| ExistaMosCraciun a întrebat:

Ati fi de acord ca copilul (nu e cacofonie!) vostru sa invete in aceeasi clasa cu un copil infectat cu HIV?

Răspuns Câştigător
Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Da, sigur ca da. Nu sunt atat de stupida incat sa cred ca SIDA se ia asa usor. L-as invata pur si simplu sa nu intre in contact cu sangele acelui copil si atata tot. SIDA este o boala, nu un stigmat de netrecut. Nu se ia prin respiratie, atingere, folosisrea acelor rechizite. Cat de incuiat sa fii sa discriminezi un COPIL pe motiv ca e HIV pozitiv?

55 răspunsuri:
regis
| regis a răspuns:

Da. Atata timp cat nu fac sex, nu isi fac transfuzii de sange si alte asemenea, nu e niciun pericol. Si ca intri acum in trepidatii, iti spun din start ca nu ai de unde sa stii daca in clasa copilului tau exista sau nu un copil infectat cu HIV, pentru ca deontologia profesionala il impiedica pe medic sa faca public diagnosticul. Asta in conditiile in care copilul respectiv a fost depistat deja ca seropozitiv.
@McDreamy, thealchemist - mda, acel lucru s-a putea intampla si in tramvai, pe strada, sau la piata. Totusi cred ca e mult mai probabil sa ii cada un avion in cap decat sa se intample asta.

Si bineinteles, "ca copilul" este cacofonie.

regis
| regis a răspuns:

Sorina, tu nu pricepi un singur lucru: prin faptul ca un coleg de clasa este infectat cu HIV nu iti expui cu nimic mai mult copilul decat prin faptul ca il hranesti sau il lasi sa doarma.
Nu am o statistica oficiala, dar sunt convins ca mai multi copii au murit autosufocati in somn sau inecati cu mancare decat luand HIV de la colegul de banca.
Si luand in considerare faptul ca nu ai de unde sa stii care sunt copiii infectati cu HIV, presupunand ca afli ca un coleg de-al fiului tau are nesansa asta, tot ce poti face este sa il muti din clasa respectiva. Ce garantie ai insa ca in noul colectiv nu sunt doi copii sau chiar trei cu aceeasi problema?

Legiuitoarea
| Legiuitoarea a răspuns:

Bună.
Această afecțiune nu se ia prin atingere, trebuie să fie mai precaut să nu aibă răni deschise care pot fi o sursă de contaminare cu cel care este deja bolnav prin contact de sânge!
Pa, pa.

PsihoSex
| PsihoSex a răspuns:

Sigur ca da! Este essential ca cei mici sa fie atat bine si corect educati+informati, in sensul cunoasterii realitatii transmiterii virusului (plus ca nu toti fac si boala in stadiu terminal, in functie de gradul de imunitate si tratament!) si al intelegerii, compasiunii dar mai ales al SOLIDARITATII umane!

Cel mai corect ar fi sa te pui si in situatia de a fi mama unui copil bolnav si ostracizat de sistem si de colegii ignoranti si rai!

Corelat, oarecum, poti reflecta si la dictonul latin, care se aplica si in drept: "Audiater altera pars" - adica intotdeauna trebuie sa asculti si cealalta parte, pentru a putea da un verdict corect!

Stiu ca teama e mare, dar nu uita si ca: "Knowledge si POWER!". - daca esti informat corect, stii si ce si cum = te poti / il poti proteja ok!

| ExistaMosCraciun explică:

A zis un anonim ca ma pun in situatia de a avea un copil bolnav. Prietene sau prietena draga, ma pun in situatia de a-l avea pe unul din aia sanatosi si din aceeasi clasa cu el.

| ExistaMosCraciun explică:

Eu nu am spus niciodata ca nu am compasiune pentru oricine aflat in situatia asta, mai cu seama pentru un copil absolut nevinovat de aceasta situatie doar ca mai ales intre cei mici se pot intampla accidente si nu poti avea convingerea ca daca ii spui copilului tau "Vezi, ai grija!", o sa si aiba, din simplul motiv ca nu are cum sa vada lucrurile ca un adult.

| ExistaMosCraciun explică:

Nu stiu cum s-a intamplat chestia asta, dar, desi cu siguranta nu am dat funda nimanui, din simplul motiv ca nu am mai intrat pe TPU, se pare ca Brigaela are cel mai bun raspuns... Nu-mi explic cum s-a intamplat asta, ca oricum, pozitia mea e diferita de a ei, nu este vorba de discriminarea nimanui, atat doar ca, exact cum a spus si Parmalat, nu are sens sa ne asumam riscuri inutile si nu as putea pentru nimic in lume sa-mi expun copilul, pentru ca si el, la fel ca si cel bolnav, nu are absolut nicio vina. Repet, imi pare rau pentru acesti copii nevinovati, dar copilul meu este de o suta de ori mai important decat orice pe lume.

| Alphawolf a răspuns:

Categoric, nu. Cum as putea avea incredere asa de mare in copii si in personalul scolii? Cat pot fi eu de sigur ca educatia mea oferita copilului meu va fi eficienta. Sa zicem ca copilul meu nu uita si respecta sfaturile mele, dar cat pot fi de sigur de copilul infectat? Sincer, nu m-as risca. Copiii se pot certa, se pot lua la bataie, sau cine stie ce se poate intampla. Nu se poate anticipa. Copiii sunt copii, au energie, se joaca si se pot rani. Apoi, daca as fi de acord, eu mi-as invata copilul sa se fereasca de copilul infectat(intr-o anumita masura), iar asta s-ar numi discriminare. Copilul meu se va feri de copilul infectat iar copilul infectat va fi constient de asta, deci nu poate fi in regula.
Asa cum spune @Parmalat statul trebuie sa asigure alte variante de studiu.

| Alphawolf a răspuns:

@crisu, ai grija ce cuvinte folosesti. Cati ani ai, ai copii, ii iubesti, iti poti vedea copilul suferind fara sa-l poti ajuta, realizezi ca acea boala odata capatata te nenoroceste, iti ia pofta de viata, pica toate planurile si toate idealurile? Realizezi ca, daca ar fi vorba de propria persoana, eu nu as face acea discriminare de care vorbesti, nu mi-ar fi frica pentru mine, dar este vorba de niste copii in care nu pot avea incredere asa de mare chiar daca riscurile de a se infecta cu acea boala sunt extrem de mici. Nu este nevoie sa repetati toti ca boala nu se ia prin...sau cum se poate infecta omul cu acea boala, sunt constient si eu de asta, insa daca exista riscuri, nu poti zice ca nu exista niciun risc!

| thealchemist a răspuns:

Nu. mai ales daca e copilul mic. se pot juca impreuna si daca se ranesc amindoi superficial, la deget sa zicem, asta e, viata copilului tau e distrusa. la facultate e altceva, daca nu faci sex cu persoana respectiva nu vad cum ai putea lua HIV.

| alexgogo a răspuns:

Da, nu am nicio problema. nu se ia prin contact direct, si nici prin aer.

| Parmalat a răspuns:

Organizatia Mondiala a Sanatatii a retrogradat recent infectia cu HIV (adica SIDA) de la calificativul de boala mortala la cel de boala cronica. Adica in conditiile in care pacientul primeste terapie antiretrovirala asa cum trebuie, calitatea vietii sale si durata de viata cresc considerabil.
Mi-as lasa copilul sa invete in aceeasi clasa cu un copil infectat cu HIV, dar cu precautiile de rigoare atat din partea mea cat si din partea personalului scolii. De exemplu nu as permite unui copil infectat cu HIV sa practice sportul impreuna cu clasa si nici sa efectueze vaccinarile obligatorii care se fac prin scoala (n-are decat sa si le faca la spital).
Cel putin teoretic.
Fiindca practic e foarte greu sa tii in tensiune o clasa intreaga timp de mai multi ani ca sa se fereasca de un copil ca de butelie. Parintii copilului infectat trebuie sa inteleaga asta si sa nu insiste sa-si inscrie copilul la o scoala normala.
Statul trebuie sa legifereze in acest domeniu si sa ofere copiilor infectati cu HIV alte variante de studiu, eventual in regim de internat unde sa li se asigure atat cazare si masa cat si medicatie antiretrovirala adecvata. Cel putin pentru o perioada.
Tratamentele definitive pentru HIV sunt in ultimele faze de testare sau in faza de aprobare (tranzactionez pe bursa companii farmaceutice si de biotehnologie din tarile nordice si le stiu pipeline-urile) si probabil in 6-7 ani de acum incolo vor fi disponibile la scara larga.
Pentru diabet e aceeasi poveste - tratamente definitive in fazele finale de testare, iar pentru diverse tipuri de cancere metastatice (stadiul 4) sunt tratamente in pretestare sau in prima faza de testare, deci cu un orizont de 12-15 ani pentru disponibilitate la scara larga.
Absolut toate companiile farmaceutice sau de biotehnologie din lume au cel putin un tratament pentru o astfel de boala in pipeline, deci raspunsul va veni sigur.

| Parmalat a răspuns:

Http://www.genmab.com/......pment.aspx
Uitati-va cate indicatii si pentru ce boli extraordinare produsele acestei companii (de exemplu) sunt in faza a 3-a de testare. Dupa faza a 3-a de testare mai urmeaza faza de licentiere dupa care produsul e pe piata.
Urmatorii 10 ani vor fi ani formidabili pentru medicina mondiala, se va gasi raspuns la absolut orice :)

| Parmalat a răspuns:

Nu marginalizam pe nimeni, este o situatie in care e bine sa nu ne asumam riscuri inutile.
Bineinteles ca nu e nimeni vinovat ca respectivul copil a fost infectat cu HIV etc etc etc...
Dar eu personal nu as fi dispus sa-mi asum riscuri in ceea ce priveste copilul meu. Care nici el nu are nicio vina si are dreptul sa invete intr-un mediu lipsit de pericole.
As reactiona in felul urmator:
1. I-as interzice sa mai mearga la scoala
2. As vorbi cu directorul scolii si cu ceilalti parinti, i-as coaliza sa facem presiuni asupra parintilor copilului infectat cu HIV sa-si retraga copilul din scoala
3. Daca parintii copilului infectat nu inteleg situatia mi-as muta copilul din scoala respectiva

Fara multe vorbe, nu risc sanatatea copilului meu sub nicio forma.

| Sconcsiş a răspuns:

Da, looooool, ca doar nu face sex cu el. Si e cacofonie...

| pwp a răspuns:

Nu cred...

| Ballet a răspuns:

Nu deoarece copilul meu ar fi cel mai important pentru mine si niciodata n-as accepta macar sa fie racit, dar mite sa aiba o boala!

| Ana a răspuns:

Nu as fi de acord

| GyeBaek a răspuns:

Nu, dar cel cu virusul hiv de ce nu se trateaza.

| anss23 a răspuns:

Pe de o parte este adevarat ca acesti copii nu trebuiesc marginalizati, dar nu cred ca l-as lasa.Doar daca ar avea sa zicem peste 12-13 ani cand este deja constient decat de grava este aceasta boala si ar avea foarte mare grija.Mereu se va gasi cate o zgierietura, o rana ceva, si desi nu e prea mare riscul, totusi nu poti fi niciodata sigur ca nu o sa ia si el virusul.

| AnnaMariaaa a răspuns:

Nu stiu daca acelor copii li se permite sa invete intr-o scoala normala, ma refer ca HIV se transmite si prin sange miar daca cumva copilul respectiv se taie, iar alt copil atr o rana si se atunge de sangele lui se infecteaza(o luam asa prin obsurd)nu stiu, sincer daca si ceilalti parinti nu ar fi de acord nu cred ca as fii nici eu.

| xSoaked a răspuns:

1. Ba e cacofonie.
2. Da, pentru ca al meu copil n-o sa faca sex prin bai cu colegul/colega de clasa si am sa ii spun sa aiba grija si sa nu isi atinga vreo rana deschisa cu rana deschisa a colegului/colegei ( daca are, ceea ce nu este deloc probabil, ci doar extrem de putin posibil ). In rest, trebuie sa se comporte cu acel copil ca si cum ar fi un copil sanatos, nu facem discriminare. De ce sa se simta prost? Acel copil, in functie de organismul sau, poate muri oricand, deci cu atat mai mult trebuie tratat cu prietenie de colegii sai.

| zerozero a răspuns:

Da! Nu vad de ce nu as fi de acord... E ca si cum ar invata cu un copil bolnav de diabet sau de cancer. Virusul HIV nu se va transmite copilului meu atat timp cat nu intretine relatii sexuale cu aceea persoana...

| HaiHui4Ever a răspuns:

Normal, pune-te in postura celorlalti parinti. Nu e vina lui si nu merita sa fie discriminat. In plus opozitia inseamna lipsa de minima inteligenta, ca sa nu mai vorbesc de omenie sau compasiune.

| Laura a răspuns:

De ce nu? Asta îmi amintește de o întrebare idioată de pe nu știu ce site...: Dacă cineva care avea hiv a tușit fără să vrea în fata mea și saliva lui mi-a intrat în ochi, pot lua și eu hiv?

| hiphopbeatz a răspuns:

Pai ce, are de gand sa aiba relatii sexuale cu acela? sau cum vine asta?

| Moneyandfame a răspuns:

Ai fi surprinsa sa afli pe langa cati oameni cu HIV treci pe strada sau cu care interactionezi. HIV nu se ia prin atingere, asa ca de ce ar trebui marginalizata categoria aceasta? Ideile preconcepute ne fac sa fim prea conservatori.

| Myuu a răspuns:

Nu

| MANDY_2679 a răspuns:

Daca as avea copiii nu as avea nimic impotriva acestui lucru sad Poate ca cel bolnav nu e de vina ca nu a fost informat din timp asupra acestui aspect!


I se poate intampla oricui sadSi daca are HIV, nu il va lua prin aer. E datoria adultilor sa ii invete din timp pe cei mici despre riscurisad