| Comstux a întrebat:

Am o întrebare. Tatăl meu din 2019 până astăzi nu și-a luat deloc concediu iar acum când și-a luat, pare că nu este luat deoarece îl sună sa vina la serviciu și îi spune că dacă nu ii taie din ore.El din păcate de abia acum s-a trezit și eu nu am știut până acum de chestia asta. Știe cineva cum se calculează plata zilelor de concediu, ii vor mai fi plătite din 2019 până astăzi? Intreb deoarece el urmează să plece din firma și pare că zilele lui de concediu le-ar fi remunerat financiar altcineva deoarece pare că i-ar fi dat concediu fara plata.

4 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

La plecarea din firma poate cere sa-i fie platite zilele neefectuate din concediu pe ultimii 3 ani. Daca nu-l platesc poate da firma in judecata.
Conform Codului muncii, rep. in 2011, cu md. si compl. ulterioare, citez:
„ART.144.(1) Dreptul la concediu de odihnă anual plătit este garantat tuturor salariaţilor.  
(2) Dreptul la concediu de odihnă anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunţări sau limitări.  
ART.146.(1) Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an.  
(2)În cazul în care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau parţial, concediul de odihnă anual la care avea dreptul în anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei în cauză, angajatorul este obligat să acorde concediul de odihnă neefectuat într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual.
(3)Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.
ART.150.(1)Pentru perioada concediului de odihnă salariatul beneficiază de o indemnizaţie de concediu, care nu poate fi mai mică decât salariul de bază, indemnizaţiile şi sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă, prevăzute în contractul individual de muncă.
(2)Indemnizaţia de concediu de odihnă reprezintă media zilnică a drepturilor salariale prevăzute la alin. (1) din ultimele 3 luni anterioare celei în care este efectuat concediul, multiplicată cu numărul de zile de concediu.
(3)Indemnizaţia de concediu de odihnă se plăteşte de către angajator cu cel puţin 5 zile lucrătoare înainte de plecarea în concediu.
  ART.151.(1)Concediul de odihnă poate fi întrerupt, la cererea salariatului, pentru motive obiective.  
(2)Angajatorul poate rechema salariatul din concediul de odihnă în caz de forţă majoră sau pentru interese urgente care impun prezenţa salariatului la locul de muncă. În acest caz angajatorul are obligaţia de a suporta toate cheltuielile salariatului şi ale familiei sale, necesare în vederea revenirii la locul de muncă, precum şi eventualele prejudicii suferite de acesta ca urmare a întreruperii concediului de odihnă."

| Zuzu1991 a răspuns:

La noi in firma, daca nu ia foc, nu avem voie sa, sunam pe nimeni care e in concediu, decat din motive pur personale
si E LEGE in directia asta
sa se adreseze la protectia muncii, ce fac aia e un abuz

Răspuns utilizator avertizat
Răspuns utilizator avertizat