| al29mar a întrebat:

Sunt interesat de un raspuns, sau de doua... daca este posibil sa fie cat mai OK, detaliat, etc. Dau o bere sau mai multe happy Poate un bax
- editarea video (randarea efectiva) ce piesa/piese foloseste mai mult dintr-un calculator? Placa video sau procesorul (frecventa procesorului) Am o rasnita Alienware Aurora R2 cu procesor i7, 860, 16GB, SSD, Video NVIDIA GEFORCE 750 TI, 2GB. Cand incepe randarea pe Corel VideoStudio 9.0 procesorul o ia razna, la 85-90%. Zbarnaie coolerele de zici ca e nava Enterprise din Star Trek. Vreo sansa daca schimb placa video cu ceva mai performant? Sau vand sistemul? Sau ce sa fac? Am un amic care are un sistem mult mai slab si nu bazaie nimic... Multumesc frumos!

Răspuns Câştigător
| AlinKun a răspuns:

Cand faci randare, in 98% din cazuri procesorul duce greul. Faptul ca incepe sa "faca urat" e de la faptul ca se maresc turatiile coolerelor. Sistemul ala e destul de vechi. Daca ai posibilitatea poti merge pe ryzen 5 1600 sau i5 8xxx.

| al29mar explică (pentru AlinKun):

Multumesc pentru raspuns! Am gasit de vanzare kitul: i7 4790K + 32GB DDR3 + Mb ASUS Z97 Sabertooth + cooler Megahalems la 2000 de lei. SSD-urile, memoria de 16GB si placa video ma gandeam sa le folosesc pe cele pe care le am. Oare este OK asa?

10 răspunsuri:
| Bernardus a răspuns:

Procesorul o duce greu la editare, te-ai gandi ca e placa video, dar surprinzator nu e. Si ti-as recomanda sa iti iei alt sistem, adica ala e prea vechi, pastreaza carcasa si fa-ti altul pe piese

| al29mar explică (pentru Bernardus):

Oops. Am crezut ca pot sa dau funda la toti care mi-au raspuns si vad ca a disparut de pe partea dreapta happy Cred ca asa o sa fac. Schimb sistemul. Oare un i7 4790K este OK? Sau este relativ la fel cu ce procesor am eu? Am vazut un kit de vanzare (Kit i7 4790K + 32GB DDR3 + Mb ASUS Z97 Sabertooth + cooler Megahalems) la 2000 de lei. Ce zici? Sau imi recomanzi ceva mai bun?

| al29mar explică (pentru al29mar):

Si multumesc pentru primul raspuns!

| KlibrDM a răspuns:

Randarea foloseste in cea mai mare parte procesorul, placa video este folosita doar pentru randarea unor efecte speciale, in unele cazuri.

| al29mar explică (pentru KlibrDM):

Multumesc pentru raspuns! Sa inteleg ca placa video pe care o am este OK? Si la ce anume efecte speciale te referi? Eu cand editez uneori folosesc tranzitii, anumite efecte FX (Boris fx) etc. Nu lipesc doar imaginile asa cum fac multi vloggeri pe Youtube sau alte siteuri. La asta te referi? Sau la alte efecte speciale?

| KlibrDM a răspuns (pentru al29mar):

Folosesc Premiere Pro si in mare parte efectele de schimbare a culorii imaginii, blur-ul si fade-ul folosesc placa video in rest totul tine de procesor. Chiar si efectele acelea folosesc placa video la un nivel foarte redus deoarece placa video doar accelereaza randarea, nu o face ea in sine. Unele programe poate nu folosesc placa video deloc.

Eu folosesc Adobe VideoStudio 9.0. In urma cu 1 an am sunat pe net multe persoane care stiau sa foloseasca perfect si Adobe si Premiere si toti mi-au zis ca Adobe este mult mai rapid in realizarea un videoclip. In randare nu stiu diferenta dintre ele. Poate amandoua sunt la fel. Intrebarea mea era alta. Nu mai stiu daca ti-am spus pana acum. Am gasit un i7 4790K (4000Mhz) si o placa de baza ASUS Z97 Sabertooth, pentru ca pe placa mea nu merge procesorul. Costa amandoua vreo 1300 de lei. Crezi ca procesorul i7 4790K este mult mai ok la randare fata de ce am eu acum (i7, 860, 2800Mhz) sau nu este mare diferenta intre ele? Tu ce parere ai? Multumesc pentru raspuns!

| KlibrDM a răspuns (pentru al29mar):

Poate ar fi cu vreo 50% mai rapid render-ul cu acel i7 4790K, intereseaza-te totusi si de preturile unui Ryzen cu 6 sau 8 nuclee, nu sunt ele cele mai bune in ceea ce priveste jocurile dar la render ar trebui sa fie mult peste un Intel cu 4 nuclee.

Asa am sa fac. Incep de azi sa ma interesez care este cel mai bun Ryzen pentru randare video. Multumesc!