| 12stefy a întrebat:

Am 17 ani si vreau sa calatoresc singur din Romania in Anglia. Parintii o sa fie amandoi in Anglia si n-o sa ma poata preda la aeroport. Am procura de la amandoi parintii sa calatoresc pe avion cu un insotitor Blue Air. Intrebarea mea e daca pot merge singur la aeroport si de acolo sa ma preia pur si simplu Blue Air, cu procura pe care o am deja.

7 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Da, poti sa mergi, cu specificatia ca nu este vorba de procura ci de o declaratie autentica a ambilor parinti. Conform L.248/2005, citez:
"ART.30.(1)Organele poliţiei de frontierã permit ieşirea din România a cetãţenilor români minori numai dacã sunt însoţiţi de o persoanã fizicã majorã, în urmãtoarele cazuri:
d)minorului care este titular al unui document de cãlãtorie individual sau, dupã caz, al unei cãrţi de identitate şi cãlãtoreşte însoţit de o altã persoanã fizicã majorã i se permite ieşirea în aceleaşi condiţii şi împreunã cu aceasta numai dacã persoana însoţitoare prezintã o declaraţie a ambilor pãrinţi sau,
dupã caz, a pãrintelui cãruia minorul i-a fost încredinţat prin hotãrâre judecãtoreascã rãmasã definitivã şi irevocabilã, a pãrintelui supravieţuitor ori a reprezentantului sãu legal, care sã cuprindã acordul acestora cu privire la efectuarea cãlãtoriei respective de cãtre minor, la statul sau statele de destinaţie, la perioada în care urmeazã sã se desfãşoare cãlãtoria, precum şi
datele de identitate ale însoţitorului respectiv."
"(5)Poate avea calitatea de insotitor si o persoana anume desemnata din cadrul unei societati comerciale autorizate, in conditiile legii, sa desfasoare activitati de transport international de persoane."

| 12stefy explică (pentru Ioandelasal):

Asta am citit, dar nu scrie nimic de predarea la ghiseu. Trebuie sa ma lase un adult la aeroport? Din cate am inteles de pe niste forumuri, da, trebuie. Dar inca n-am aflat exact daca trebuie sa fie neaparat un parinte sau nu.

| Ioandelasal a răspuns (pentru 12stefy):

Nu este nevoie, poti sa mergi singur si aici o sa fii preluat de persoana desemnata, de compania aeriana, ca insotitor.

| emilitalia a răspuns:

Raspunsul meu este DA dar...ca sa fii mai sigur mergi cu o zi inainte la aeroport si discuta cu cei de acolo. Bafta.

| 12stefy explică (pentru emilitalia):

Da, dar trebuie sa iau biletul din timp. Acum sunt in Anglia si vreau sa merg in Romania. Problema mea e cand ma intorc de acolo. Nu pot sa iau biletul acum si sa ma trezesc acolo ca nu ma lasa sa ies singur. De ce crezi ca da? Ai vreo sursa buna? Crezi ca pot intreba undeva si sa primesc un raspuns sigur? Undeva pe net ma refer, ca la ora asta nu pot suna la agentie.

| emilitalia a răspuns:

Spune de la ce aeroport trebuie sa te imbarci in tara si am sa ma interesez acolo mai bine.

| 12stefy explică (pentru emilitalia):

De la Otopeni. Ce trebuie exact sa stiu e daca pot merge singur la aeroport (ceea ce totusi nu cred). Si daca nu, pot merge cu un orice alt adult care nu e din familie? Pot aranja sa ajung la aeroport cu un adult, dar pe procura mea nu va scrie nimic de el, pentru ca e facuta din noiembrie si e valabila pentru un an. Nu e declaratie pentru un singur zbor, de aia e mai complicat.