|

Salut, am o cumparat un transformator pentru lampi cu halogen 230v/12v pentru a ilumina o alee cu becuri de 8w soclu w5w. Puterea maxima suportata de trafo este 105 w si am vrut sa leg in paralel 6-7 becuri pe un cablu ingropat in pamant si scos pe cate un stalp la cativa m. Ideea e ca dupa ce am pus al 2-lea bec scade intensitatea amandurora si daca leg 4 nu mai lumineaza niciunul. Daca fac contact cu becurile direct pe transformator, toate lumineaza la maxim. Care este explicatia? Cablul este inadit din 3 bucati pentru ca e o distanta maricica. Pe unde se pierde tensiunea?

8 Raportează Evaluează
Răspuns Câştigător şi Apreciat de Editori
| a răspuns:

Exista becuri cu Led-uri direct pentru 220V, cu dulie normala sau minion, care se infileteaza direct in locul becurilor cu filament.
Un asemenea bec cu Led de 8W emite lumina cat un bec clasic cu filament de 8 ori mai mare, deci ca si de 60-75W. Durata de functionare este data de cel putin 10-15 MII de ore, timp in care se economiseste curent mai mult decat pretul becului. happy
Se gasesc la toate magazinele de profil electric, unde se vand si becuri cu filament.

In cazul tau poti folosi acelasi cablu, alimentat la 220V, fara transformatorul pe care l-ai cumparat.
Mai trebuie sa montezi o siguranta automata (6A) si un intrerupator.
Cablurile si conexiunile trebuie bine izolate, inclusivde apa de ploaie sau zapada mare!

7 răspunsuri:
| a răspuns:

Problema ta este cauzata de rezistenta relativ mare a cablului folosit. Cu cat lungimea cablului este mai mare, cu atat creste si rezistenta cablului si se formeaza divizare de tensiune cu becurile.
Un bec ia curent de cca 0, 65A in timpul functionarii, dar de cca 5-10 ori mai mult la momentul pornirii (cu filamentul rece). La 6-7 becuri ai peste 4A curent functional si 20-40A la pornire rece. Pentru un asemenea curent ai nevoie da cabluri foarte groase, cu sectiune de peste 6-10mmp pentru un traseu de peste 20m.

Sfatul meu este sa montezi o instalatie de 220V cu becuri Led de 1-5W (vor da lumina ca becul de 8-40W cu filament).

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică (pentru Bula):

Ok, mersi pentru raspuns! Pot folosi acelasi cablu? Si cate leduri trebuie sa pun ca sa nu mai folosesc transformator? Ca si alea tot la 12v merg

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Salut! Trebuie sa pui cablu intreg nu înădit țiganie ca faci scurt, ca si la cablul tv cu cit ai cabluri prelungite semnalul va fi slab si puricos, dar daca ai cablu dintr o bucata lung cit trebuie cum e la tv vei avea semnal bun si o receptie a programelor tv calitativa, aici cu becurile ai pierderi de curent pe traseu din cauza acelor cabluri prelungite, pune un cablu electric nou de dimensiuni si calibru adecvate si atunci faci proba becurilor si daca nici atunci nu merg cauti "sapi" mai departe in circuite sa nu se fi ars sau supra incalzit o piesa si sa intre in protectie toată instalatia ta de becuri.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Traful scoate putini wati, pierderi mari pe cablu. Daca pui cablu mai gros= pierderi mai mari. Pentru 10 becuri de 8 w e suficient ( din ochi ) cablu 0, 75. Daca as face eu asta as lua un traf de 4-500w ca sa compensez pierderi + sa nu infierbante.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Trebuie sa folosesti cablu mai gros, sau becuri cu led.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică (pentru xerxes1):

Este strict pentru becuri cu halogen. Si cat de gros trebuie daca trec doar 12v prin el?

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru dodo1001):

Nu exista nimic strict pentru halogen.
Problema este curentul nu tensiunea.
La 220V se complica lucrurile deoarece este o tensiune periculoasa.
Cand ploua daca intra apa unde nu trebuie ramai fara curent in toata casa.
Si exista si riscul sa te electrocutezi.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează