| AlexMaftei2001 a întrebat:

A întrat în vigoare legea cu 70% impozit pe venit nejustificat?
La ce se refera mai exact?

12 răspunsuri:
suntserios
| suntserios a răspuns:

Da, e de mult in vigoare
ideea legii e destul de clara, nu poti justifica o suma da bani, e impozitata cu 70%

| Hyperion7 a răspuns:

Orice nu poate fi justificat, inclusiv cadouri trimise pe card. Daca nu se face mențiunea că e cadou și dacă tranzacțiile sunt repetate, intri in vizorul ANAF.
Mai mult de atât, uite aici niste informații utile.
https://www.avocatnet.ro/......izice.html

| StoicAnalysis a răspuns:

Se refera ca daca ANAF te ia in vizor cand observa ca ai in banca o suma de bani considerabila fara sa stie de provenienta lor, ei vor avea tot dreptul sa iti ia cu japca 70% din ei.

| suntserios a răspuns (pentru StoicAnalysis):

Cum adica cu japca?
Iti ia legal in baza unei legi. Ce e gresit in asta?

| Bula a răspuns (pentru suntserios):

Gresit este ca, legea se aplica doar la unii.

| Kufu95 a răspuns (pentru Bula):

Are un sâmbure de adevăr și ce spui tu.

| suntserios a răspuns (pentru Bula):

Asta e alta discutie

| StoicAnalysis a răspuns (pentru suntserios):

E un mod frumos al statului de a te jupui de averi cu japca. Prin aceste "legi". Sunt multe legi anapoda la noi in tara care asupresc cetateanul de rand si nu ii permite sa evolueze. Statul roman te vrea sclav si platitor de taxe exorbitante. Tu nu vezi ca si la nunti s-au bagat ANAF-ul? Zi-mi tu un domeniu unde statul nu se baga sa-ti ia banii?
Esti angajat, si platesti aproape jumatate din venit sub forma de taxe, la stat. Pe langa asta, orice cumperi de la magazin, platesti inca 19% TVA, adica tot taxe. Practic muncim pentru 38-39% din venitul nostru initial. Restul de procente ii papa leprele din guvern.

Taxa de 70% se aplica pe averi care nu pot fi justificate.
De ce ai o problema cu asta? Ai bani pe care nu ii poti justifica?
Nu amesteca una cu alta.

Si, nu, anaful nu se lega de banii de la nunti. Asta e o stire falsa.

| StoicAnalysis a răspuns (pentru suntserios):

Stiu si eu ca se aplica pe averi ce nu pot fi justificate. E exact ce am scris in primul raspuns. Nu stiu daca l-ai citit cu atentie.

Problema apare atunci cand vor exista cazuri in care chiar nu ii poti justifica. Exemplul clasic e la zile de nastere sau la nunti. Cum le ceri tu la fiecare om care iti da banii in plic, dovada si provenienta lor? La asta m-am referit ca s-au bagat si la nunti.
Nu te gandi ca vine anaful peste tine la nunta si iti cere banii. M-am referit strict la darul de nunta.

Exemplu: Faci nunta cu 100 de persoane. Si fiecare iti da in medie 1000 de lei in plic. La final aduni 100.000 de lei. Adica 20.000 euro. intrebarea este cum ii justifici tu pe aia?

Pai nu cred ca e greu sa dovedesti ca ai avut nunta

„La art. 61 şi ar
t. 62 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, sunt prevăzute categoriile de venituri impozabile, cât şi cele neimpozabile. "Transferurile/sumele date/încasate de la rude" se subscriu operaţiunilor de donaţie/dar manual şi se încadrează în categoria veniturilor neimpozabile sau în funcţie de împrejurările fiecărei situaţii de fapt, pot îmbrăca forma unor datorii, ceea ce reprezintă surse neimpozabile. În ceea ce priveşte sumele încasate ca urmare a evenimentelor familiale (nunţi/botezuri), pentru care nu există obligaţia declarativă din partea contribuabilului, sursele de fonduri de natura darurilor primite cu ocazia acestor evenimente reprezintă de asemenea venituri neimpozabile"

| Kufu95 a răspuns:

Eu știu că de la 10000 de lei în sus, dacă cumperi ceva, vei intra în vizorul ANAF-ului și de acolo ai de plătit acest impozit, dacă nu poți justifica de unde sunt banii.