| troleibuz a întrebat:

1984 de Orwell e o carte pro-capitalista sau doar anti-guvernamentala?

6 răspunsuri:
| minrest a răspuns:

Orwell a fost, in perioade diferite, comunist sau socialist toata viata lui; romanul 1984 este o carte care demonteaza totalitarismul, prin prezentarea unui caz extrem de regim totalitar, asa ca mesajul real al cartii este anticomunist (Orwell se ''vindecase'' de comunism) si antifascist, in special antinazist. Nu este anticapitalista, chiar daca Orwell a fost anticapitalist, si nu este antistatala decat pentru oameni rudimentari, care nu inteleg deloc statul. Citeste cartea, e o carte mare.

| mastadont a răspuns:

E o carte foarte bună. Fiecare poate să interpreteze cum vrea însă eu spun că e o carte revelatoare pentru ce se poate întâmpla dacă nu avem grijă pe cine punem la conducere și ne lăsăm manipulați. Dacă ar fi să răspund strict la întrebare aș spune că e mai degrabă antiguvernamentală pentru că analizează modul în care un guvern poate să abuzeze de puterea cu care cetățenii l-au înzestrat.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu este pro-capitalista, Orwell a fost sustinator al socialismului democratic.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Orwell este anti-capitalist, in cartea lui "Ferma animalelor" critica societatea capitalista unde nu exista egalitate reala, critica exploatarea celor multi (animalele din ferma) de catre o minoritate exploatatoare (porcii).

| TheWznd a răspuns:

E o distopie care satirizează regimurile totalitariste și absurditățile lor. Nu e pro-capitalistă.

| marinescub701 a răspuns:

Pro-capitalista nu este sigur, in aceasta carte precum si in "Ferma animalelor" acesta critica, scoate in evidenta defectele exagerandu-le si ridiculizeaza capitalismul

Întrebări similare