| sabin89 a întrebat:

Am citit undeva că în 1765 s-a întrunit la New York un congres oficial contra Legii tipăriturilor şi că acesta a trimis lui George al III-lea o rezoluţie în care cerea revocarea legii, afirmând totodată că impozitarea fără reprezentare era o violare a drepturilor civile ale coloniştilor.
Poate cineva să explice mai exact care era adevăratul motiv de nemulţumire a coloniştilor şi la ce se referea această "impozitare fără reprezentare"?

Răspuns Câştigător
| gabicoo a răspuns:

E vorba despre "Legea Timbrului" prin care coloniștii erau obligați să platească taxe pentru "tipărituri" și actele "private". În condițiile în care cei din metroplă erau scutiți de plata taxei de timbru colonistii au acuzat faptul că le sunt încalcate drepturile cetățenești și au inceput să nu se mai considere britanici ci americani adică membrii unei noi națiuni!
Acest fapt la care s-au adaugat taxele vamale prohibitive, interdictia de a înființa noi intreprinderi metalugice și oprirea colonizarii la vest de munții Alleghanny au dus in final la declașarea războiului de independență al SUA.

5 răspunsuri:
| gabicoo a răspuns (pentru gabicoo):

Adevăratul motiv:
Taxa timbrului a fost impusă locuitorilor din colonii de către guvernul de la Londra fără a fi consultați. Plus că locuitorii din colonii nu erau reprezentati in parlamentul britanic.
Asta inseamnă impozitare fara reprezentare!

| minrest a răspuns:

Ce inseamna ''impozitare fara reprezentare"? Impozitele in Marea Britanie erau votate in Camera Comunelor, si asta din secolul XIII; principiul englez era ca oamenii consimt sa fie taxati, in interesul comun, prin reprezentatii lor legali, alesi si consultati in mod liber. Todeauna cand regele cauta sa otina bani altfel, se incalca principiul ''Nici o taxa fara reprezentare'', asa ca partea ce mai activa si constienta a societatii stia de bine ca urmeaza tirania, si intra in lupta de partea Camerei, contra Coroanei. Dar nu toti oamenii din Anglia votau, nu toti erau deci reprezentati; important era ca toate INTERESELE din regat erau reprezentate in Camera Comunelor, unde se votau impozitele. Toate coloniile britanice din America de Nord aveau, si ele, camere reprezentative proprii! Dar Legea Tipariturilor a fost votata in Camera Comunelor, unde Coloniile nu erau reprezentate, deci se incalca principiul britanic ''Nici o taxa fara reprezentare''.

| sabin89 explică (pentru minrest):

"...iar tu te intrebi care era adevaratul motiv?"
Bună asta happy Ai dreptate, era oarecum de înţeles.
Mă interesa mai mult la ce se referea acea ne reprezentare. E clar acum.

| minrest a răspuns (pentru sabin89):

Am scos, oricum, partea aia. De ce sa nu te intrebi, pana la urma? Doar impozitul era mic, iar Marea Britanie facuse, de curand, un serviciu imens Coloniilor. Adevaratele motive erau urrmatoarele: 1. Colonistii aveau cultura politica engleza, tineau la ''libertatile engleze'', cum se numeau atunci. 2. Aveau motive sa creada ca vor fi impozitati, PE VIITOR, cu sume considerabile.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru gabicoo):

Legea timbrului şi Legea tipăriturilor e una şi aceeaşi?