| Dreezy a întrebat:

Am si eu o intrebare mai delicata
Un politist are dreptul sa ma perchezitioneze in plina strada fara mandat si fara motiv?
Din cate am auzit daca sunt misiune dau le se pare ceva suspect ar avea voie, dar ar trebui sa imi arate o hartie sau sa imi spuna niste motive plauzibile?

Veneam zilele trecute de la fac si m-au perchezitionat 2 politisti. doar ca nu m-au rugat frumos sa le arat ce-am in buzunare sau in ghiozdan, m-au bruscat din mers si mi-au ORDONAT pe un ton specific sa golesc buzunaru si sa le dau ghiozdanul sa vada ce e in el. m-a deranjat destul de rau si as vrea ca data viitoare sa ii refuz dandu-le niste motive legale.

Nu vreau raspunsuri de la copii care isi dau cu parerea!

9 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Nu are voie, daca nu exista un motiv intemeiat, pot doar sa te legitimeze.

Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Codul de procedura penala:
Art. 100: Perchezitia
(1) Cand persoana careia i s-a cerut sa predea vreun obiect sau vreun inscris dintre cele aratate in art. 98 tagaduieste existenta sau detinerea acestora, precum si ori de cate ori exista indicii temeinice ca efectuarea unei perchezitii este necesara pentru descoperirea si strangerea probelor, se poate dispune efectuarea acesteia.
(2) Perchezitia poate fi domiciliara sau corporala.
(3) Perchezitia domiciliara poate fi dispus a numai de judecator, prin incheiere motivata, in cursul urmaririi penale, la cererea procurorului, sau in cursul judecatii. In cursul urmaririi penale, perchezitia domiciliara se dispune de judecatorul de la instanta careia i-ar reveni competenta sa judece cauza in prima instanta sau de la instanta corespunzatoare in grad acesteia in a carei circumscriptie se afla sediul parchetului din care face parte procurorul care efectueaza sau supravegheaza urmarirea penala.
(4) Perchezitia domiciliara se dispune in cursul urmaririi penale in camera de consiliu, fara citarea partilor. Participarea procurorului este obligatorie.
(41) In baza incheierii, judecatorul emite de indata autorizatia de perchezitie, care trebuie sa cuprinda:

a) denumirea instantei;
b) data, ora si locul emiterii;
c) numele, prenumele si calitatea persoanei care a emis autorizatia de perchezitie;
d) perioada pentru care s-a emis autorizatia;
e) locul unde urmeaza a se efectua perchezitia;
f) numele persoanei la domiciliul sau resedinta careia se efectueaza perchezitia;
g) numele invinuitului sau inculpatului.
(42) Autorizatia poate fi folosita o singura data.

(5) Perchezitia corporala sau asupra vehiculelor poate fi dispusa, dupa caz, de organul de cercetare penala, de procuror sau de judecator.

(6) Perchezitia domiciliara nu poate fi dispusa inainte de inceperea urmaririi penale.
Art. 101: Perchezitia domiciliara in cursul urmaririi penale
(1) Perchezitia dispusa in cursul urmaririi penale, potrivit art. 100, se efectueaza de procuror sau de organul de cercetare penala, insotit, dupa caz, de lucratori operativi.
Art. 102: Perchezitia domiciliara in cursul judecatii
(1) Judecatorul poate proceda la efectuarea perchezitiei cu ocazia unei cercetari locale.
(2) In celelalte cazuri, dispozitia instantei de judecata de a se efectua o perchezitie se comunica procurorului, in vederea efectuarii acesteia.
Art. 103: Timpul de efectuare a perchezitiei
(1) Ridicarea de obiecte si inscrisuri, precum si perchezitia se pot face intre orele 6, 00 -20, 00, iar in celelalte ore numai in caz de infractiune flagranta sau cand perchezitia urmeaza sa se efectueze intr-un local public. Perchezitia inceputa intre orele 6, 00 -20, 00 poate continua si in timpul noptii.
Art. 104: Procedura perchezitiei
(1) Organul judiciar care urmeaza a efectua perchezitia este obligat ca, in prealabil, sa se legitimeze si, in cazurile prevazute de lege, sa prezinte autorizatia data de judecator.
(2) Ridicarea de obiecte si inscrisuri precum si perchezitia domiciliara se fac in prezenta persoanei de la care se ridica obiecte ori inscrisuri, sau la care se efectueaza perchezitia, iar in lipsa acesteia, in prezenta unui reprezentant, a unui membru al familiei, sau a unui vecin, avand capacitate de exercitiu.
(3) Aceste operatiuni se efectueaza de organul judiciar in prezenta unor martori asistenti.
(4) Cand persoana la care se face perchezitia este retinuta ori arestata, va fi adusa la perchezitie. In cazul in care nu poate fi adusa, ridicarea de obiecte si inscrisuri, precum si perchezitia domiciliara se fac in prezenta unui reprezentant ori a unui membru de familie, iar in lipsa acestora, a unui vecin, avand capacitate de exercitiu.
(5) Este interzisa efectuarea in acelasi timp cu perchezitia a oricaror acte procedurale in aceeasi cauza, care prin natura lor impiedica persoana la care se face perchezitia sa participe la perchezitie.
Art. 105: Efectuarea perchezitiei domiciliare
(1) Organul judiciar care efectueaza perchezitia are dreptul sa deschida incaperile sau alte mijloace de pastrare in care s-ar putea gasi obiectele sau inscrisurile cautate, daca cel in masura sa le deschida refuza aceasta.
(2) Organul judiciar este obligat sa se limiteze la ridicarea numai a obiectelor si inscrisurilor care au legatura cu fapta savarsita; obiectele sau inscrisurile a caror circulatie sau detinere este interzis a se ridica totdeauna.
(3) Organul judiciar trebuie sa ia masuri ca faptele si imprejurarile din viata personala a celui la care se efectueaza perchezitia si care nu au legatura cu cauza, sa nu devina publice.
Art. 106: Efectuarea perchezitiei corporale
(1) Perchezitia corporala se efectueaza de organul judiciar care a dispus-o, cu respectarea dispozitiilor art. 104 alin. 1, sau de persoana desemnata de acest organ.
(2) Perchezitia corporala se face numai de o persoana de acelasi sex cu cea perchezitionata.
Art. 107: Identificarea si pastrarea obiectelor
(1) Obiectele sau inscrisurile se prezinta persoanei de la care sunt ridicate si celor care asista, pentru a fi recunoscute si a fi insemnate de catre acestea spre neschimbare, dupa care se eticheteaza si se sigileaza.
(2) Obiectele care nu pot fi insemnate ori pe care nu se pot aplica etichete si sigilii se impacheteaza sau se inchid, pe cat posibil laolalta, dupa care se aplica sigilii.
(3) Obiectele care nu pot fi ridicate se sechestreaza si se lasa in pastrare fie celui la care se afla, fie unui custode.

(4) Probele pentru analiz a se iau cel putin in dublu si se sigileaza. Una din probe se las a celui de la care se ridic a, iar in lipsa acestuia, uneia din persoanele ar atate in art. 108 alin. final.
Art. 108: Procesul-verbal de perchezitie si de ridicare a obiectelor si inscrisurilor
(1) Despre efectuarea perchezitiei si ridicarea de obiecte si inscrisuri se intocmeste proces-verbal.
(2) Procesul-verbal trebuie sa cuprinda, in afara de mentiunile prevazute in art. 91, si urmatoarele mentiuni: locul, timpul si conditiile in care inscrisurile si obiectele au fost descoperite si ridicate, enumerarea si descrierea lor amanuntita, pentru a putea fi recunoscute.
(3) In procesul-verbal se face mentiune si despre obiectele care nu au fost ridicate, precum si de acelea care au fost lasate in pastrare.
(4) Copie de pe procesul-verbal se lasa persoanei la care s-a facut perchezitia sau de la care s-au ridicat obiectele si inscrisurile, ori reprezentantului acesteia sau unui membru al familiei, iar in lipsa, celor cu care locuieste sau unui vecin si, daca este cazul, custodelui.
Deci, nu aveau voie sa te perchezitioneze cu atat mai mult cu cat nu erai in prezenta unui tutore sau a unui avocat (cred ca esti minor!). In aceste conditii, eu zic sa mearga unul din parintii tai si sa faca plangere la seful lor ierarhic.

Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Poate ca raspunsul meu este prea lung si prea stufos dar uita-te macar la ultima parte! E o concluzie acolo.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Daca nu esti vinovat, stiai ca nu ai furat sau alte chestii mergeai frumos si iti vedeai de treaba ta, eu unul asa am facut, tot aproape de facultate, mi-au zis bai asta opreste-te, si m-am tot dus in pas normal, cine sunt ei sa ma opreasca pe mine odata ce nu am incalcat nimic, daca nu sunt siguri de asta, au voie cu act doveditor/justificativ sa ma urce in masina de politie pentru a ma duce la interogatoriu/sectie.

| suntserios a răspuns (pentru anonim_4396):

Sunt agenti de politie ca sa te opreasca pe tine, si legea le da voie sa te si perchezitioneze daca vor


Secţiunea VIII
Ridicarea de obiecte şi înscrisuri. Efectuarea percheziţiilor
Art. 100
Percheziţia
Când persoana căreia i s-a cerut să predea vreun obiect sau vreun înscris dintre cele arătate în art. 98 tăgăduieşte existenţa sau deţinerea acestora, precum şi ori de câte ori există indicii temeinice că efectuarea unei percheziţii este necesară pentru descoperirea şi strângerea probelor, se poate dispune efectuarea acesteia.
Percheziţia poate fi domiciliară sau corporală.

| anonim_4396 a răspuns (pentru suntserios):

Este total incorect, asta într-un magazin dacă cei de acolo cred ca ai încercat să furi sau te-au prins oamenii legii în fapta. Nu ca ești tu pe strada, mergi normal și politia te oprește pentru percheziție.

| suntserios a răspuns (pentru anonim_4396):

De ce nu? Poate te suspecteaza ca ai droguri la tine. Ce vor face atunci asteapta 3 zile pana primesc mandat?

| Mejdej a răspuns:

Da, daca te vad suspect au voie, doar la partea cu golitu de buzunare si ghiozdanu nu ai nici un drept atata timp cat nu ai incalcat nici o lege.Altadata vezi-ti de drum atata timp cat sti ca nu ai incalcat legea si in al. doilea rand daca te trezesti cu o amenda faci contestatie si i-ai pus la punct. Politia cica astia sunt niste animale care or ajuns sa agreseze oameni pe strada. Ii refuzi spunandu-le pe ce baza imi face-ti perchezitie, am incalcat legea cu ceva, normal se cere buletin si te duce la sectie nu in plina strada.

| R0b3rtAngh3l a răspuns:

Comunitari