| LaviniAna a întrebat:

Ce reprezinta regularizarea la o factura Enel?
Mi-a venit ca trebuie sa platesc asa ceva, pe ultimele 7 luni, 300kWh.
Va rog sa ma elucidati.

Răspuns Câştigător
| mi25 a răspuns:

Ce sa elucideze ei, CristiDinBucuresti? Ca e atat de simplu, e la mintea gainii, nici macar a cocosului.
1. Indexul de consum al contorului se trece in factura pe baza a trei modalitati:
1. Citirea contorului de catre un reprezentant al firmei - la 3-6 luni (poate si mai mult) - cand se face si eventuala regularizare. 2. Autocitire. Asa cum zicea cineva, fiecare firma de distributie are o modalitate si o perioada prin (si in) care consumatorul poate transmite indexul de consum pe care-l citeste de pe contor. Acest index se trece in facturile emise intre doua citiri.
3. Estimare, care se face pe baza graficului pe care l-ai intocmit la incheierea contractului, iar in anii urmatori pe baza consumului din anul precedent.
La o noua citire a indexului se aduna consumul din toate facturile emise ulterior citirii si se scade din consumul reiesit din citirea contoarelor. Rezulta cat trebuie sa mai platesti pentru a fi cu plata consumului la zi.
Si mai simplu:
Aduna consumul trecut pe facturi, incepand cu urmatoarea celei pe care scrie la modul de stabilire a indicelui "citire", inclusiv ultima factura de regularizare si compara cu diferenta trecuta la indicele trecut pe cele doua facturi cu specificatia citire.

9 răspunsuri:
| CristiDinBucuresti a răspuns:

Mergi cu factura la Enel sa te elucideze ei.

| Violleta2022 a răspuns:

Nici unul din noi nu te poate elucida aici cu problema asta, strict legata de consumul tau de electricitate si raportarea probabil incorecta.
Mergi la Enel si iti vor explica ei cum sta treaba cu regularizarea facturii tale.

| psyclepath a răspuns:

Înseamnă că nu dai regulat citirea contorului și de obicei factura care îți vine este o valoarea estimata de furnizorul tau de energie electrică.

Dar o data la 3 luni, (sau 7 in cazul tau) furnizorul trimite pe cineva fizic să verifice contorul să vadă exact cat ai consumat. In urma acelei citiri se face o regularizare. Dacă de obicei ei pun mai mult, regularizarea poate sa fie pe minus. La tine se pare că au estimat că vei consuma mai puțin decât ai consumat. De unde factura de regularizare.

| Mopmop a răspuns:

Asta e un alt jaf pe fata posibil doar in Romania!
Nu frate, sa aiba sisteme de citire cu adevarat performante si sa platim lunar exact cat consumam.
Simplu!

| psyclepath a răspuns (pentru Mopmop):

Toți furnizorii oferă posibilitatea să le trimiți citirea contorului. Cel puțin eu nu am auzit de niciunul la care nu poți face asta. Și atunci plătești cât consumi. E simplu.

| Mopmop a răspuns (pentru psyclepath):

Pana aici ai dreptate.
Si atunci de ce apare "regularizarea" asta?

| Wr3nch a răspuns (pentru Mopmop):

Pentru ca lumea nu trimite.

| Mopmop a răspuns (pentru Wr3nch):

Ok. Am inteles acum.
Multumesc.

| LaviniAna explică:

Multumesc pentru raspunsuri.