|

Bună.

Cine știe sa îmi spună unde pot face un test poligraf în Iași? Și cât costa. Dacă nu, în Bacău sau orașele apropiate. Știu ca este la Brașov, dar sa fie ultima opțiune.

Mulțumesc anticipat!

2 răspunsuri:
| a răspuns:

Testul poligraf nu ofera nicio garantie stiintifica asupra rezultatului. De aceea, in multe tari nu este acceptat drept proba, iar in Romania are doar valoare de indiciu, care asociat cu alte probe poate conduce la un verdict.

| a răspuns (pentru doctorandus):

„A mai arătat instanța de apel că testarea sincerității inculpatului, cu testul poligraf, nu trebuie supraestimată în condițiile în care această tehnică, pe de o parte, nu face parte din mijloacele de probă prevăzute în art. 64 C. proc. pen., el neputând prezenta o certitudine privind vinovăția ori nevinovăția inculpatului, iar pe de altă parte, de cele mai multe ori, este imperfect, dependent de o multitudine de factori cum ar fi emotivitatea uneori crescută, nervozitate, deficiențe psihice, etc. Concluziile testului poligraf nu pot fi considerate ca furnizând probe, în sensul procesual al noțiunii, întrucât poligraful nu este, așa cum s-a arătat, mijloc de probă. Acestea pot fi valorificate, în planul unei soluții, doar în calitate lor de indicii care, coroborate, cu alte elemente de fapt conduc către o anume concluzie."
—Înalta Curte de Casație și Justiție, Decizia nr. 1894/2012