| Joker3134 a întrebat:

Cat de mare este universul in care traim? Cum anume l-ati caracteriza? foarte mare,mare, mediu? Mic ar fi absurd sa spunem...

16 răspunsuri:
| sierra1 a răspuns:

Vorbind de universul cunoscut iată o comparație exceptională:

Universul cunoscut este atât de mare, încât niciun model comparativ nu este suficient de bun pentru a traduce dimensiunile sale în termeni familiari experienţei noastre. De exemplu, nici comparaţia dintre cel mai mic fir de praf vizibil cu ochiul liber şi întreg sistemul nostru solar nu poate sugera corect cât de mică este planeta noastră în raport cu întreg spaţiul cosmic cunoscut!

| sierra1 a răspuns:

Alte comparatii interesante depte dimensiunile CUNOSCUTE:

comparat cu sistemul solar, Pământul ar fi cât un sâmbure de măr într-un teren circular cu raza de un kilometru. Micşorând acum terenul circular până la dimensiunile unui punct, sistemul solar ar fi, în raport cu galaxia, tot atât de mic precum este acest punct minuscul desenat pe un petic de hârtie în comparaţie cu întreg Pământul. Însă galaxia trebuie micşorată şi mai mult, până la dimensiunile unui sâmbure de măr, şi aşezată într-un disc enorm cu raza de aproape un kilometru. Numai aşa putem vedea cât de mică este Calea Lactee în raport cu un cluster. În fine, în comparaţie cu dimensiunile Universului observabil, un cluster este tot atât de mic cât este un punct în raport cu întreg Pământul.

| anonimg a răspuns:

Dacă universul este infinit, cât de mare trebuie să fie Creatorul acestuia!

| Mihailescu_Valeriu_1953 a răspuns (pentru anonimg):

Aplicand teoria absurdului: ar trebui sa fie ceva mai mare si mai complex decat propria-i creatie; dar facand parte in creatia sa, ar trebui sa fie inexistent, comparativ cu vastitatea universului.winking laughing laughing laughing

| WaterDrop a răspuns:

Infinit? Desi universul in care traim fiecare este mic, raportat la cele cateva persoane pe care le cunoastem si activitatile pe care le desfasuram zilnic. Depinde la care univers te referi.

| Mihailescu_Valeriu_1953 a răspuns:

Ai pus o intrebare la care nimeni nu iti poate raspunde cu certitudine! Te poti gandi ca : dispunand de inalta tehnologie, doar in urma cu -4 ani au fost descoperite cateva insulite din Pacific si ca pe ele exista flora si fauna care s-au dezvoltat in cateva mii de ani. Cum dracu sa aproximezi vastitatea universului, daca nici macar propria planeta inca nu o cunoastem suficient? Sa nu mai amintesc si de fundul marilor si al oceanelor!winking tongue laughing

| JackR a răspuns:

Intrebarea, asa cum este formulata, poate fi abordata in doua moduri:
- daca ne referim la aspectul (astro) fizic, raspunsurile de mai sus pot fi considerate satisfacatoare.
- daca ne referim la aspectul filozofic, discutie devine extrem de complexa. Cum poti defini dimensional universul in care traieste un om? Exista oameni cu un univers atat de larg, incat este dincolo de puterea de intelegere a majoritatii, asa cum exista oameni care sunt atat de limitati, incat universul lor contine doar cateva elemente: casa, job si (eventual) carciuma. Nu exista nici elemente comparabile, nu exista nici etaloane de masura. Asta ca sa nu vorbim despre universurile interioare, la fel de largi sau de inguste...

Răspuns utilizator avertizat
| Lostlyric a răspuns (pentru Joker3134):

Pentru o persoana care a citit fiecare raspuns la aceasta intrebare si are un adanc respect pentru fiecare raspuns in parte, trebuie s-o spun: tu ori ai un retard incipient, ori cauti o tona de atentie.

| Lostlyric a răspuns:

Desi, modul in care pui tu intrebari imi lasa tot timpul impresia ca nu ai neaparat nevoie de raspunsuri sau nu le bagi in seama, am sa scriu ce stiu si eu despre dimensiunile Universului. Poate altcineva va fi la fel de curios ca si mine.
Exista un obiect pe cerul instelat care ar putea cuprinde cu usurinta chiar si un milion de Pamanturi in el (Soarele). Soarele este o stea si, "cerul fiind plin de stele", galaxia noastra are aprox. 400 de miliarde de stele cum e Soarele. Tot ce presupunem noi ca ar putea sa existe sunt undeva la 100 de miliarde de galaxii in intregul Univers, acestea doar observabile cu telescoapele noastre - deci, exista mult mai multe de atat si totul este o aproximare deloc exacta.
Daca fiecare stea am reduce-o la dimensiunea unui graunte de nisip, Calea Lactee ar avea atatea graunte de nisip cat sa umple o plaja de 10x10 metri, cu adancimea de 1metru 20 cm, iar intregul Pamant nu are o plaja atat de mare cat sa curpinda toate stelele din intregul Univers. Holy Stephen Hawking!
Considera ca spatiul in sine se extinde cu o anumita rata. Si faptul ca Universul nostru minuscul ( un termen care nici nu poate fi definit in imaginatia noastra de cat de mic inseamna) este interconectat cu restul Universului (prin legaturi atomice). Daca mai iei in considerare si Teoria Corzilor, atunci, asteapta-te ca Universul de care vorbeam mai sus sa fie de fapt mai multe Universuri, probabil formate din alte tipuri de particule, conduse de alte legi fizice: multiversuri, dimensiuni etc. Daca mergi cu imaginatia mai departe, fiecare univers din aceste multiversuri, contine mici universuri in ele. big grin Fiecare atom din acele universuri are propriul lui Univers. Poti sa mergi cu numerele din miliard in miliard in miliard si sa nu te opresti.
Aceste numere sunt incomparabile cu un alt numar: Infinitul. Ce-ti face capul? Ai ametit? Eu da.
Ca sa aduci totul mai aproape de imaginatia ta: imagineaza-ti un univers care face "spori" si se multiplica continuu.
Sunt oameni care reduc acest Infinit la un singur Univers spunand ca acest Univers este Unicul Univers, iar altii care presupun ca si acest Univers in care traim este doar o "iluzie".
Dupa cum vezi, nu exista un raspuns la intrebarea ta si, nu numai ca nu exista, suntem foarte departe de existenta lui. Considera ca raspunul tau este undeva intre 0 si Infinit. De aceea stiinta si, in mod special Fizica, sunt foarte importante pentru noi: pentru a deslusi raspunsul la cea mai mare paradigma a umanitatii.
Deci "mic", "mare", "mediu", nu vor fi niciodata termeni de comparatie acceptati in cunoasterea dimensionala a Universului.

| JusTPauL a răspuns:

Cauta pe Youtube. "La capatul universului".

| BlueDark a răspuns:

Cu riscul de a fi catalogat absurd, declar ca mie mi se pare mic.

| mr009 a răspuns:

Nu se poate calcula așa ceva. Depășește capacitățile noastre de gândire.

| TheBlaxy a răspuns:

Știm că Universul este în expansiune, iar galaxia de mai sus nu se mai află acum la o departare de 13, 23 miliarde de ani lumină. Spațiul însuși s-a mărit, iar în prezent galaxia este și mai îndepărtată. Putem calcula acest lucru și aflăm că ea se află la 46 de miliarde de ani lumina depărtare de noi. De fapt, dacă luăm în considerare expansiunea Universului, acesta are un diametru de 93 de miliarde de ani lumină. Acesta este Universul observabil.

Dar lucrurile se complică. Inflația a putut apărea și în locuri mai îndepărtate decât cele pe care le putem observa. Spațiul poate fi mai mare și fiecare loc în care s-a produs inflația poate fi un univers în sine. În prezent nu putem afla dacă există și alte Universuri dar bănuim că al nostru are o lungime de 93.000 de miliarde de miliarde de km!

| Mihailescu_Valeriu_1953 a răspuns (pentru TheBlaxy):

Expansiunea universului este doar o teorie! ca o curiozitate: cu ce viteza se extinde, tinand cont de limitele enuntate de tine-13, 23 miliarde si 46 miliarde. in ce interval de timp au fost facute aceste masuratori, cu ce instrumente si care a fost punctul relativ fix din care a fost facuta masuratoarea?winking tongue laughing

| Băliban_Stidl_Acs_Ovidiu_1988 a răspuns:

Intrebarea pare absurda de la bun inceput, probabil daca intrebai de galaxie aveai raspuns (univers> galaxie>sistem solar)
Tu cand te uiti pe cer, vezi sorii sistemelor solare din galaxia in care traiesti calea lactee, si e doar o mica parte din ea ceea ce vezi, alte galaxii nu vezi pe cer cu ochii liberi
Momentan doar 1 univers e, deci nu poti sa il compari

care o scris "Depinde la care univers te referi." pare confuz in cunostinte, nu stie despre ce vorbeste