anonim_4396
| Anonim întreabă:

Ce trebuie făcut la aeroport?

4 răspunsuri:
suntserios
| suntserios a răspuns:

In ce context?

| Prezidentul a răspuns:

Astepti, te prezinti la ghiseu cu datele personale, urci in avion si papa!

| mihai69 a răspuns:

Dacă ești în vizită, caști gura pe-acolo, te uiți la avioane, fluieri după stewardese / piloți (depinde ce sex preferi), poți sta la o terasă cu o cafea în față (dacă ai bani mulți) etc.
Dacă aștepți pe cineva, te uiți pe tabele și te pui în dreptul ușilor de ieșire cu o plăcuță în brațe pe care scrii pe cine aștepți, din partea cui (sau numele tău).
Dacă trebuie să pleci undeva, de obicei te duci să predai bagajul de cală și să faci check-in-ul (dacă nu e deja făcut de-acasă, electronic). Apoi treci pe la controlul de securitate, după care în cazul curselor externe pe la control pașapoarte (eventual vamă), apoi mergi la poarta de îmbarcare alocată cursei tale ( e scrisă pe boarding pass-ul primit la biroul unde ai predat bagajul).

| maria14142 a răspuns:

1. Unde faci check-inul?
Primul pas – intri in aeroport si te uiti pe tabela de plecari, la ce countere (ghisee) se face check-inul (inregistrarea) pasagerilor pentru zborul pe care urmeaza sa te urci. Companiile low-cost au, de regula, un singur ghiseu alocat unui zbor, din motive de economie (costuri mai reduse), in timp ce companiile de linie aloca 2-3 countere, sau chiar mai multe.
Tipuri de check-in:
check-in facut in prealabil, de acasa, la calculator – in cazul curselor low-cost este GRATUIT; daca il faci la aeroport costa 5 sau 10 euro in plus
self check-in – se face la masinariile speciale (terminale) instalate in aeroport; iti scanezi SINGUR pasaportul sau introduci numarul de rezervare, masinaria te gaseste in sistem si iti tipareste biletul de calatorie (boarding pass);
check-inul clasic – se face la ghiseu de catre un lucrator al aeroportului/companiei.
2. Check-in si bagaje
Aici exista mai multe variante, in functie de felul in care faci check-inul si de bagajele pe care le ai cu tine. Voi incerca sa le prezint pe toate. Sper sa nu uit vreuna.

COMPANIE DE LINIE (Air France, TAROM, KLM, etc.)
Check-in electronic (de acasa), bagaj de mana, bagaj de cala. Te prezinti la unul din counterele (ghiseele) alocate, prezinti actul de identitate, pui bagajul pe banda de bagaje, se cantareste, se emite o eticheta care atesta predarea lui si esti indrumat catre poarta de imbarcare. (EX. zborul va pleca de la poarta 12, imbarcarea incepe la ora 7:20)
Self check-in, bagaj de mana, bagaj de cala. Pasii sunt aceiasi.
Check-in la aeroport, cu sau fara bagaje. Trebuie sa te prezinti la counter (ghiseu) pentru a ti se elibera biletul care arata locul pe care vei sta in timpul zborului.
Check-in electronic sau self check-in, FARA bagaj de cala. Te poti duce direct la controlul de securitate. Nu ai ce bagaj sa predai.
ATENTIE: Daca ai mai multe ghisee pentru aceeasi cursa, respecta indicatiile trecute pe displayul electronic. Daca sus scrie SKY PRIORITY, inseamna ca acolo pot sta cei care au prioritate (cei care zboara frecvent, cu carduri de loialitate, etc). Daca sus scrie BAGGAGE DROP inseamna ca ghiseul respectiv este numai pentru a preda bagajul de cala, cu check-inul deja facut, s.a.m.d.
COMPANIE LOW-COST (Wizz Air, Blue Air, etc.)
Check-in electronic (de acasa), bagaj de mana, bagaj de cala. Te prezinti la counterul (ghiseul) alocat, prezinti actul de identitate, pui bagajul pe banda de bagaje, se cantareste, se emite o eticheta care atesta predarea lui si esti indrumat catre poarta de imbarcare. (EX. zborul va pleca de la poarta 12, imbarcarea incepe la ora 7:20)
Check-in electronic (de acasa), bagaj de mana, FARA bagaj de cala. Te poti duce direct la controlul de securitate. Nu ai ce bagaj sa predai.
Check-in la aeroport, cu sau fara bagaje. Te prezinti la ghiseu, te legitimezi, apoi esti trimis sa platesti cei 5 sau 10 euro pentru check-inul facut in aeroport, te intorci cu chitanta, predai bagajul si mergi la controlul de securitate.
ATENTIE : Atat la zborurile de linie, cat si la cele low-cost (mai ales acolo), daca bagajul de cala depaseste limita maxima admisa, trebuie sa platesti surplusul de bagaj.
3. Control de securitate
Bun. Ai predat bagajul, ai biletul, stii poarta de unde va pleca avionul. Trebuie acum sa treci de controlul de securitate.
Cand iti vine randul, iei frumos o tava de plastic, si pui in ea toate obiectele metalice pe care le ai prin buzunare, la gat, la incheieturi, etc. Adica: ceasuri, BANI metalici, eventual portofelul, cureaua de la pantaloni, lantisoare, bratari, etc. Daca ai laptop sau tableta in geanta trebuie sa le scoti de asemenea din bagajul de mana. Dezbraci si haina de pe tine si o pui in cos. Tava de plastic si bagajul de mana vor trece prin scanner. La fel si tu prin poarta speciala. Daca faci "bip-bip", vei fi perchezitionat corporal. Daca nu, iti iei lucrurile scanate anterior, te imbraci la loc si mergi mai departe.
ATENTIE: In special femeile sunt puse sa se descalte de cizme, pentru a dovedi ca nu ascund lucruri interzise in interior. Dar acest lucru se poate intampla si barbatilor care poarta incaltari butucanoase. Asa ca atentie la sosete! Sa nu fie rupte! :-P
4. Controlul pasaportului
Aici lucrurile stau simplu. Te prezinti la punctul de trece a frontierei, prezinti pasaportul sau cartea de identitate si boarding pass-ul, esti verificat si treci, sau nu, daca ai interdictie de a parasi tara.
ATENTIE : Fotografiatul este INTERZIS in zona de trecere a frontierei. Sunt semne care arata acest lucru. La fel, din cate imi aduc aminte, vorbitul la telefon este interzis. Se poate lasa cu amenda.

5. Plimbatul prin duty-free
Pana la plecarea avionului este timp suficient cat sa arunci o privire prin duty-free si eventual sa cumperi ceva (bauturi, parfumuri, dulciuri, obiecte de artizanat, bijuterii, ceasuri, cosmetice, etc.).

6. Imbarcarea propriu-zisa
Ai ajuns si la poarta de imbarcare. Se formeaza o coada, stai linistit in ea, ajungi in fata, prezinti din nou actul de identitate si boarding pass-ul si ti se permite accesul in avion.
Companiile mari (de linie) fac imbarcarea "la burduf" – adica te urci direct in avion prin culoarul special care face legatura intre aeronava si aeroport – in timp ce companiile low-cost prefera varianta "la autobuz" – un autobuz te va duce la avion.
De aici inainte, misiunea aeroportului s-a terminat si esti preluat de echipajul companiei cu care vei zbura.
Daca am uitat ceva, nu da cu pietre! Ma intrebi si lamurim. Zbor placut si fara turbulente!
P.S. Sper ca intrebarea se referea la ce faci prima data cand ajungi la aeroport, daca nu ai mai fost! :-P