anonim_4396
| Anonim întreabă:

Am 15 ani. As vrea sa plec in Germania la matusa mea dar fara parinti. daca ei isi dau acordu, semneaza tot.pot pleca singura? De plecat plec cu niste rude cu masina dar de intors cu autocaru sau avionul se poate? sa trebuie sa fiu insotita de cineva?

7 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Nu poti pleca singura, nu te lasa sa iesi din tara.
Parintii trebuie sa dea o declaratie notariala autentica prin care isi dau acordul sa pleci in strainatate si indica un insotitor major, acesta poate fi o ruda dintre acelea cu care pleci. In acest sens sunt prevederile L.248/2005, citez:
"ART.30.(1)Organele poliţiei de frontierã permit ieşirea din România a cetãţenilor români minori numai dacã sunt însoţiţi de o persoanã fizicã majorã, în urmãtoarele cazuri:
d)minorului care este titular al unui document de cãlãtorie individual sau, dupã caz, al unei cãrţi de identitate şi cãlãtoreşte însoţit de o altã persoanã fizicã majorã i se permite ieşirea în aceleaşi condiţii şi împreunã cu aceasta numai dacã persoana însoţitoare prezintã o declaraţie a ambilor pãrinţi sau,
dupã caz, a pãrintelui cãruia minorul i-a fost încredinţat prin hotãrâre judecãtoreascã rãmasã definitivã şi irevocabilã, a pãrintelui supravieţuitor ori a reprezentantului sãu legal, care sã cuprindã acordul acestora cu privire la efectuarea cãlãtoriei respective de cãtre minor, la statul sau statele de destinaţie, la perioada în care urmeazã sã se desfãşoare cãlãtoria, precum şi
datele de identitate ale însoţitorului respectiv."

| CM_CM_1988 a răspuns (pentru Ioandelasal):

Pai iese din tara cu rudele, iar una dintre ele poate fi imputernicita. La intoarcere nu ii trebuie nimic. Nu e ca si cum nu te lasa sa iesi din Germania pentru ca esti minor fiindca ei nu au nici un drept sa te opresca sa te intorci in tara ta.
Nu spun asta de dragul de a ma contrazice, dar o stiu din proprie experienta. Am iesit din tara cu ai mei si m-am intors singura, fara a fi nimeni imputernicit, doar cu buletinul.

| Ioandelasal a răspuns (pentru CM_CM_1988):

Tin sa-ti spun cateva lucruri, poti tii cont de ele in continuarea activitatii pe TPU:
-Nu eu am pus intrebarea si nu mie trebuie sa-mi raspunzi.
-Se pare ca nu mi-ai citit atent raspunsul si nici prevederea legala citata. Eu ce-am spus in raspuns?
-Sunt fost jurist si am pretentia ca stiu destul de bine legislatia romana.

| vlad89c a răspuns:

Cu avionul nu se poate neinsotita, si eu m-am interesat acum ca vreau sa plec in Italia, si fara 2000 de euro nu e voie (cel putin din Ungaria si Romania); totusi, din Ungaria se poate cu o firma daca ai minim 16 ani.
Cu autocarul ar fi singura solutie...

| BubbleShoot a răspuns (pentru vlad89c):

Deci cu autocarul se poate merge oriunde fara insotitor? daca ai primit acceptul parintilor?

| vlad89c a răspuns (pentru BubbleShoot):

Ar trebui sa te informezi mai bine la vreo agentie de turism, ei iti pot da toate detaliile.
Sunt mai multe formalitati (din cate stiu eu).

| CM_CM_1988 a răspuns:

Da, poti. Am mers eu cu cineva cu masina cand eram inca minora si nu am avut probleme. Important este sa ai buletinul. Si e posibil sa iti ceara procura de la ambii parinti.