anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Buna seara comunitate.
Am o verisoara, a implinit zilele trecute 18 ani, trebuie sa isi schimbe buletinul.
Problema este urmatoarea: tatal ei este decedat cam de cand era ea clasa a 3-a. Parintii ei n-au fost casatoriti niciodata legitim, practic au convietuit in concubinaj. Mama verisoarei mele e in buletin "Ionescu" (exemplu) iar verisoara mea este in buletin "Vladimirescu" (exemplu) fiind pe numele tatalui ei decedat.
Ideea este ca in actele de proprietate verisoara mea este proprietara, mama fetei neavand nici un drept la mostenirea apartamentului in care stau cele doua.
Am 2 intrebari importante:
1. De ce este nevoie sa isi schimbe buletinul? (Acte) Si dupa cum bine stiti, la schimbarea buletinului trebuie sa vina cineva sa semneze cum ca te ia in spatiu. Mama ei nu poate face asta caci n-are in ce spatiu s-o ia, apartamentul nefiind pe numele ei. Ce e de facut in acest caz?
2. Am auzit ca in cazul unui cuplu de concubinaj care a durat mai mult de 10 ani, concubinul ar avea dreptul la averea celuilalt concubin (exemplu sotia nelegitima sa aiba dreptul la mostenirea sotului nelegitim), este adevarat? Caci mie mi se pare absurd ca eu sa am dreptul la averea unui barbat cu care doar am locuit in aceeasi casa, nefiind de fapt si de drept casatoriti si nefiind pe acelasi nume de familie. Sau invers, un barbat ce mi-ar fi concubin sa poata avea dreptul la mostenirea mea, doar pentru ca am stat minim 10 ani impreuna.
FUNDA. Multumesc mult! Astept raspunsuri.

Răspuns Câştigător
| Bizon95 a răspuns:

La intrebarea 1 ti-a dat stop99 o polologhie lunga, care se aplica daca ai avea 14 ani si ti-ai face buletin nou... odata ce ai un buletin valabil si vrei doar sa il schimbi, ala iti v-a tine loc cel putin de ideea de "declaratie a unui parinte sau al tertei persoane" pentru ca e un act de identificare valabil si cu poza
insa, TOTUSI, la asta poti sa dai binemercic telefon la politie si sa intrebi, un telefon nu e mare lucru si atunci stii sigur cu ce sa vii

la intrebarea 2 nu stiu daca s-a pus in aplicare, stiu ca era in proiect (nu sunt in domeniu, doar retin chestii de la stiri)

ideea e simpla, nu e o diferenta reala intre concubinaj si casatorie, practic, daca ajungi sa depinzi de partenerul de viata si la un moment dat te lasa pe strazi sau moare si mostenitorii lui te lasa pe strazi, dupa ce ai trait cu el/ea ani de zile, atunci legea incearca sa te protejeze, la fel ca in casatorie

5 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

1.Utilizatorul stop99 ti-a raspuns foarte bine la prima intrebare, asa ca nu mai repet raspunsul. Fiind majora si proprietara a locuintei verisoara ta nu mai are nevoie sa mearga cineva cu ea pentru preschimbarea cartii de identitate.
2.Nu este adevarat ce-ai auzit cu privire la dreptul de mostenire al concubinilor, nu exista o asemenea prevedere legala. Un concubin are dreptul numai la mostenire testamentara, respectiv daca i-a fost lasat ceva prin testament de catre concubinul decedat si numai fara incalcarea rezervei succesorale care este de jumatate din averea defunctului, aceasta jumatate merge la mostenitorii legali.

| DrDilavia a răspuns (pentru Ioandelasal):

Multumesc frumos pentru raspuns

| stop99 a răspuns:

- cererea pentru eliberarea actului de identitate;
- certificatul de naştere, original şi copie;
- documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu, original şi copie;
- declaraţia unuia dintre părinţi ori a unei terţe persoane, din care să rezulte faptul că identitatea declarată în cererea de eliberare a actului de identitate, coroborată cu imaginea preluată ori cu fotografia ataşată cererii, aparţine solicitantului;
- fişa cu impresiunile decadactilare ale solicitantului realizată de unitatea de poliţie de la locul de domiciliu sau de reşedinţă al solicitantului;
- chitanţa reprezentând contravaloarea cărţii de identitate.
Daca ea e proprietara locuinței si nu mama ei, aduce actul de la casa. In acest caz nu o ia nimeni în spațiu deoarece ea e proprietara.
La întrebarea nr. 2 nu știu ce să zic. O sa revin cu update când voi afla.

| DrDilavia a răspuns:

Multumesc frumos de raspuns, cunosc procedurile de schimbare a buletinului, l-am schimbat de 3 ori pana acum, si tot asa am si eu proprietarul mort, insa la mine situatia e mai simpla, sotia proprietarului (bunica mea) fiind in viata, deci s-a simplificat super repede prin anexa 14. Aveam doar o nelamurire cu privire la cine ar trebui sa o prezinte pe ea acolo ca fiind persoana ce o ia in spatiu.

| DrDilavia a răspuns:

UPDATE:
1. A sunat, i s-a spus ca avea nevoie de ea decat la 14 ani pentru ca era minora, acum fiind majora si proprietara nu mai are nevoie sa vina cu mama ei, are nevoie de actele de deces, proprietate, certificat de nastere, etc. Deci 1 iese din discutie e rezolvat. Multumesc tuturor. O sa dau funda insa mai am o nelamurire:

Mama verisoarei mele (tin sa precizez ca verisoara si mama ei nu sunt in relatii foarte bune, e un pic isterica femeia, mai are un copil mai mare decat verisoara mea cu vreo 10 ani (din alta relatie) si a plecat de acasa in urma cu mult timp si a rupt orice legatura cu mama verisoarei mele, si-a cam indepartat copiii de ea)
Mama ei, cand era verisoara mea mica a vandut un teren de tara (proprietate a tatalui ei ce il lasase verisoarei mele mostenire prin testament), si verisoara mea era mica atunci nu putea sa vanda. In actele de vanzare cumparare scrie "Eu, Xuleasca, prin reprezentatul meu, declar ca vand in deplina proprietate, liber de sarcini si cu garantia oricaror ecvitiuni lui X terenul arabil intravilan..." bun, stiu ca femeia asta a vandut terenul unchiului meu la catva timp dupa moartea lui, inclusiv masina, ea neavand nici un drept asupra acestor bunuri, ci verisoara mea. Mai apoi, mama ei, a rupt orice legatura cu noi (rudele din partea tatalui ei) obligand-o si pe verisoara mea sa nu mai tina legatura cu noi (ba chiar interzicandu-i si facand crize de isterie daca mai tinea legatura cu noi). Cu mine a reusit sa tina legatura pe ascuns.
Dupa capul meu, as crede ca e uzfruct. Am dreptate? Caci e tare suspect cum a vandut niste bunuri si proprietati ce nu-i apartineau, ce erau mostenirea unui minor la vremea aceea, si e tare suspect cum verisoara mea la vreo 10 anisori cati avea, a avut dreptul (chiar si printr-un reprezentant adult) sa vanda niste proprierati ce nici macar ei nu-i intrase in drepturi depline fiind minora. Si e tare suspect cum dupa asta a rupt legatura cu noi.
Are cineva vreo parere?