| AlexPopescu99 a întrebat:

Am o intrebare pe acest grup si nu sunt foarte lamurit in legatura cu ea.
Eu am 18 ani si parintii mei sunt despartiti,mama este in Anglia, iar tatal meu sta cu mine, eu din nefericire am ramas repetent in clasa a 11-a, mama imi trimite pensie alimentara si tata imi da 100 de lei din 300lei (fiind un sfert din salariul lui) restul de 200 lei ii da la intretinere si facturi "pentru mine ". Daca eu am repetat anul scolar,sunt obligati sa imi plateasca pensia alimentara nu?
Dau funda, vreau sa raspundeti repede si daca nu aveti de gand sa raspundeti pe baza subiectului nu va chinuiti, va rog

1 răspuns:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Amandoi parintii platesc pensie alimentara? Ma mira aceasta, parintele cu care stai nu este obligat la pensie alimentara.
Indiferent care parinte plateste este obligat sa o plateasca atata timp cat urmezi studii, indiferent ca ai ramas repetent, daca urmezi studii sunt obligati s-o plateasca pana la varsta cand termini studiile dar nu mai mult de varsta de 26 ani.
Conform Codului civil, citez:
"ART.499. Obligaţia de întreţinere
(1) Tatãl şi mama sunt obligaţi, în solidar, sã dea întreţinere copilului lor minor, asigurându-i cele necesare traiului, precum şi educaţia, învãţãtura şi pregãtirea sa profesionalã.
(2) Dacã minorul are un venit propriu care nu este îndestulãtor, pãrinţii au obligaţia de a-i asigura condiţiile necesare pentru creşterea, educarea şi pregãtirea sa profesionalã.
(3) Pãrinţii sunt obligaţi sã îl întreţinã pe copilul devenit major, dacã se aflã în continuarea studiilor, pânã la terminarea acestora, dar fãrã a depãşi vârsta de 26 de ani."