| SingleForOne a întrebat:

Am un membru de familie care a strâns bani de-al lungul vieții, și vrea să-i lase moștenire altui membru de familie, și doar cei doi vor să fie implicați în acest proces, și de asemenea fără altcineva din familie să știe.

Câțiva oameni mi-au spus că ar fi implicată toată familia în actul de moștenire, dar nu înțeleg de ce, pentru că acei bani aparțin doar unei singure persoane, nu întregii familii.
Cum se poate face procesul de moștenire fără ca altcineva din familie să afle sau să se implice?

Răspuns Câştigător
Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Sa scoata banii din banca si sa-i dea! Lasandu-i mostenire prin testament poate fi supus proceselor. Dand-i in mana n-are nimeni ce face. Daca vrea sa aiba garantia ca in schimbul mostenirii va fi intretinut, recomand un contract de intretinere.
Este tipul de contract in care, in schimbul proprietatii ar urma sa primeasca intretinere pentru tot restul vietii.
Daca se si preconstituie anumite inscrisuri ca dovada a prestarii intretinerii acest tip de contract rezista cu succes unui atac la instanta.

8 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

In asemenea caz se poate lasa mostenirea prin testament unei singure persoane din familie dar ceilalti mostenitori legali au dreptul la rezerva succesorala, aceasta fiind de jumatate din averea defunctului.
Daca prin testament s-a incalcat rezerva succesorala ceilalti mostenitori legali pot solicita respectarea rezervei succesorale, pe cale amiabila sau printr-un proces.

| SingleForOne explică (pentru Ioandelasal):

Pai de ce ar avea dreptul dacă defunctul nu vrea să le dea celorlalți copii moștenitori?
Și de asemenea, procesul să se întâmple fără ca aceștia să știe.

| Ioandelasal a răspuns (pentru SingleForOne):

Fiindca asa prevede legea, respectiv prevederile Codului civil privind mostenirea. De altfel este logic si etic, un parinte trebuie sa-si iubeasca cam la fel toti copii si, privind mostenirea, nu trebuie sa faca discriminare.
Nu se poate ca toti ceilalti mostenitori sa nu afle, chiar daca transmisiunea se face prin testament. In procedura succesorala (chiar si cea testamentara) sunt citati toti mostenitorii legali.

| SingleForOne explică (pentru Ioandelasal):

Din perspectivă etică, nu ar avea sens
să iubească un copil, și să-i lase moștenire, dacă acesta este disperat după avuție, și nu-și respectă părinții...

| Ioandelasal a răspuns (pentru SingleForOne):

Mi se pare ca faci o pledoarie pro domo!

| SingleForOne explică (pentru Ioandelasal):

Păi da, ce rost ar avea ca acel copil să primească moștenire?

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Suma de bani dacă este depusă în bancă face parte din masa succesorală, imobile, bunuri, bani, drepturi de autor care se moștenesc. Dacă persoana a decedat banca nu eliberează banii decât după ce se face succesiunea. Astfel familia nu are cum să nu afle. Ceea ce poate face persoana până este în viață este un testament prin care el poate decide că o parte din averea sa, să o lase moștenire unei anumite persoane. Depune testamentul la un avocat astfel acesta va fi secret până la procesul de succesiune. Dar și acest testament poate fi atacat de ceilalți moștenitori, dacă aceștia se consideră nedreptățiți.

| Catrice a răspuns:

Ăl bogat să meargă la banca și sa depuna in contul ălui sarac banii fara sa spună cuiva. Easy.