|

Buna TPU! Sunt amator al telescoapelor si as dori sa imi achizitionez un telescop cu obiectiv de 90mm si magnificare de 165x.Intrebarea mea este pot cu acest telescop sa observ galaxii si corpuri ceresti indepartate de la minim 5 milioane de ani lumina? Si inca o curiozitate chiar daca e mai prosteasca daca indrept telescopul spre un punct de pe Pamant pot sa-l vad bine, adica daca am un prieten la 3km pe un camp il pot vedea? Multumesc anticipat!

Răspuns Câştigător
| a răspuns:

Și pe mine mă pasionează subiectul. Am un binoclu cu obiectiv 20 x 80 cu care pot vedea stele care în mod normal nu sunt vizibile ochiului uman, dar cam atât din cauza faptului că-i destul de mic și slăbuț pentru observarea planetelor și galaxiilor.
UIte aici cineva poate vedea Saturn prin telescopul său
https://www.youtube.com/watch?v=IOlVtC-1q8I

În orice caz nu cred că poți vedea chiar la 5 milioane de ani lumină depărtare. Un an lumină are o lungime de aproximativ 9.5 trilioane de km, adică 9.500.000.000.000, adică 9, 5 mii de miliarde de km. Dacă înmulțești asta cu 5 milioane îți dă un număr ridicol, asta în situația în care Saturn se află la o distanță medie de aproximativ 1.5 miliarde de kilometri, de Pământ, adică aproximativ 0, 015% dintr-un an lumină, iar individului i-a trebuit un ditamai telescopul să poată vedea Saturnul.

1 răspuns: