Alexandru_Stefan_2000_JEtt a răspuns:

METODOLOGIA privind acordarea gratuităţii transportului urban cu metroul
BENEFICIARI:
Conform legii, beneficiază de gratuitate privind transportul cu metroul următoarele categorii de persoane:

persoanele cu handicap grav şi accentuat;
însoţitorii persoanelor cu handicap grav, în prezenţa acestora;
însoţitorii copiilor cu handicap accentuat, în prezenţa acestora;
însoţitorii adulţilor cu handicap auditiv şi mintal accentuat, în prezenţa acestora, pe baza anchetei sociale realizate de către asistentul social din cadrul compartimentului specializat al primăriei în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul sau reşedinţa persoana cu handicap;
asistenţii personali ai persoanelor cu handicap grav;
asistenţii personali profesionişti ai persoanelor cu handicap grav sau accentuat.
Conform Hotărârii Consiliului Local sector 6 nr. 13/16.07.2008 pentru suportarea din bugetul local al sectorului 6 a contravalorii gratuităţilor pentru transportul în comun de suprafaţă şi cu metroul pentru beneficiarii Legii nr.448/2006, precum şi aprobarea metodologiei de acordare a acestora, nu beneficiază de această gratuitate următoarele categorii de persoane:

persoanele cu handicap nedeplasabile;
copiii cu handicap, cu vârsta cuprinsă între 0-5 ani; aceştia pot circula gratuit, în prezenţa însoţitorului, în acest sens, achitându-se contravaloarea unui singur abonament, doar pentru însoţitor.
PERIOADA DE ACORDARE:
La acordarea abonamentelor lunare se va ţine cont de valabilitatea certificatului de încadrare în grad de handicap, a actului de identitate, a contractului individual de muncă al asistentului personal.

De menţionat că acest tip de abonament are valabilitate 30 zile de la data primei validări, fără depăşirea termenului de valabilitate înscris pe respectivul abonament.

Abonamentele lunare se acordă la cererea şi numai în prezenţa beneficiarului, conform propriilor nevoi de deplasare, insă nu mai mult de un abonament pe o lună calendaristică.

La solicitarea unui abonament nou, beneficiarul va prezenta în mod obligatoriu precedentul abonament.

Asistenţii personali, precum şi însoţitorii persoanelor cu handicap primesc câte un abonament lunar distinct, cu menţiunea înscrierii din partea DGASPC sector 6 a numelui acestora, respectiv cu aplicarea unei ştampile cu înscrisul "valabil numai în prezenţa persoanei cu handicap".

OBLIGAŢIILE BENEFICIARILOR
Prezenţa beneficiarului la solicitarea abonamentului lunareste obligatorie.
Abonamentul lunar pentru o nouă lună calendaristică va fi acordat numai cu condiţia prezentării precedentului abonament.
În cazul pierderii, furtului abonamentului de transport cu metroul, la solicitarea scrisă a beneficiarului, i se va elibera acestuia, la momentul prezentării la sediul D.G.A.S.P.C. sector 6, un nou abonament lunar, numai după prezentarea anunţului de pierdere efectuat într-un cotidian de presă.
Însoţitorii copiilor/persoanelor cu handicap au obligaţia de a utiliza abonamentele lunare numai în prezenţa acestora; în cazul în care organele de control constată că însoţitorul utilizează legitimaţia fără a fi prezentă persoana cu handicap, acesta va fi obligat să achite contravaloarea abonamentului pentru însoţitor de la data eliberării legitimaţiei până la data constatării contravenţiei.
Categoriile de beneficiari prevăzute de lege, inclusiv familia sau reprezentantul legal ai acestora auobligaţia, potrivit Legii nr. 448/2006, republicată de a aduce la cunoştinţa direcţiilor generale de asistenţă socială şi protecţia copilului, în termen de 48 ore de la luarea la cunoştinţă, orice modificare cu privire la gradul de handicap, domiciliu sau reşedinţă, starea materială şi altesituaţii de natură să modifice acordarea drepturilor prevăzute de lege.

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6 pune la dispoziţia beneficiarilor Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, abonamente lunare de transport gratuit cu metroul. Acordarea abonamentelor se realizeaza lunar de către Serviciul Prestaţii Sociale şi Facilităţi din subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, la sediul din Floare Roşie, nr. 7A (zona Militari - Apusului) asigura o medie de 2 călătorii gratuite pe zi.

Abonamentul are valabilitate 30 zile de la data primei validări, fără depăşirea termenului de valabilitate înscris pe respectivul abonament.

Abonamentul lunar pentru o nouă lună calendaristică va fi acordat numai cu condiţia prezentării precedentului abonament.

Informaţii suplimentare la www.asistentasociala6.ro sau la Serviciul Prestaţii Sociale şi Facilităţi, tel/fax: 410 30 20 interior 322.

Întrebări similare