| MusicFeelings_Maryan_1994 a întrebat:

Salutare, TPU!

Sunt curios sa aflu, cat de eficienta este termoizolatia. Cum va izolati termic propriile locuinte?
Spre exemplu, casa mea nu are deloc o astfel de izolatie si trebuie sa fac focul permanent.

Pe scurt, m-ar interesa sa stiu ce tip de termoizolatie folositi si cat de eficienta este.
Cel mai bun raspuns primeste automat funda!
Va multumesc anticipat!

Răspuns Câştigător
| SorinelF86 a răspuns:

Polistiren minim de 10cm, nu stiu in Romania daca se gaseste mai gros de 10 si termopane si vata minerala minim 10cm in pod pe plafon in functie de grosimea plafonului, cel mai ieftin, exista si varianta mai scumpa si mai calitativa: vata minerala bazaltica de exterior 10 cm, vata minerala bazaltica pe interior 10 cm, vata pe plafon minim 10cm... polistirenul nu lasa peretii sa respire si daca ai umezeala in casa sau in fudatie iti vor mucegaii peretii sau vei face igrasie pe care nu o mai scoti decat dand polistirenul si tencuiala jos

11 răspunsuri:
| darrio2007 a răspuns:

Cel mai indicat este placarea cu polistiren de 10 cm grosime pe exterior. Dar facuta de cineva care se pricepe. Cârpaci sunt pe toate drumurile.

| RAY a răspuns:

Din cate am auzit se mentine temperatura, dar depinde de grosimea polisternului, de termopane nu am auzit de bine

| Bula a răspuns (pentru RAY):

Nici de polistiren nu am auzit, nu am vazut de bine.
Automat apare si igrasia in casa, din cauza aburilor din aer (respiratie, baie/dus, gatit, etc).

Peretele trebuie sa aeriseasca, deoarece trebuie sa disperseze apa, mai ales cele venite din sol.

Recomandat este zidirea exterioara /interioara cu BCA sau caramida, eventual cu vata bazaltica, tencuita, respectiv izolarea termica a podului si al pivnitei, daca e cazul.

Solutia de izolare trebuie aleasade specialist, in functie de constructia existenta, in urma unor masuratori /estimari facute.

| RAY a răspuns (pentru Bula):

Asa mi-au spus uni ca e ok si cica peretele respira, nu lucru in domeniu nu stiu eu n-am polistern

| Bula a răspuns (pentru RAY):

Eu stau la casa, curte comuna. La toate locuintele care si-au izolat cu polistiren casa, a aparut igrasie, cu mucegai. La toti cei care si-au "modernizat" casa (termopan, termocentrala, polistiren), factura pentru incalzire este mai mare ca a mea, cu toate ca eu am ramas la "tehnologia traditionala", iar locuintele au suprafata asemanatoare...

| RAY a răspuns (pentru Bula):

Si eu stau la casa la curte comuna da ai dreptate la vecinul e igrasie mereu bine i si ploua pe polistern

suntserios
| suntserios a răspuns:

Polistiren de 10 pe exterior si factura la gaz a scazut cu 40% si se simte si caldura in casa

| DovleacTurbat a răspuns:

Polistiren exterior-interior, iti vei scoate investitia in cativa ani. Tata s-a declarat multumit, adica nu depaseste mai mult de 250-280 ron la gaz cu caldura constanta 23*C in tot apartamentul.

| RaduMihaiRadu a răspuns:

Vata bazaltica este sfanta atat pe plafon cat si pe pereti. Au la Dedeman

| SDana a răspuns:

Adaug si eu cateva chestii, chiar si fara fundita:

Unul dintre cele mai importante lucruri la care trebuie sa fii atent este faptul ca vata bazaltica nu trebuie sa aiba contact cu solul (cu atat mai putin sa fie ingropata in sol! Subliniez: vata bazaltica nu se poate folosi la termoizolarea subterana, a zidurilor demisolului, pivnitei etc!). Primul rand de vata se pune undeva la 30-40 cm departare de pamant. Primul rand se monteaza pe un profil de soclu, prins cu dibluri de fatada.

Pe placa izolatoare se aplica mortar adeziv, in cordon perimetral, precum si 5 turte in interiorul acestuia, apoi placa se lipeste pe zid, prin presare usoara, uniform aplicata asupra intregii suprafete a placii de vata. Ancorarea se face cu dibluri cu rozeta, cu cui metalic, cu suplimentarea acestora in zona colturilor.

Montajul placilor incepe cu sirul din profilul de soclu si se face in rinduri orizontale, unul deasupra celuilalt, evitind formarea unor rosturi pe verticala. Orizonalitatea se pastreaza cu ajutorul unei sfori intinse imediat sub capatul de sus al placilor, dintr-o parte in cealalta a randului de vata.

In zona muchiilor (glafuri verticale sau orizontale, de pilda), se monteaza un profil de colt cu plasa de armare.

Dupa intarirea mortarului de lipire, pe placile din vata se aplica un mortar adeziv de armare, in care se lipeste, prin apasare cu gletiera, plasa de armare, din fibra de sticla. Ulterior se mai aplica un strat de mortar. Atentie, suprapunera plaselor de armare se face pe cel putin 10 cm!

Ca ultim strat, inainte de tencuiala decorativa, se aplica un grund.

| DoarEuLeo a răspuns:

Eu am izolat cu polistiren 10. Am ales termosistemul de la Adeplast si factura la gaz mi-a scazut cu 35-40% dupa izolarea casei si nici vorba de mucegai cum vad ca se scrie mai sus. Mucegaiul apare pentru ca nu se aeriseste casa.