| Iobagul a întrebat:

Buna seara, e vorba despre pensia de urmas, am de gand sa muncesc in Constanta, sezonier, o luna maxim si nu sunt sigur daca nu voi avea probleme fiindca am auzit ca daca te angajezi, ei sunt nevoiti sa iti taie pensia de urmas si sincer ar fi pacat, ideea e ca acolo nu ma angajez, eu nu as putea-o numi o angajare fiindca te prezinti doar cu buletinul, atat, acum va rog sa raspunda doar cei care au fost in astfel de situatii si stiu despre ce este vorba. Ofer FUNDA!

Răspuns Câştigător şi Apreciat de Editori
| Violleta2022 a răspuns:

Pensia de urmas se pierde daca ai contract de munca. Deci, nu semna un contract.
Redau din lege:
Art. 118. - (1) In sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limita de varsta;
b) nevazatorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmas, prevazuti la art. 84 lit. a) si b).
(2) Sotul supravietuitor, beneficiar al unei pensii de urmas, poate cumula pensia cu venituri din activitati profesionale pentru care asigurarea este obligatorie, potrivit legii, daca acestea nu depasesc 35% din castigul salarial mediu brut prevazut la art. 33 alin. (5).
Art. 84 spune asa:
a) pana la varsta de 16 ani;
b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;
Deci daca ai maxim 16 ani n-o pierzi si daca esti pana la 26 si-ti continui studiile n-o pierzi. Altfel, adio!
Mai redau un articol: Art. 119. - Pensionarii sistemului public de pensii sunt obligati sa comunice casei teritoriale de pensii, respectiv casei de pensii sectoriale, in evidentele careia se afla, orice schimbare in situatia proprie, de natura sa conduca la modificarea conditiilor in functie de care i-a fost stabilita sau i se plateste pensia, in termen de 15 zile de la data aparitiei acesteia.

| Iobagul explică (pentru Violleta2022):

Deci urmatorul lucru pe care trebui sa-l fac e sa ii vorbesc angajatorului faptul ca eu nu pot munci cu carte de munca, asta n-ar insemna ca muncesc la negru, sau mai exista si alte forme de angajare?

| Salontanul a răspuns (pentru Iobagul):

Nu exista alte forme de angajare. Doar la negru sau cu contract. Ele sunt mai multe tipuri dar toate sunt cu un act ce duce la pierderea pensiei de urmas.

| Iobagul explică (pentru Violleta2022):

Ideea e ca in ultimii ani sau tot schimbat legile Am citit ceva recent unde zice ca poti munci cu carte de munca, fara a avea probleme da doar cu conditia de a prezenta situatia ta la casa de pensie, mai exact, faptul ca tu continui scoala.

11 răspunsuri:
| Violleta2022 a răspuns:

Bineinteles ca se pierde pensia de urmas daca lucrezi!
Chiar daca nu informezi pe nimeni cu privire la munca, in 2-3 ani, la un control aleator al Finantelor, poti fii gasit si pus sa platesti din urma, atata pensia respectiva pe luna respectiva, amenda pentru ascunderea informatiei si penalizari calculate pe zi, pana la data respectiva cand ti se verifica contul.

| mudokins78 a răspuns:

Nu îţi face probleme! Pentru o lună nu se întâmplă nimic.
Ai grijă să îi anunţi pe angajatori să nu îţi facă contract. (fiind doar pe o perioadă de o lună) succes.

| Iobagul explică (pentru mudokins78):

La fel m-am gandit si eu, fara contract de munca, sincer ar fi fost un pic culmea cand te gandesti ca muncesti o luna maxim 2, dar asta nu inseamna sa muncesti la negru. Eu am auzit de la niste prieteni ca patronul iti face un act ceva ca dovada ca el nu iti da teapa (sincer ma tem sa nu iau teapa) dar nu cred ca va fi cazul.

| sweetys a răspuns:

Pai si eu am lucrat doua luni, cu contract si nu am patit nimic. Nu mi.a taiat din pensie. Dar inainte am pus problema aceasta angajatorului si mi-a zis ca nu este nici o problema. Innainte sa te angajezi prezinta.i situatia si vezi ce zice. La mine a fost ok

| Iobagul explică (pentru sweetys):

Va multumesc pentru sfaturi, sper sa fie totul ok si pentru mine.

| Violleta2022 a răspuns (pentru sweetys):

Sa vezi ce frumos este cand peste 1-2 sau chiar 3 ani, se face un control aleator si esti gasit cu plata pensiei si contract de munca, sa vezi cum esti fortat sa dai inapoi banii d epensie, in plus, platesti amenda pentru incalcarea legii si platest penalizari la banii nerambursati cu dobanda, pana ajunge la iua respectiva.
Nimnei nu scapa de asta, este doar o chestie de timp... dar se fac verificari de pana la 5 ani in urma.
Angajatorul care ti-a facut contract legal si te-a platit normal, nu are de ce sa-l doara ceva, el este total corect din punct de vedere a declaratiei de taxe si contract de munca pentru tine, oricum nu era raspunderea lui se informeze Finantele ca tu mai ai si alte venituri, asta este strict problema ta.

| Iobagul explică (pentru Violleta2022):

Bine ca cei care fura Romania nu mai sunt controlati si sanctionati, sincer, asta e o lege foarte tampita, cui ii pasa ca tu muncesti sa faci niste bani in timp ce ai o pensie vai de capul ei, doar nu furam, muncim...

| Violleta2022 a răspuns (pentru Iobagul):

Atata vreme cat declari tot si platesti impozit, nimeni nu se leaga de tine. Nu generaliza, ca nu toti oameni sunt hoti, marea majoritate de fapt sunt cinstiti, isi platesc taxele si muncesc onorabil.