| sabin89 a întrebat:

Am citit pe net că în zilele tulburi din decembrie '89, mai exact când Ceaușescu era în Iran, într-un TIR frigorific s-au încărcat de la morga Spitalului Județean Timiș, 40 de cadavre "neidentificate" și duse la București pentru incinerare. La morgă însă, în vremea aceea erau peste 90 de cadavre. Pe ce criteriu s-au selectat acele 40, știe cineva? Pentru că TIR-ul era mare; ar fi încăput în el chiar și 90. S-a vehiculat și ipoteza că cei 40 au fost ofițeri D.I.A., ipoteză care mie nu îmi pare credibilă. Deci, cine au fost? Pe ce criteriu au fost selectați și cine au fost cei care i-au selectat?

Răspuns Câştigător
| mi25 a răspuns:

Nu va mai uitati dupa radiosant.
Da, in acel mijloc de transport au fost trasportate aproximativ 40 de cadavre, deoarece morga din Timisoara era arhiplina, iar Timisoara nu dispunea de un incinirator de capacitate necesara, dar mai ales pentru ca acolo era revolta care, daca oamenii aflau de incinerari, ar fi luat amploare.
Cadavrele nu au fost selectate decat pe principiul existentei lor, pe timpul revoltei, din ordinul Elenei Ceausescu.
Ele erau dintre protestatari. Ofiterii DIA (Directia de Informatii a Armatei), ar fi stiut ca se va folosi armamentul cu munitie de razboi. In al doilea rand acestia aveau alte treburi atunci: sa fie in mijlocul militarilor pentru a cunoaste starea de spirit a acestora. In randul populatiei civile erau securistii. E posibil sa fi fost si catva ofiteri DIA, cei care raspundeau de trupele de la contact, dar asta doar pentru scurt timp.
In alt rand de idei, ofiterii DIA nu erau atati de numerosi, tinandu-se seama ca intr-o unitate militara era doar unul, iar la nivelul marilor unitati (in Timisoara era doar una) erau 3 ofiteri. Nu au fost dislocati ofiteri din alte zone, deoarece acestia urmareau starea de spirit din unitatea lor.
Si de ce sa fie impuscati ofiterii DIA?

| sabin89 explică (pentru mi25):

"Si de ce sa fie impuscati ofiterii DIA?" - împușcați de revoluționari, în timpul încăierărilor (conform ipotezei).

| mi25 a răspuns (pentru sabin89):

Am spus: in tot "alaiul" de acolo nu erau mai multi de 3-4 ofiteri DIA. Ipoteza este gresita, deoarece ofiterii DIA nu aveau nici in clin, nici in maneca cu populatia civila. Ei isi desfasurau activitatea in unitatile militare, avand birourile in cadrul acestora. Purtau aceiasi uniforma ca si cadrele militare din unitatea unde-si desfasurau activitatea.
Ce vrei sa spui? Ca din 80 de morti, 40 erau ofiteri DIA? Am explicat mai sus cum era organizarea lor.

| sabin89 explică (pentru mi25):

"mai ales pentru ca acolo era revolta care, daca oamenii aflau de incinerari, ar fi luat amploare."
Au fost luați numai 40. De ce nu s-au luat mai mulți, că spațiu era în TIR? Și diferența până la 80 sau 90 unde au fost incinerați? Sau ce s-a făcut cu ei?

| minrest a răspuns (pentru sabin89):

Tocmai asta a fost manevra geniala prin care est europenii (o parte dintre ei), am rasturnat comunismul. ''Fara violenta!''. Doar incasand, si niciodata ripostand, 1. am evitat ca populatia sa treaca de partea regimului ca aparator al ordinii, si 2. am negat armatei scuza ca se apara, facand posibil din punct de vedere psihologic ca armata sa treaca la un moment dat de partea noastra. Revolutionarii nu au omorat pe nimeni. DUPA 21 decembrie, deci dupa revolutie, s-au dat arme la gura-casca, s-au dat ordine contradictorii armatei si ai avut militari morti.

| minrest a răspuns (pentru mi25):

Da, draga mi25. Asa a fost, dragul meu.

| minrest a răspuns (pentru sabin89):

Dar de ce trebuiau incinerati? Mortii din alte cauze au ramas la morga, unde au facut mai tarziu reporterii straini materiale manipulatoare cu ei.

| mi25 a răspuns (pentru sabin89):

Trebuia sa fie transportate ulterior, dar in data de 20 decembrie armata din Timisoara s-a retras in cazarmi, iar conducerea au luat-o revoltionarii. Astfel ca acele cadavrele care nu au mai fost transportate au fost luate de familii, iar cele necunoscute au fost inmormantate.

| mi25 a răspuns (pentru sabin89):

Au luat 40 de cadavre numai, pentru a arata ca nr. de morti era mic.

21 răspunsuri:
| mihai69 a răspuns:

Întreabă un securist.

| sabin89 explică (pentru mihai69):

Păi cred că sunt și aici pe site. Aștept să-mi răspundă.

| gabicoo a răspuns (pentru sabin89):

Duamna Cristina e e șefa aghenturii pe aici, dar în ultima vreme e un pic ocupată cu analiza și ștergerea răspunsurilor mele și ale altor câțiva useri!

Vreau să văd în cât timp îmi șterge răspunsul! E ora 23:31!

| sabin89 explică (pentru gabicoo):

Ca să fii șef, trebuie să ai subalterni. Ea e una singură în consiliul de administrație. Deci șefă peste cine?

| minrest a răspuns:

A avut loc o comfruntare, intre 16 si 20 decembrie 1989, intre numarul din ce in ce mai mare de cetateni revoltati impotriva regimului comunist si autoritatile comuniste, la Timisoara; pe 20 decembrie trupele au trecut in final de partea revolutionarilor, care au preluat controlul orasului. Dar pana pe 20, au cazut victima represiunii un numar de cetateni. Ca sa scape de acest corp delict, reprezentat de cadavrele lor, pe cand inca controlau in parte orasul, autoritatile au trimis cadavrele la Bucuresti, unde inca nu se intampla nimic. Asa ca, cadavrele trimise la Bucuresti erau cadavrele opozantilor omorati in timpul represiunii. Cadavre care apoi au fost incinerate, la ordinul Elenei Ceausescu. Ce rost ar fi avut sa trimeti celelalte cadavre la Bucuresti? Nu e normal ca la morga unui mare oras sa se afle cadavre?

| minrest a răspuns:

Au trimis la Bucuresti toate cadavrele victimelor represiunii pe care le detineau la momentul respectiv. Exista posibilitatea, daca nu cumva era deja sigur, ca revolutionarii sa preia controlul orasului, cum au si facut, si daca gaseau cadavre cu plagi impuscate, puteau sa demonstreze pe loc strainatatii existenta unor crime impotriva umanitatii.

| sabin89 explică (pentru minrest):

Cine a efectuat încărcarea "obiectelor" în TIR? Că directorul spitalului a zis că nu știe cine au fost ăia. Tu ce crezi că au fost respectivii, securiști sau militari?

| minrest a răspuns (pentru sabin89):

Nu putea sa fie decat Securitatea. Nu se lasa o astfel de sarcina nimanui altcuiva. Una e sa fi presat sa tragi in directia protestatarilor, si cu totul alta sa incepi acoperirea unor crime imprescriptibile impotriva umanitatii.

| gabicoo a răspuns:

Răspunsul userului mi25 cel mai bun!
Ceilalți bat câmpii!

Să fii iubit!

| DeMicUnCălător a răspuns:

22 Decembrie 89! Ce-a mai frumoasă zi din viata mea. Ce-am simțit in ziua aia nu poate fi exprimat prin cuvinte Dacă in ziua aia aș fi murit cu oamenii pa in TIR. Aș fi murit fericit c-am trăit să văd ziua aia.
Libertatea e cel mai de valoare privilegiu pe care il putem avea, Iar cei înțeleg asta cel mai bine, sunt cei care au trăit fără ea.

| sabin89 explică (pentru DeMicUnCălător):

Dacă ai trăit în zilele alea, înseamnă că ai citit și ziarele apărue ulterior și știi câte ceva și despre Procesul celor 21 de la Timișoara. Poți veni cu un răspuns (sau măcar cu o părere personală) la întrebările de mai sus?

| DeMicUnCălător a răspuns (pentru sabin89):

Nu pot răspunde decăt la ce-am văzut cu ochii mei.

| Silwian a răspuns:

Salut...din câte am văzut pe Youtube cu scene de la revoluție și alte documentare și am văzut foarte multe! Acele persoane au fost barbati femei implicați în piață! cred ca au fost mult mai multe cadavre! Și cică au fost incinerare în București!