| 99NYC a întrebat:

Am o problema, si trebuie sa imi gasesc chirie cat de repede. Problema este ca nu am mai stat niciodata cu chirie. As fi foarte recunoscator daca mi-ati putea spune ce ar trebui sa stiu, sa nu imi iau ceva teapa. Trebuie sa semnez ceva contract sau cum se face? Apa, curentu si celelalte le platesc la propietar? Dupa ce sa ma uit cand imi caut chirie (cand is la fata locului)? ...scurgeri, pereti, etc. O sa mai caut si pe net una alta dar orice pont/sugestie este bine venita.

Răspuns Câştigător
suntserios
| suntserios a răspuns:

Ideal ar fi sa faci contract cu proprietarul. Asa vei sta legal, iti poti face viza de flotant si proprietarul plateste taxe si impozite pe banii de pe chirie. Problema in Romania, ca toata lumea evita plata taxelor si putini vor sa faca contract.

Apa, curentul, intretinerea si restul le platesti tu bineinteles pe langa chirie. Foarte rar sunt proprietari care includ facturile in pretul chiriei.

Eu zic, la fata locului, pe langa starea aprtamentului sa arunci un ochi pe la avizier sa vezi sumele la intretinere si daca nu are proprietarul datorii si daca blocul e izolat... mare diferenta de comfort iarna si bineinteles situatia parcarii daca ai masina. Eu nu am luat in calcul treaba asta cand am stat in chirie si a fost un chin gasirea unui loc de parcare... zilnic.

| DaTati a răspuns (pentru suntserios):

Stiu ce zici, si eu am stat in chirie, si nu voria sa-mi faca contract, si pe langa asta, mai voria sa-i dau si banii la timp, si comenta cand intarziam 1 zii doua, dar nu stabilisem o zii, adica mna uniii is numa dupa bani, bualgnii romanii astia

3 răspunsuri:
| darrio2007 a răspuns:

Faci contract cu proprietarul. Daca nu vrea e clar ca vrea sa te prosteasca. In legatura cu plata utilitatilor te intelegi cu el. De obicei le plateste chiriasul. In afara chiriei. Iti va cere chiria pe cateva luni inainte. Daca pleci mai devreme de acele luni, pierzi banii dati. Mare atentie! Contract semnat, de ambele parti.

| PopaCristian a răspuns:

In primul rand, te asiguri ca cel care iti da in chirie imobilul este proprietarul real, sau chiriasul cu contract legal. Apoi, inspectezi intregul imobil sa te convingi de starea lui, functionalitatea instalatiilor, etanseitatea geamurilor, usilor, etc. Numai dupa aceea inchei contractul (de regula se face pe minimum 6 luni sau 1 an). Sa fi foarte atent la clauzele de garantii anticipate si de reziliere. Dupa aceea, inainte de primirea cheilor, citeste pozitia contoarelor de la utilitati: apa, gaz, energie electrica si intereseaza-te daca exista restante la plata utilitatilor si asta in fata proprietarului.