| alexandrey a întrebat:

as vrea sa va rog sa imi spuneti tot ce stiti despre overcloking la procesor daca asa pot strica alte componente cum ar fi sursa etc!*fundita*!

Răspuns Câştigător
| adriangabor92 a răspuns:

Overclocking-ul reprezintă procedeul prin care o componentă hardware de calculator este forțată să funcționeze la frecvență mai mare decât cea specificată de producător. Componentele cel mai des overclockate sunt microprocesorul, memoria RAM, placa grafică și cipurile de pe placa de bază. Scopul este de a obține performanțe mai mari, fără ca acest lucru să ducă la instabilitatea sistemului. Acest procedeu poate conduce la economii, nefiind necesară achiziționarea unei componente mai scumpe și mai rapide, reversul fiind posibilitatea de a micșora durata de viață a componentei overclockate sau chiar distrugerea ei. Odată cu dezvoltarea tehnicii în domeniul semiconductorilor, producătorii de procesoare blochează posibilitățile utilizatorilor de a folosi frecvențe mai mari decât cele nominale, înscrise pe procesoare; unul dintre multiplele motive este diversificarea procesoarelor și a prețurilor lor pe piețele respective, care se poate realiza în bună măsură cu unul și același procesor, fără cheltuieli suplimentare de dezvoltare.

Noțiunea de overclock apare de fapt încă din procesul de producție al procesoarelor. Prima treaptă în fabricarea unui procesor este wafer-ul (un disc foarte subțire din siliciu pur monocristalin), pe care se aplică structurile care determină configurația procesorului dorit. Pe un asemenea wafer se delimitează mai multe cipuri a căror frecvență optimă nu se cunoaște decât în momentul în care sunt separate, asamblate și testate. Procesoarele care se află pe wafer pot rula la frecvențe diferite, fără ca aceasta să ducă la instabilitatea sistemului. În momentul în care acestea sunt testate se stabilește frecvența de lucru a fiecărui procesor astfel încât acesta să ruleze corect chiar și în condiții în care nu se asigură o răcire perfectă, sau și atunci când tensiunea de alimentare nu este stabilă.

Un asemenea procesor trebuie să ruleze fără probleme minim 10 ani; din acest motiv producătorii marchează pe cip frecvența la care el a funcționat bine în condițiile date mai sus. Totuși se lasă un spațiu de siguranță pentru ca acestea să funcționeze corect și în condiții extreme.

1 răspuns:
| capisci a răspuns:

Da, etc. happy Mai bine lasa-l in pace.