| melania35 a întrebat:

Buna! Am o intrebare, se poate sa lucrezi 10 ore pe zi din care 1 ora pauza de masa, ceea ce inseamna 9 ore de munca 5 zile pe saptamana si sa fii incadrat cu minimul pe economie fara sa primesti bani pentru acea ora? (legal ma refer)

5 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Se poate sa lucrezi peste timpul normal de lucru, facand ore suplimentare, dar trebuie sa primesti timp liber sau sa fii platit pentru orele suplimentare.
Conform Codului muncii, citez:
"ART.120.(1) Munca prestată în afara duratei normale a timpului de muncă săptămânal, prevăzută la art. 112, este considerată muncă suplimentară.
(2) Munca suplimentară nu poate fi efectuată fără acordul salariatului, cu excepţia cazului de forţă majoră sau pentru lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecinţelor unui accident.
ART.121.(1) La solicitarea angajatorului salariaţii pot efectua muncă suplimentară, cu respectarea prevederilor art. 114 sau 115, după caz.
(2) Efectuarea muncii suplimentare peste limita stabilită potrivit prevederilor art. 114 sau 115, după caz, este interzisă, cu excepţia cazului de forţă majoră sau pentru alte lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecinţelor unui accident.
ART.122.(1) Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acesteia.
(2) În aceste condiţii salariatul beneficiază de salariul corespunzător pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
(3) În perioadele de reducere a activităţii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere plătite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate în următoarele 12 luni.
ART.123.(1) În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul prevăzut de art. 122 alin. (1) în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentară, acordat în condiţiile prevăzute la alin. (1), se stabileşte prin negociere, în cadrul contractului colectiv de muncă sau, după caz, al contractului individual de muncă, şi nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază.
ART.124. Tinerii în vârstă de până la 18 ani nu pot presta muncă suplimentară."

| CristiDinBucuresti a răspuns:

Si de ce nu il intrebi pe angajator? El stie.Adica șeful tau.

| melania35 explică (pentru CristiDinBucuresti):

Inca nu m.am angajat, am vrut sa stiu daca e legal acest lucru.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Legal, vei fi plătit doar pentru orele lucrate. nu și pentru cea de pauză. Dacă accepți minnimul pe economie, este și el legal.

| DaniTDCI a răspuns:

Ce iti scrie in contractul de munca e perfect legal, in schimb, daca iti scrie in contract 8 ore pe zi iar tu lucrezi 10 ca asa vrea seful tau, atunci e o problema.